Magnus Gisslen. Foto: Lena Katarina Johansson

– Våra nordiska grannländer har uppnått liknande resultat men vi är först med att använda denna avancerade metod för att uppskatta mörkertalet och först med att publicera data som bekräftar att vi uppnått UNAIDS 95-95-95-mål, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén som är en av forskarna bakom studien, enligt ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

Sverige har, liksom många andra länder, strävat efter att uppnå FN-organet UNAIDS 95-95-95-mål, det vill säga att minst 95 procent av alla som lever med hiv har diagnosticerats, 95 procent av dessa har tillgång till behandling samt att 95 procent får en välfungerande behandling med nedtryckta virusnivåer. En ny vetenskaplig studie som publicerats i tidskriften Eurosurveillance visar att Sverige nu klarar dessa mål med råge. Vid slutet av 2022 hade 96 procent alla personer med hiv i Sverige diagnosticerats, 99 procent av dessa är under behandling och 98 procent av dem får en välfungerande behandling med nedtryckta virusnivåer, enligt studien.

Anders Sönnerborg.
Anders Sönnerborg. Foto: Karolinska Institutet

»Sverige har uppnått en historisk milstolpe i kampen mot hiv«, skriver Karolinska Institutet i en nyhet på sin webbplats.

– Denna framgång visar att Sverige är ledande i kampen mot hiv och att det är möjligt att nå de globala målen för att avsluta hiv-epidemin, säger Ander Sönnerborg, professor vid institutionen för medicin vid Karolinska Institutet, som också arbetat med studien, enligt webbplatsen.

Studien baseras på data från det svenska nationella kvalitetsregistret InfCareHIV och har genomförts av forskare vid Los Alamos National Laboratory i USA samt svenska forskare vid Karolinska institutet och Sahlgrenska akademin, i samarbete med Folkhälsomyndigheten.