En av bilderna som har bifogats anmälan visar lösa trådar som upptäcktes när förpackningen öppnades. Foto: Region Östergötland

I samband med att rockarna, som är i cellulosa och CE-märkta, skulle packas hittade personal i Region Östergötland rockar som var smutsiga, felsydda eller hade lösa trådar som skulle kunna hamna i operationssåret.

Bristerna var så allvarliga att sjukhuset gjorde en anmälan om negativa händelser och tillbud med medicintekniska produkter till Läkemedelsverket. Enligt anmälan fanns risk att främmande material skulle kunna hamna i operationssåret och i värsta fall ha kunnat orsaka infektion och dödsfall.

Regionens medicintekniskt ansvariga Linda Rosén säger till Läkartidningen att bristerna påträffades i samband med att rockarna granskades enligt rutin inför operation.

– Det är väldigt tydligt i regelverket att man ska undersöka de produkter man använder, säger hon och lägger till att problemet har uppmärksammats »i närtid«.

– Anmälan till Läkemedelsverket ska göras så skyndsamt som möjligt.

Linda Rosén säger också att det är det första fallet som hon känner till. Det förefaller också vara första gången som något liknande händer i Sverige. Läkemedelsverket har på förfrågan av Läkartidningen genomfört sökningar i sitt ärendehanteringssystem utan att hitta andra anmälningar om liknande problem.

Sjukhuset kommer i alla fall tills vidare fortsätta att använda operationsrockar från den aktuella leverantören.

– Annars skulle vi stå utan operationsrockar och det skulle vara ännu värre, säger Linda Rosén.

Läs även:
IT-system för patologer anmält: »Hade kunnat orsaka dödsfall«
Problem även på Karolinska med den pausade operationsroboten
Läkemedelsverket startar tillsyn av 1177:s chattbot efter avvikelser
Statlig tillsyn av medicintekniska produkter sätts under lupp