Primärvården är tänkt att i framtiden utgöra navet i svensk sjukvård, och alla svenskar ska kunna välja en fast läkarkontakt på vårdcentralen. På vägen dit har det dock satts delmål. Senast vid utgången av 2022 skulle 55 procent av befolkningen ha en fast läkarkontakt, enligt en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och regioner, SKR. Det målet gick dock i stöpet, och inte ser det särskilt mycket ljusare ut i dag.

En ny kartläggning från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys visar att runt tre av tio svenskar uppfattar att de har en fast läkare. Det är i nivå med tidigare undersökningar, eller till och med något lägre, och myndigheten ser därmed inga tecken på att andelen ökar.

– Det är bekymmersamt att andelen som svarar att de har en fast läkarkontakt i primärvården inte ökar. Vi vet att patienter som har en fast läkare har bättre upplevelser av vården än de som inte har en fast läkare. Bland annat känner de sig mer delaktiga i sin vård och uppfattar också att de har en bättre tillgång till vård, säger Cecilia Dahlgren, utredare vid Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, i ett pressmeddelande.

Resultaten kan ändå ses som glädjande på några punkter. Andelen svenskar med en fast läkare är högre i grupper som generellt har ett högre vårdbehov, som exempelvis äldre eller personer med långvariga sjukdomar.

Läkarförbundets ordförande, Sofia Rydgren Stale, anser dock att resultatet är ett underkännande av regionernas och regeringens arbete i frågan. Förbundet vill nu få fart på utvecklingen med en lagändring, som innebär att patienter listas på en namngiven läkare – och inte bara på en vårdcentral. Dessutom önskar förbundet att satsningarna på en stärkt primärvård villkoras. Det kan till exempel handla om att regionerna tvingas ta fram handlingsplaner för hur det nationella riktvärdet om en läkare på 1 100 invånare ska nås, för att de ska få del av medlen.

– Att alla svenskar ska kunna välja en namngiven läkare är den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra kontinuiteten och tillgängligheten i vården. Regeringen behöver sätta ett hårdare tryck på regionerna och ställa tydligare krav på hur medlen används och ta initiativ till en skärpt lagstiftning som innebär att invånare listas på läkare, säger Sofia Rydgren Stale i ett uttalande.

Läs också:
Undersökning från DLF: 88 år till full bemanning inom primärvården
SLS: Inför reglering om vilka som kan vara fast läkarkontakt
Kartläggning: Hälften av regionerna saknar mål om fast läkarkontakt
»Inga tecken på ökad kontinuitet eller tillgång till fast läkarkontakt«
Ivo kritiserar omställning till god och nära vård – DLF-ordförande enig
Socialstyrelsen: Stora skillnader i omställningen till god och nära vård