– Det är bekymmersamt. Blodtryck och lipidvärden är viktiga värden vid uppföljning efter hjärtinfarkt. Ett av målen vid uppföljning är att justera blodtryckssänkande och lipidsänkande mediciner. Det kan man inte göra om man inte har värdena, säger Halldóra Ögmundsdottir Michelsen, forskare på Lunds universitet och en av dem som står bakom studien.

Läkartidningen har tidigare berättat om hur uppföljning av hjärtinfarkt på distans fick en rejäl skjuts under pandemin. Från kvalitetsregistret Swedehearts sida har det dock funnits en oro för att skiftet från fysiska möten till telefon eller digitala möten kan leda till en sämre vård.

Halldóra Ögmundsdottir Michelsen. Bild: Privat.

För att få en tydligare bild har Halldóra Ögmundsdottir Michelsen och hennes medarbetare tittat närmare på i vilken utsträckning värden för exempelvis blodtryck, blodfetter och blodsocker registreras i Sephia, Swedehearts delregister för sekundärprevention efter hjärtinfarkt, hos drygt 100 000 patienter som följs upp via telefon respektive vid ett fysiskt möte, från 2006 till och med 2022.

Före covid-19-pandemin följdes mellan 20 och 30 procent av patienterna upp per telefon ett år efter sin hjärtinfarkt, vilket fördubblades under covid-åren. Denna ökade användning av telefonuppföljning har hållit i sig även efter pandemin. Över lag registrerades sekundärpreventiva variabler i lägre utsträckning hos patienter som följts upp på detta sätt än hos patienter som följts upp på plats.

– Registreringen är mest bristfällig när de gäller de värden som kräver provtagning eller fysisk undersökning. Vi vet inte varför värdena inte har registrerats, men man kan väl tolka det som att proverna inte är tagna, säger Halldóra Ögmundsdottir Michelsen.

Under hela studieperioden saknas till exempel registrering av systoliskt blodtryck i Sephia hos 28 procent av dem som följts upp på telefon ett år efter hjärtinfarkten. Hos dem som följts upp vid ett fysiskt möte var andelen betydligt lägre: runt 2 procent.

Nu går Halldóra Ögmundsdottir Michelsen och hennes medarbetare vidare med en prediktiv analys för att försöka ta reda på vad som styr i fall man följs upp på plats eller telefon – och vad det kan ha för konsekvens för patienterna.

– Vi kommer att titta närmare på om utfall som nya hjärtinfarkter och kardiovaskulär död är vanligare hos dem som följts upp via telefon, säger Halldóra Ögmundsdottir Michelsen.