Ivo kritiserar en läkare på ett sjukhus i västra Sverige för behandlingen av en patient med ALS, amyotrofisk lateralskleros, under åren 2020–2021.

I Ivos utredning konstaterar man att patienten och närstående hade tagit upp besvär med andningssvårigheter, trötthet och huvudvärk i sina besök hos läkaren. Dessa symtom ska enligt den närstående ha avfärdats av läkaren som tecken på oro och ångest. I ett yttrande från sjukhuset konstaterar man att det fanns ångest med i bilden och att en tidigare undersökning med spirometri visade på god lungkapacitet. Därför gick man inte vidare med en blodgasanalys.

En sådan analys planerades in för patienten våren 2021, men inga anteckningar om en analys syns i journalanteckningarna. I sitt beslut anser Ivo att symtombilden skulle ha motiverat en blodgasanalys redan hösten 2020. Enligt anteckningar i journalen ska patienten inte ha orkat blåsa rejält och blivit uttröttad vid undersökningen med spirometri, något som borde ha motiverat en vidare undersökning enligt Ivo.

Ivo anser även att informationen till patienten var bristfällig. Diagnosen ställdes hösten 2020, men det var först i februari 2021 som den närstående och patienten förstod att det handlade om ALS. Patientens närstående hade reagerat på att vårdpersonal skrivit ALS i journalen, när läkaren tidigare pratat om motorneuronsjukdom. Ivo kritiserar läkaren för att ha varit otydlig i sina journalanteckningar och för att anteckningarna inte kan ses som en informationskälla för patienten.