»Svenska kvinnor kontaktar prolife-organisationer i USA när de tagit ett första abortpiller men ångrar sig. I Sverige får de ingen hjälp och vi vill ändra på det. Om du som läkare är villig att hjälpa svenska kvinnor i denna situation är du välkommen att kontakta oss. Du förbinder dig inte till något och konfidentialitet utlovas.«

Skärmavbild från Människovärdes Facebook-sida.

Så annonserar just nu den svenska organisationen Människovärde, som bland annat arbetar mot abort, på sin hemsida och i sociala medier, vilket både tidningen Dagen och Dagens ETC har rapporterat om.

Bakgrunden är en ursprungligen amerikansk rörelse som menar att det går att avbryta en medicinsk abort genom så kallad »abortion pill reversal«. Detta kan, enligt rörelsen, ske efter att kvinnan tagit det första av två läkemedel som används vid proceduren, och görs genom att tillföra en stor dos av hormonet progesteron.

Användningen av progesteron på detta vis är dock inte vetenskapligt belagd, säger Helena Kopp Kallner, gynekolog och styrelseledamot i yrkesföreningen Svensk förening för obstetrik och gynekologi, till Dagen.

– Som läkare är man förbunden att arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, och det här är varken eller, utan då leker man med sin läkarlegitimation. Om jag fick reda på att någon ägnade sig åt detta skulle jag absolut anmäla den personen till Ivo.

Läkartidningen har varit i kontakt med organisationen Människovärde, som berättar i ett mejl att man fått kontakt med ett par läkare via annonsen. I övrigt hänvisar man alla frågor till en text på sin hemsida, där man tillbakavisar uppgifter i media om att metoden skulle vara ovetenskaplig.

»Vi tror att det finns ett behov att veta mer om detta. En kvinna som för ett par år sedan sökte hjälp hos oss berättade att hon redan varit i kontakt med vården men fått beskedet att ingen tvingar henne att ta det andra abortpillret, men att ingen annan hjälp finns att få«, skriver Brita Storlund, kommunikatör på Människovärde, till Dagen.

Människovärde är en organisation »med kristen grundsyn«, grundad år 2017 vid en sammanslagning av organisationerna Ja till livet och Provita. Andra frågor som organisationen driver debatt kring är dödshjälp, fosterdiagnostik och vårdpersonals samvetsfrihet vid abort. Som sakkunniga på organisationens hemsida står en rad läkare, bland annat en verksamhetschef i Västra Götalandsregionen och en överläkare i Region Halland.