S:t Görans sjukhus i Stockholm har drivits av vårdbolaget Capio sedan 1999. Senaste upphandlingen skedde 2012, men 2022 förlängdes avtalet med ytterligare fyra år. Sommaren 2022 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden om förutsättningarna för en ny upphandling. Processen har tagit några vändor, men nu är det alltså klart att Capio får fortsätta bedriva vården, uppger Region Stockholm.

Det nya avtalet gäller från den 1 januari 2026 och åtta år framåt, med rätt för regionen att förlänga avtalet med som mest fyra år. Därmed kan det löpa som längst i tolv år. Avtalsvärdet för tolv år uppgår till 55 miljarder kronor.

− Vår bedömning är att det är ett bra beslut som ger invånarna fortsatt god vård till en rimlig kostnad för skattebetalarna. På sikt kommer det bli ännu bättre för både patienter och personal samtidigt som sjukhuset får en tydligare roll i regionens säkerhets- och beredskapsarbete, säger Eva Bring, avdelningschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen, i pressmeddelandet.

Det var tre leverantörer som uppfyllde kraven men endast Capio valde att lämna anbud. S:t Görans sjukhus är ett av Region Stockholms sju akutsjukhus och det enda som drivs av en privat aktör.

Läs även:
Nytt försök med upphandlingen av S:t Görans sjukhus i Stockholm
Nu drar upphandlingen av S:t Görans sjukhus i gång