Annika Rusko Andersson. Foto: Privat

Vid årsskiftet löper avtalet ut mellan Regionhälsan, Västra Götalandsregionen och Praktikertjänsts gynekologiska utbildningsmottagning på Älvpraktiken i Kungälv, vilket Läkartidningen tidigare rapporterat om.

Verksamheten startade som ett tillfälligt pilotprojekt med syfte att skapa randningsplatser i gynekologi för ST-läkare i allmänmedicin, något som under en längre tid varit en bristvara i delar av Västra Götalandsregionen. Projektet har sedan förlängts år för år utan upphandling, vilket förvaltningen nu ansåg inte vara möjligt att göra ytterligare en gång.

I går beslutade den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen, efter ett yrkande från de grönblå oppositionspartierna, att nämnden ska få i uppdrag att upphandla en motsvarande utbildningsmottagning i gynekologi.

Annika Rusko Andersson, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på mottagningen är glad över beskedet, som hon ser som en öppning för att verksamheten kan få leva kvar ytterligare en tid.

– Det här beslutet innebär så klart inte automatiskt att vi får uppdraget men jag är ändå glad, både för ST-läkarnas skull och för kvinnornas. Vi sitter still i båten och hoppas på det bästa.

Det är inte sagt när upphandlingen ska vara klar, men Annika Rusko Andersson hoppas att det inte drar ut på tiden.

– Vi har sagt upp personal eftersom vi inte vet om vi kan fortsätta. De kan inte vänta hur länge som helst. Vi står i startgroparna med ett anbud, säger hon.

Det rödgröna styret ställer sig inte bakom beslutet om upphandlingen, och anser inte att det är möjligt för Älvpraktikens gynekologiska utbildningsmottagningen att fortsätta sin verksamhet i nuvarande form. Det säger Thony Andreasson Aderum (MP), vice ordförande i den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Att det ska upphandlas är beslutat, men våra jurister har gjort bedömningen att det inte är förenligt med lagstiftningen att upphandla inom LOU med en aktör inom vårdvalet, som Praktikertjänst är.

Därför föreslog det rödgröna styret, och fick igenom, att förvaltningen skulle få i uppdrag att bereda kortsiktiga insatser för att tillgodose behovet av sidotjänsgöringsplatser i gynekologi när Älvpraktikens platser försvinner.

– Vi beslutade också att det skulle riktas ett större uppdrag till Sjukhusen i väster att utveckla gynekologin vid Kungälvs sjukhus, med särskild tanke på sidotjänstgöringsplatserna, säger Thony Andreasson Aderum.

Beslutet innebär bland annat ett stopp för planerna på att flytta den gynekologiska mottagningen på Kungälvs sjukhus till Angered.

Läs mer:
Så ska VGR lösa gynrandningarna för ST-läkare i allmänmedicin
Gynekologisk utbildningsmottagning hotad – oro för ST i allmänmedicin