Trots flera myndighetsuppdrag har ingen lyckats få fram bra nationella siffror på hur stor andel som har en fast läkarkontakt i vården, och både Myndigheten för vård- och omsorgsanalys och Socialstyrelsen har under de senaste åren påpekat att det råder brist på data. Problemet har varit att regionernas statistik inte varit tillräckligt bra.

Regeringen vill ha fram bättre information och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys får därför uppdraget »att följa hur stor andel av befolkningen som uppfattar att den har en namngiven, fast läkarkontakt i primärvården och analysera utvecklingen på området«, vilket regeringen fattade beslut om den 16 maj.

Det tidigare uppdraget var att genomföra kvantitativa kartläggningar av patienters tillgång till fast läkarkontakt. Det nya är att myndigheten ska utgå ifrån befolkningens upplevelser i stället för att utgå ifrån regionernas statistik, vilket enligt en ny rapport från Socialstyrelsen oftast bara betyder att patienten har en namngiven läkare i en regions interna listningssystem.

Ordföranden för Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, Magnus Isacson, välkomnar beslutet. Inte minst för att det, enligt honom, knappt är någon region som lyckats att ta fram bra siffror.

– Om vi till exempel ska utvärdera regionernas förmåga att ta fram info om hur många allmänläkare man har så har knappt någon region lyckats med detta på många år, skriver han till Läkartidningen.

Han menar därför att det är bra att man tittar på tillgången till fast läkare utifrån flera olika perspektiv.

– Att en invånare uppfattar att hen har en fast läkare måste ju vara den bästa definitionen på om man faktiskt har det. Att då analysera detta närmare är positivt.

Hur viktigt är det att man ändrar detta?

– Socialstyrelsens och Vårdanalys uppföljningar av »God och nära vård« har till viss del överlappat varandra som jag ser det. Hittills har man inte fått fram den information man vill. Då är detta uppdrag ett bra komplement, säger Sfams ordförande.

I regeringsbeslutet, som är undertecknat av sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson, står att det är viktigt att mätmetoderna tas fram i dialog med Socialstyrelsen, inte minst mot bakgrund av att Socialstyrelsen har i uppdrag att följa omställningen till en god och nära vård, vilket inkluderar att stötta regionerna i deras arbete med att uppnå myndighetens nationella riktvärde för fast läkarkontakt i primärvården.

Myndigheten ska slutredovisa uppdraget senast den 31 maj 2027.

Läs mer:
Sfams kartläggning: 194 läkare saknas i primärvården i Jönköping
Kartläggning: Hälften av regionerna saknar mål om fast läkarkontakt
»Inga tecken på ökad kontinuitet eller tillgång till fast läkarkontakt«