Nyligen uppmärksammade Göteborgs-Posten larm om stora brister i arbetsmiljön på tillsynsavdelningen Sydväst vid Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Nu kommer signaler om att liknande problem upplevs av anställda på samtliga av myndighetens tillsynsavdelningar, skriver GP.

– Jag har fått signaler från samtliga sex avdelningar om att man upplever exakt samma sak. Det är inget isolerat för avdelning Sydväst, utan det här gäller alla tillsynsavdelningar, säger Kajus Pajaujis, ordförande för Vårdförbundet på Ivo, till tidningen.

Kritiken, som sammanfattats i en rapport, handlar om saker som toppstyrningen, brist på skriftliga rutiner för tillämpning av lagar och regler och en utbredd tystnadskultur.

De fackliga företrädarna för Saco, ST och Vårdförbundet på Ivo välkomnar att problemen nu uppmärksammas.

– Vi har flera gånger försökt lyfta de här problemen, som vi anser finns, i många olika sammanhang. Jag tycker att det är väldigt uppfriskande att någon nu har tittat på det här utifrån och bekräftar den bilden som vi har, säger Kajus Pajaujis.

HR-enheten har, tillsammans med ansvarig chef från Ivo Sydväst, fått i uppdrag att ta fram en handlingsplan med anledning av rapporten.

Till GP skriver Ivos HR-chef Ulrika Atterfors:

»Ivo har de senaste åren vidtagit nödvändiga åtgärder i syfte att öka enhetlighet och rättssäkerhet på myndigheten. I stort handlar det om en utvecklad styrning så att Ivo agerar lika över landet och har en konsekvent och korrekt rättstillämpning inom hela myndigheten. Vi tar arbetsmiljöfrågor på mycket stort allvar och jobbar med det systematiskt«.

Läs mer:
Arbetsmiljön på Ivo får hård kritik