Egenreferat. Akut njurskada förekommer hos upp till var femte patient inom akutsjukvården. Hjärtskademarkören högkänsligt troponin T (hs-cTnT) är ofta kroniskt förhöjd i blodet hos patienter med olika grad av kronisk njurfunktionsnedsättning, vilket komplicerar dess användning inom hjärtinfarktdiagnostik. Det har dock hittills inte varit känt i vilken utsträckning hs-cTnT och kreatinin samvarierar hos patienter med akut njurskada på akutmottagningen och hur detta i sin tur påverkar den diagnostiska prestandan hos troponinbaserade algoritmer för att identifiera hjärtinfarkt i denna patientgrupp.

Vi genomförde en retrospektiv observationell kohortstudie baserad på alla besök till akutmottagningarna på 7 svenska akutsjukhus mellan 2010 och 2017 för att undersöka prevalensen av förhöjda troponinnivåer, hur dynamiska förändringar i kreatinin samvarierar med dynamiska förändringar i troponin samt troponinbaserade algoritmers diagnostiska prestanda för att identifiera hjärtinfarkt hos patienter med akut njurskada [1].

Vi inkluderade totalt 13 638 patienter som uppfyllde kriterier för akut njurskada. Av patienterna utan hjärtinfarktdiagnos i samband med vårdtillfället hade 81 procent förhöjda troponinnivåer, varav 31 procent hade betydande dynamik (>20 procent) förenlig med så kallad akut myokardskada. I en jämförelse mellan patienterna uppdelad på kvartiler av förändring i kreatinin hade gruppen med störst förändringar 1,8 gånger större dynamik i troponinnivåer än gruppen med minst förändringar. Risken för akut myokardskada i denna grupp var över 2 gånger högre än i gruppen med lägst kreatinindynamik.

För gruppen av patienter med bröstsmärta som primär sökorsak hade den hs-cTnT-baserade riskstratifieringsalgoritm för hjärtinfarkt som rekommenderas av European Society of Cardiology generellt låg diagnostisk prestanda, då specificiteten och det positiva prediktiva värdet för hjärtinfarkt hos patienter som stratifierades till högriskgruppen endast var 78,5 procent respektive 27,6 procent [2].

Sammanfattningsvis visar vår studie att förhöjda hs-cTnT-nivåer är vanliga vid akut njurskada på akutmottagningen och associerade med dynamiska förändringar i kreatininnivåer. Den diagnostiska prestandan hos hs-cTnT-baserade algoritmer för att identifiera hjärtinfarkt är låg hos dessa patienter, vilket belyser några av svårigheterna med troponinprovtagning vid akut njurskada. Detta framhäver därmed behovet av nya strategier för att öka specificiteten för hjärtinfarktdiagnostik i denna patientgrupp.