Invånare i Västernorrland bör fundera på att lämna regionen i sommar, i alla fall om de vill ha god tillgång till vård. Det säger nu en grupp läkare vid Sundsvalls sjukhus till SVT Nyheter Västernorrland.

– Som medborgare skulle jag nog inte tycka att det känns så roligt att vara kvar här i Västernorrland i sommar. Vi har ju inte bemanning så att vi kan ens täcka våra akuta sjukdomar, säger läkaren Vincy Eklöf till SVT.

Den främsta anledningen till det väntade kaoset är brist på sjuksköterskor. I nuläget saknas så många sjuksköterskor att en del avdelningar kommer att få stänga merparten av sina vårdplatser, enligt SVT.

Rasmus Jansson, överläkare i geriatrik på Sundsvalls sjukhus, skrev nyligen en debattartikel i Sundsvalls Tidning om situationen.

»Ni som har fritidshus i andra län bör överväga att skriva er där för i Medelpad kan inte vårdkvaliteten för stora akutmedicinska folksjukdomar garanteras i sommar«, skrev han där.

SVT har även tagit del av en intern rapport som bland annat beskriver hur man arbetar för att ta fram en vårdransoneringsmodell som ska användas i sommar, för att prioritera de mest akuta fallen.

Förslag på åtgärder för att undvika de allra värsta scenarierna är, enligt SVT, att kraftigt minska personalen på vårdavdelningar, dra in eller flytta anställdas semestrar, stänga eller slå ihop verksamheter och överbelägga »även om det påverkar patientnyttan negativt«

Och om personal drabbas av etisk stress på grund av att tvingas prioritera bland patienter, ska dessa få stöd, enligt rapporten.

Maria Strandberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland, säger till SVT att hon är bekymrad över situationen.

– De konsekvenser som kan bli är att mycket vård måste vänta för att vi verkligen måste prioritera den kritiska vården och tänka på dem som är mest sjuka och dem som blir mest akut sjuka, säger hon.

På frågan om hon kan garantera en patientsäker vård svarar Maria Strandberg:

– Som det ser ut just nu med bemanningen på de här kritiska avdelningarna kan jag inte stå för att vi verkligen har en patientsäker vård när sommaren strax är utanför dörren.