Thomas Anderson, Privatläkarföreningens ordförande.

Tillgång till evidensbaserad vetenskaplig litteratur är nödvändig för att läkare ska kunna hålla sig uppdaterade och bedriva god vård. Tillgången i landet är dock ojämnt fördelad, påpekar SPLF som skriver följande i en motion till Läkarförbundets fullmäktigemöte:

»Medan vissa regioner har tillgång till omfattande digitala bibliotek och databaser, saknar andra regioner detta, vilket innebär att läkare i dessa områden har begränsade möjligheter att hålla sig uppdaterade med aktuell forskning.« SPLF vill att Läkarförbundet arbetar för läkares obegränsade – och likvärdiga – tillgång till vetenskaplig litteratur, att »regionerna åläggs att tillhandahålla de resurser som krävs för att säkerställa att denna tillgång finns tillgänglig för alla läkare« samt att Läkarförbundet bevakar och stödjer detta.

– Det är ett problem att många läkare, som kanske inte har någon forskningserfarenhet men kanske är nyfikna ändå, inte har tillgång till PubMed. Alla borde ha tillgång till det, oavsett vilken region man jobbar i. Jag förstår att inte Läkarförbundet kan betala för det, men förbundet kanske kan framställa det till regionerna, tycker Thomas Anderson, ordförande i Svenska privatläkarföreningen.

Förbundsstyrelsen anser att Läkarförbundet redan gör tillräckliga insatser på fortbildningsområdet och hänvisar till att det är ett av målen i »Sveriges läkarförbunds Strategi 2025«. Förbundsstyrelsen tycker i övrigt att det är arbetsgivaren, oavsett om det är en region eller annat, som har ansvar för fortbildning. Ett av SPLF:s förslag, att Läkarförbundet föreslås bevaka att regionerna sköter fortbildningsfrågan, är något som förbundet redan gör, svarar förbundsstyrelsen.