Finns bensvullnad beskriven som biverkning av mirtazapin?

En patient har behandlats under en längre tid, och man har noterat bensvullnad vid dosökning från 30 mg till 45 mg. Extensiv utredning har gjorts utan patologiska fynd.

Perifera ödem finns rapporterade som vanlig biverkning (frekvens ≥1/100 till <1/10) i produktresumén för mirtazapin. I kliniska studier har man sett en statistiskt signifikant högre frekvens av perifera ödem vid behandling med mirtazapin jämfört med placebo [1].

Vid litteratursökning framkommer att ödem av mirtazapin finns beskrivet i ett flertal fallrapporter [2-4]. Samtliga fallrapporter som vi funnit sammanfattas i en systematisk översikt [2]. Det rör sig sammantaget om 8 fallrapporter där patienterna fått bilaterala underbens­ödem. Dosen mirtazapin har varierat mellan 7,5 och 60 mg per dygn. I samtliga fall sattes mirtazapin ut, och ödemen gick i regress inom några dagar till 1 månad efter utsättning [2]. Några mekanismer som föreslagits är alfa-1-antagonism (genom perifer vasodilatation och ökat hydrostatiskt tryck) och 5-HT2-antagonism (genom perifer vasodilatation) [2].

I en observationsstudie på 462 661 inneliggande patienter var 9-årig kumulativ incidens av allvarligt läkemedelsutlöst ödem (definierat som persistent ödem >1 v, involverande flera kroppsdelar eller ansikte alternativt diuretikakrävande ödem) vid behandling med olika psykiatriska läkemedel ca 0,5 promille (231 fall/462 661 patienter). För mirtazapin var 9-årig kumulativ incidens läkemedelsutlöst ödem 0,8 promille (48 fall/60 305 patienter). Incidensen av ödem var låg i studien [5], betydligt lägre än vad som rapporterats i kliniska prövningar [1], vilket skulle kunna bero på en strikt definition av allvarligt ödem och krav på stark misstanke om biverkning. Hos ca 80 procent av gruppen med ödem efter olika psykiatriska läkemedel gick besvären i regress efter dosreduktion, utsättning av läkemedlet eller med hjälp av vätskedrivande behandling [5].

I WHO:s biverkningsdatabas Vigibase finns totalt 33 218 biverkningsrapporter om mirtazapin. Dessa rapporter innehåller sammanlagt 653 fall av perifert ödem, 443 ödem, 120 perifer svullnad, 79 generaliserat ödem, 19 gravitationsödem, 16 lokaliserat ödem, 8 lymfödem, 5 perifer venös sjukdom och 4 perifer vaskulär sjukdom [6].

Ödem har också rapporterats i en observationsstudie på patienter (n = 13 554) som hämtat ut recept mirtazapin. I studien återfanns sammanlagt ca 200 fall av ödem under en 2-årsperiod, men det specificeras inte närmare vilka typer av ödem det rörde sig om [7].

Biverkningsrapportering till Läkemedelsverket rekommenderas.

Sammanfattning. Mirtazapinanvändning har associerats med perifera ödem, och ett orsakssamband kan i detta fall vara möjligt eftersom ett tidssamband med dosökning föreligger. Biverkningsrapportering rekommenderas.

Läkemedelsfrågan

Under vinjetten »Läkemedelsfrågan« publi­ceras ett urval av de frågor som utretts vid någon av landets regionala läkemedelsinformationscentraler (LIC), som hjälper sjukvårdspersonal med patientrelaterade läkemedelsfrågor i det dagliga arbetet. Se alla frågor och svar på svelic.se. Svaren är evidensbaserade och producentobundna. De artiklar som publiceras i Läkartidningen granskas inom respektive LIC och av Läkartidningens läkemedelsred­aktör. Har du en läkemedelsfråga? Kontakta din regio­nala LIC – kontaktuppgifter, se svelic.se.