Vårdförbundet anklagar regionerna för att missbruka reglerna kring skyddsarbete under den rådande övertidsblockaden. Exempelvis uppges skyddsarbete användas för att fylla vakanser eller täcka upp för en för liten ordinarie arbetsstyrka, i stället för att lösa akuta situationer, som Läkartidningen tidigare har rapporterat.

– Vi ser att man i princip bara har bytt ut övertid mot skyddsarbete. Vi kan inte acceptera att man använder vårt gemensamma avtal så här, sa Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Sveriges Radio Ekot tidigare i veckan och varnade för att det kan bli tal om strejkvarsel om inte regionerna bättrar sig.

Dessutom kräver facket skadestånd i drygt hundra tvister, som del i konflikten, rapporterar Ekot under fredagen.

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale vill inte uttala sig om hur man från förbundets sida ser på själva strejkhotet.

»Men vi delar deras uppfattning att skyddsarbetsregeln inte får missbrukas. Det är ett allvarligt övertramp om det sker«, skriver hon per mejl till Läkartidningen.

Läkarförbundet ställer sig neutralt i den pågående konflikten, men anser precis som Vårdförbundet att det är viktigt att skyddsarbete bara beordras när det är fråga om akut vård som inte kan anstå.

»Om det visar sig att arbetsgivarna missbrukar principen så kommer även vi att agera«, skriver Sofia Rydgren Stale.

Läkarförbundet har också fått signaler om att arbetsgivarna i många fall delegerar ansvaret att besluta om skyddsarbete, så att det landar på läkare som har bakjour att fatta beslut om vad som ska klassas som skyddsarbete. Det vänder sig Läkarförbundet emot. Sådana beslut ska tas av verksamhetschef eller annan chefsnivå, eftersom de kopplas till skadeståndsansvar, menar Sofia Rydgren Stale.

»Vi har tagit upp den här frågan med SKR och vi kommer att fortsätta bevaka frågan. Det kan säkert bli aktuellt med tvister längre fram, men det är för tidigt att uttala sig om ännu.«

Skulle en vårdstrejk bli verklighet väntas stora konsekvenser för både läkare och patienter, enligt Sofia Rydgren Stale.

»Det kommer ofrånkomligt leda till en ännu större vårdplatsbrist, längre väntetider och en ytterligare belastning på läkarna«, skriver hon.

En av de regioner som har fått mest kritik från Vårdförbundet för felaktig hantering av skyddsarbete är Västerbotten.

– Det har kommit till min kännedom att en del av det skyddsarbete som har beordrats nog inte faller inom ramen för det. Vi har nog i vissa fall kanske gjort fel, säger Magnus Hedström, områdeschef för länssjukvård, till P4 Västerbotten. Nu väntas förtydliganden och information om vad skyddsarbete egentligen är.

I Vårdförbundets centrala kollektivavtal står det att arbetstagare är skyldiga att utföra skyddsarbete »till förebyggande av fara för människor«. Enligt Vårdförbundet ska skyddsarbete dock användas sparsamt och bara i nödsituationer där inga andra alternativ står till buds.

Läs också:
Vårdförbundet hotar med strejk – missnöje med regionernas agerande
Operationer ställs in på flera håll efter Vårdförbundets blockad
Konflikten ställer ansvarsfrågor inom vården på sin spets 
SLF: »Vi ska inte agera på ett sätt som gynnar arbetsgivaren«