Region Uppsalas beslut i våras om att börja finansiera hemförlossningar väckte stora protester från läkarhåll. Bland annat överklagade en grupp med framför allt läkare beslutet till förvaltningsrätten, som ännu inte avgjort frågan. Nu vill Sveriges kvinnliga läkares förening, KLF, att Läkarförbundet ska ge sig in i debatten och ta aktiv ställning mot skattefinansierade hemfödslar.

Agnes Andreason. Foto: privat

I en motion till förbundets fullmäktigemöte i november pekar föreningen på riskerna med hemförlossningar, och menar att de bidrar till geografisk och socioekonomisk ojämlikhet och en felanvändning av vårdens resurser.

»Även om valfrihet inom vården är en viktig princip, anser vi i Kvinnliga läkares förening att skattefinansierade hemförlossningar inte är förenligt med principen om jämlik vård vilket Läkarförbundet lyfter som en viktig och prioriterad fråga i strategi 2030.«

Agnes Andreason är ST-läkare i allmänmedicin och vice ordförande för KLF. Hon säger att bakgrunden till motionen är dels beslutet i Region Uppsala, dels att det finns en trend i samhället där hemförlossningar utmålas som ett bra alternativ.

– Vi har sett hur en rad influencers på senaste tiden drivit den frågan. Beslutet i Region Uppsala visar smärtsamt tydligt att det inte är medicinska prioriteringar som är ledstjärna utan efterfrågan, säger hon.

Föreningen vill nu att Läkarförbundet ska ta aktiv ställning mot skattefinansierade hemförlossningar och i stället verka för att resurserna inom mödravården används för att säkerställa en jämlik, säker och högkvalitativ förlossningsvård för alla kvinnor i Sverige.

I sitt svar skriver förbundets styrelse att man delar motionärernas oro, och att det är självklart för förbundet att vid varje tillfälle hemförlossningar diskuteras föra fram sina invändningar.

»Förbundsstyrelsen instämmer i KLF:s anförande och är noga med att, närhelst vi får möjlighet, påpeka att hälso- och sjukvård ska ges efter behov och inte efterfrågan«, skriver man.

Agnes Andreason och KLF hade hoppats på ett annat svar.

– Jag kan tycka att man på ett sätt misstolkar vårt förslag, där vi skriver att förbundet ska ta aktiv ställning. I svaret får man bilden av att »om det kommer upp kommer vi säga vad vi tycker«. Det är inte samma sak som aktivt ställningstagande i min värld.

Läs mer:
Läkare vill att Region Uppsalas beslut om hemförlossningar rivs upp
Strid om Region Uppsalas plan att finansiera hemförlossningar
Kritiken: Negativ rapport om hemförlossningar mörkades
Assisterad hemförlossning bör inte införas brett i Sverige
Finansierade hemförlossningar klubbade i Uppsala – läkare rasar