»Det är en spretig kombination av ämnen på socialminister Jakob Forssmeds bord. Inom vårdområdet ansvarar kristdemokraten för bland annat folkhälsofrågor, psykiatri och e-hälsa, men han håller även i tyglarna när det gäller sådant som ungdomspolitik, idrott och trossamfund.«

Ovanstående är ett utdrag ur en intervju med socialministern (se sidan 10) där han bland annat berättar att det händer att han ligger sömnlös om nätterna av tankarna på hur landets unga mår.

– Det är svårt att skaka av sig ett möte med föräldrar som mist sitt barn i suicid – och det vill jag inte heller göra, säger Jakob Forssmed i intervjun.

Han menar att psykisk ohälsa är en av de absolut viktigaste frågorna att hantera just nu. Bland annat framhåller han vikten av att fundera på vad individen kan lösa på egen hand och när vårdens resurser ska sättas in. Jakob Forssmed vill även att personalen i högre utsträckning än i dag ska träffa patienter.

Den som följer den svenska politiken vet dock att det ibland tar lång tid att förändra och förbättra. Så det är lätt att förstå Susanne Buchmayer, ordförande för Svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri, när hon säger:

– Den stora frågan nu är väl hur rege­ringen och Jakob Forssmed ska lyckas göra verkstad av den »input« han fått från oss och andra aktörer.