I morgon skulle Vårdförbundets strejk för kortare arbetstid starta även i Västmanland. På fyra arbetsplatser skulle samtliga av förbundets medlemsgrupper, ett 60-tal personer inklusive enhetschefer, tas ut i strejk. Men sent på fredagen beslutade sig Vårdförbundet att man drar tillbaka det lagda varslet i sin helhet i Västmanland.

Orsaken är att regionen definierat varslen på tre av fyra arbetsplatser som en samhällsfara.

Vårdförbundet menar att regionens resonemang om att cirka 60 strejkande personer är en samhällsfara »innebär att konflikträtten är satt ur spel i Västmanland«, vilket man skriver i en text riktad till allmänheten och media.

– Det som är en fara för samhället är när sjukvården är så skör i en region att ett 60-tal sjuksköterskor inte kan utöva sina rättigheter. Detta bekräftar bara att vi är så underbemannade att arbetsgivaren vägrar låta oss strejka för att rädda vården, säger Ingrid Edman, ordförande i Vårdförbundets avdelning i Västmanland, i en skriftlig kommentar som Vårdförbundets pressavdelning skickat till Läkartidningen.

Regionledningen välkomnar fackförbundets beslut.

– Vi ser positivt på att Vårdförbundet förstått allvaret och i kväll återtagit varslet om strejk, kommenterade Paula Johansson, Region Västmanlands förhandlingschef, på regionens webbplats på fredagskvällen.

Varslet omfattade sjukvårdsrådgivningen på 1177, enheten för planerade operationer i Sala, operation och dagkirurgi i Köping och regionens personalpool.

Tidigare har Annika Gunnarsson, ordförande för Läkarföreningen i Västmanland, beskrivit flera möjliga utmaningar till följd av vad en längre strejk skulle kunna betyda i form av prioriteringar och etisk stress för Läkarförbundets medlemmar. Men efter en veckas förhandlingar mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren står det alltså klart att vårdpersonalen inte längre behöver undra över vad en strejk skulle innebära i Västmanland. Läkarföreningens ordförande delar Vårdförbundets bild av att att sjukvården i regionen generellt sett är ansträngd.

»Vårdförbundet har en poäng i att arbetsgivaren behöver analysera varför sjukvården är så skör i Västmanland och att det uppenbarligen inte finns marginaler i sjukvården. Strejkvarslet är ju ett slags stresstest, som region Västmanland inte kan hantera utan samhällsfara med risk för allvarliga konsekvenser för invånarna«, skriver hon till Läkartidningen.

Att Vårdförbundet återtagit strejkvarslet innebär dock inte att konflikten är över i regionen.

– Det är positivt att vi inte längre behöver förbereda för strejk men övertidsblockaden fortsätter att vara utmanande, säger Lars Almroth, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör, i en kommentar.

Strejken drar dock igång i Region Värmland i morgon, men den blir inte så omfattande som det tidigare varslats om. Efter förhandlingar mellan parterna blir det nämligen inte någon strejk vid 1177 eller på anestesi- och operationsenheten på Sjukhuset Torsby. Däremot är Vårdförbundets medlemmar på uppvakningsenheten i Torsby och endoskopimottagningen på sjukhuset Arvika fortsatt uttagna i strejk med start i morgon klockan 11.00.

Läs mer:
Strejkande chefer gör frågan om skyddsarbete svår i Västmanland