Det var efter förslag om vidare utredning från oppositionspartierna M, L och C som den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i VGR i augusti valde att återremittera frågan om en eventuell stängning av de sex slutenvårdsplatserna på Bup på Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan.

Det liggande förslaget var då att koncentrera all heldygnsvård inom barn- och ungdomspsykiatrin i regionen till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Nu har förvaltningens utredning presenterats för beredningen för psykisk hälsa – och rekommendationen i utredningen är samma som tidigare: stängning av platserna i Trollhättan. Det alternativ där platserna finns kvar på Näl anser utredningen inte vara möjligt att genomföra på grund av personalsituationen inom barnpsykiatrin i NU-sjukvården.

»Det finns patientsäkerhetsrisker och arbetsmiljörisker med att driva en skör verksamhet då den med kort varsel kan tvingas att ändras«, skriver förvaltningen.

Det var också brist på specialistläkare som gjorde att slutenvårdsplatserna akutstängdes i februari, och har hållits stängda sedan dess.

Förslaget om att stänga platserna har mött hård kritik från läkarhåll, och de fackliga organisationerna inom NU-sjukvården ställde sig oeniga till förslaget.

Beredningen för psykisk hälsa beslutade att återremittera ärendet för ytterligare beredning efter yrkande från den rödgröna ledningen eftersom man ansåg att det i utredningen »inte framkommer någonting nytt i frågan gällande geografisk jämlikhet och tillgänglighet. Det föreligger heller inget förslag kring hur den geografiska jämlikheten och tillgängligheten skulle säkerställas.«

Läs mer:
Inget beslut om Bup-platser på Näl
Förslag om att lägga ner Bup-platser på Näl väcker hård kritik
Brist på specialister tvingar Bup stänga avdelning på Näl