Niklas Theorin. Foto: Privat

Bakom motionen står Hallands läkarförening, Blekinge läkarförening, Gotlands äkarförening, Jönköpings läns läkarförening, Kalmar läns läkarförening, Kronobergs läkarförening och Östergötlands läkarförening. Motionärernas uppfattning är att fler skulle våga polisanmäla om arbetsgivaren står som anmälare.

Om åtal väcks och saken ska upp i tingsrätten kommer ändå läkarens namn behöva synas, vad tänker ni om det?

– Det är ju ofrånkomligt, men då står man som brottsoffer snarare än att behöva vara den som driver saken. Det vi ser som nackdelen är att kriminella ofta går efter den som anmäler. Om arbetsgivaren står bakom anmälan så blir det inte att man lägger ner anmälan om anmälaren blir hotad, säger Niklas Theorin.

Varför är detta viktigt att få igenom?

– Vi som har skrivit motionen känner till flera incidenter, framförallt inom psykiatrin och akutsjukvård, där läkare inte velat gå vidare med en anmälan för att man känt obehag inför eventuella trakasserier. Då känner vi att man förhoppningsvis är mer mån om att anmäla om arbetsgivaren står bakom.

Förbundsstyrelsen håller med om att hot och våld är en viktig fråga och att arbetsgivaren och omgivningens stöd är »väsentligt«. Förbundsstyrelsen instämmer även i att arbetsgivaren ska göra polisanmälan – men snarare av etiska skäl. För man kommer inte ifrån att den drabbade läkaren kommer att stå som målsägande om åtal väcks. Samtidigt finns önskemål från Läkarförbundet om anonymitet för läkare när det kommer till själva anmälan och polisutredningen, vilket man också påpekat i ett remissvar till en statlig utredning som ska stärka skyddet för offentliganställda.

Förbundsstyrelsen framhåller dock att det är chefen som polisanmäler, varför man vill anse motionen besvarad. Dessutom får skyddsombud som utbildas på förbundet lära sig att arbetsgivaren bör ansvara för det samt att såväl skyddsombud som lokalföreningar har möjlighet att påverka arbetsgivarens rutiner kring detta.

Niklas Theorin tror inte att det stämmer överens med verkligheten, att det i regel är chefen som polisanmäler.

– Som det är nu tror jag att det sällan är som regionerna står bakom. Vi vill i alla fall ha en förändring och vi får nöta på tills vi får det. Även om vi inte får som vi vill med den här motionen måste vi stöta och blöta frågan, säger han.

Läs även:
Sjukhusläkarna vill se ökad säkerhet: »Problem länge med hot och våld«