I går meddelade regeringen att man ska tillsätta en utredning med syfte att stärka vårdgarantin inom den specialiserade vården. Utredningen ska även titta på om det finns behov och möjlighet att införa regler om fast läkarkontakt samt ta fram förslag på hur vårdköerna kan kortas genom engångsinsatser.

Läkarförbundet tycker att initiativet är bra, framför allt när det gäller fast läkarkontakt eller som förbundet kallar det, patientansvarig läkare.

Sofia Rydgren Stale ordförande, Läkarförbundet.
Foto: Simon Hastegård

– Vi tycker att det är mycket positivt och glädjande att regeringen tar initiativ till att patienter ska få rätt till patientansvarig läkare. Det är något vi har arbetat för under längre tid. Vi ser att patientansvarig läkare inom den specialiserade vården stärker kontinuiteten, säkerheten och tryggheten. Allra tydligast är det för patienter med allvarliga och långvariga sjukdomstillstånd. Det ökar effektiviteten eftersom det blir lättare att bedöma till exempel tidiga effekter av vården. I förlängningen kortar det vårdköer, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Förbundet är mer skeptiska till uppdraget att hitta engångsinsatser som ska korta vårdköerna. Även om syftet är gott, vill man hellre se långsiktig styrning och åtgärder som utbyggnad av den nära vården, mindre administration och fler vårdplatser, säger Sofia Rydgren Stale.

– Långa väntetider är symptom på andra saker. För att komma tillrätta med problemen krävs ett långsiktigt fokus, inte kortsiktiga åtgärder. Och om man ska ha engångsinsatser är det viktigt att de i alla fall leder mot ett långsiktigt mål.

Att införa en stärkt garanti för specialiserad vård kortar inte automatiskt heller vårdköer, men kan vara en tydlig signal till vårdens beslutsfattare att ta itu med orsakerna till köerna, säger hon.

– Det har vi sett i Danmark, till exempel. Att det blir en tydlig signal i systemet.

Regeringen vill att den nya vårdgarantin ska baseras på behov snarare än på tidsgränser, som i dag. Sofia Stale Rydgren förstår tanken, men säger att det kommer krävas mycket tankearbete för att få till ett fungerande regelverk för en sådan garanti.

– Det låter enkelt, men man måste fundera mycket på hur den ska utformas. Hur ska man skatta behov och vikta behov? Det är inte enkelt. Och om garantin blir för detaljerad kommer det att öka administrativa arbetet. Men vi har inte hunnit analyserat det riktigt än.

Utredningen ska slutredovisas i maj 2026.

Läs mer:
Regeringen utreder stärkt vårdgaranti inom specialistvården