På en presskonferens i dag stod det klart att Läkemedelsverket ser många möjliga förbättringar av hur läkemedelsbrist hanteras i Sverige och myndigheten presenterade ett urval av ett 30-tal förslag som de lämnat till regeringen i en rapport.

Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket, tog upp några av dessa förslag. Bland annat förslagen om att:

  • Myndigheten får ett tydligare mandat att förebygga, hantera och motverka bristsituationer.
  • Det införs en möjlighet till bättre informationsutbyte, till exempel att läkare och andra förskrivare får mer information om olika bristsituationer.
  • Att kommunikationen mellan farmaceut och förskrivare förbättras.

Det framkom också att myndigheten ser ett behov av att dagligen få information om försäljnings- och lagerdata.

På frågan om vilka förslag som myndigheten såg som viktigast nämnde Veronica Arthurson förslaget om att utse en nationell aktör med mandat att hantera bristsituationer.

– Det är svårt att peka ut en eller två frågor men att det behövs en central aktör med övergripande mandat, och de frågor som utgår från detta, det är jätteviktiga frågor. Att till exempel kunna omfördela läkemedel i en bristsituation, sa hon.

Läkemedelsverket tänker sig att de själva eller någon annan myndighet får ett samordningsansvar »som håller ihop aktörerna och frågorna«. Läkemedelsverket vill också att det utreds om myndigheten ska få fatta tvingande beslut om omfördelning eller fördelning av läkemedel.

Rapportförfattarna ser också ett behov av reformer när det gäller vilken information om rest- och bristsituationer som finns att tillgå för de som skriver ut läkemedel i dag.

Två dagar innan Läkemedelsverkets presskonferens kom TLV, Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, med ett förslag om att läkemedelsföretag ska kunna åläggas att lagra läkemedel för vård som inte kan anstå, och detta i tre månader. Förslaget skulle stärka försörjningsberedskapen.

Läkemedelsverket är en del av detta beredskapsarbete, och det behövs en gemensam syn, sa Läkemedelsverkets direktör på fråga om hur de olika utredningarna och förslagen förhåller sig till varandra.

Rapporten kan nås längst ned på denna sida.

Läs mer:
Så ska läkemedlen räcka vid kris
Läkemedelsverket utreder problem med läkemedelsförsörjning