Denna webbplats vänder sig till läkare
Kritik mot Krys vd som enda läkare i delegation för att effektivisera vården

En enda läkare i nya delegationen – hård kritik från flera håll

Kritiken väller in från läkare efter att det står klart att Krys vd blir ensam läkare i den delegation som ska stötta regionerna i sitt effektiviseringsarbete. I en syrligt formulerad skrivelse vänder sig Läkarförbundet till civilministern och kräver att regeringen ser över delegationens sammansättning.

Cosmic-försening kostar Region Blekinge 37 miljoner

Förseningen av Cosmic kostar Region Blekinge 37 miljoner

Från mars till november. Den ändrade tidplanen för införandet av journalsystemet Cosmic i Region Blekinge kommer att kosta regionen 37 miljoner kronor, rapporterar P4 Blekinge. Men det ser ut som att leverantören Cambio i ett senare skede kan komma att ersätta regionerna för förseningen.

Ryckte in för att rädda liv på flyg: »Stod ensam utan rätt utrustning«

Räddade liv på flygning: »Stod ensam utan rätt utrustning«

Röntgenläkaren Karolina Elinder fick rycka in när en passagerare ombord på ett flygplan insjuknade hastigt. Efter en tumultartad upplevelse ställer hon sig flera frågor om vem som bär ansvaret ifall en sjukvårdsinsats under en flygning går fel. »Jag hamnade i ett skräckscenario, där jag helt ensam skulle fatta snabba beslut utan rätt utrustning«, säger hon.

Överläkare slipper prövotid för brister i journalföringen

Överläkare slipper prövotid för brister i journalföring

HSAN ansåg att en överläkare hade bristande journalföring och beslutade om prövotid. Men beslutet har nu rivits upp i domstol.  

Nyfödd dog – Ivo kritiserar vården

Nyfödd dog – Ivo kritiserar bristande kännedom om omhändertagande

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar vården av en nyfödd flicka som dog bara två timmar gammal. Enligt myndigheten har vårdgivaren inte säkerställt att personalen hade tillräcklig kännedom om hur akut sjuka nyfödda ska omhändertas.

Läkarstudent får pris för projektarbete

Läkarstudent får pris för bästa projektarbete

Filippa Widman, läkarstudent på Karolinska institutet, belönas av Svenska läkaresällskapets kandidat- och underläkarförening med »Asklepiospriset 2024« för bästa projektarbete.

Krys vd ska delta i arbetet med att effektivisera den offentliga vården

Krys vd ska delta i arbetet med att effektivisera den offentliga vården

Regeringen har utsett Krys vd Kalle Conneryd Lundgren till ledamot i den nyligen inrättade effektivitetsdelegationen för hälso- och sjukvården, som årligen fram till 2030 ska fördela 250 miljoner kronor i bidrag till regioner för att öka effektiviteten inom hälso- och sjukvården. (1 kommentar)

Läkemedelsföretag försökte stoppa studie med cancerpatienter

Läkemedelsbolag försökte stoppa studie med cancerpatienter

Två läkemedelsföretag har försökt stoppa en pågående akademisk läkemedelsprövning med cancerpatienter. Företagen ser studien som förtäckt rutinbehandling. Kammarrätten har dock slagit fast att studien får fortsätta – men först efter att ha stoppat den i nästan ett halvår. »Tidvis har processen upplevts som direkt obehaglig«, uppger en stor grupp forskare med koppling till studien. (1 kommentar)

Akutpersonal utsatt för rasistiska hot – tros komma inifrån

Rasistiska lappar till akutpersonal i Lund – hoten tros komma inifrån

Akuten i Lund har polisanmält grova rasistiska hot efter att handskrivna lappar placerats bland anställdas tillhörigheter. »Jag har svårt att se att det inte skulle vara någon av oss som ligger bakom«, säger tillförordnade verksamhetschefen Karin Magnusson.   (1 kommentar)

Carl-Johan Fraenkel blir 2025 års Leanderföreläsare 

Carl-Johan Fraenkel årets Leanderföreläsare 

Svenska läkaresällskapet utmärkelse »Leanderföreläsare 2025« tilldelas Carl-Johan Fraenkel, överläkare och specialist inom infektionsmedicin och vårdhygien vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

VGR:s nya regiondirektör: »Mitt jobb är att bygga upp förtroendet«

VGR:s nya regiondirektör: »Mitt jobb är att bygga förtroendet«

Nyligen utsågs Ann-Charlotte Järnström till ny tillförordnad regiondirektör i VGR när Håkan Sandahl fick lämna posten med omedelbar verkan. Till Läkartidningen säger hon att hennes viktigaste uppgift just nu är att skapa lugn och dialog med medarbetarna. »Förtroendet är viktigt«, säger hon.

Kritik mot sjukhus efter dödsfall – LVM-anmälan postades

Patient hittades död efter utskrivning  – sjukhus kritiseras av Ivo

Ett sjukhus kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för flera brister i vården av en ung patient. Patienten hade en lång historia av intoxikationer, men skrevs ändå ut en kort tid efter att ha tagit en överdos av läkemedel. En LVM-anmälan skickades till socialförvaltning och beroendemottagning via post i stället för fax. Två dagar senare hittades patienten död.

Ny rapport: Många AI-initiativ i vården – men svårt att få spridning

Ny rapport: Många AI-initiativ i vården – men liten spridning

Sverige skulle kunna gå i bräschen när det gäller att dra nytta av AI inom vården, men i praktiken går det trögt, enligt en ny sammanställning. Av totalt 179 AI-initiativ i regionerna har hittills bara 24 implementerats fullt ut.

Bup-lokaler evakueras på grund av mögel – patienter styrs om till Borås

Bup-lokaler akutevakueras – patienter styrs om till Borås

Arbetsmiljöverket krävde att de mögliga Bup-lokalerna i Göteborg ska vara tömda senast den sista maj. Nu har situationen dock blivit så ohållbar att man akutsevakuerar lokalerna. Sedan i måndags styrs nu akuta Bup-patienter i hela VGR om till Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. »Det var nödvändigt att ta ett akut beslut«, säger verksamhetschef Marie Carlsson.

Beslutat: VGR inför vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin

Beslutat: VGR inför vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin

I går, tisdag, fattade regionfullmäktige i VGR det slutliga beslutet att införa vårdval i barn- och ungdomspsykiatrin i regionen från 2028. Jenny Larsson-Fridén, överläkare och skyddsombud på Bup inom NU-sjukvården, tycker att beslutet är mycket olyckligt. »Det kommer att leda till ökad ojämlikhet.«  (1 kommentar)

Andens seger över materien

Så blev Händels »Messias« till

Efter en tids sjukdom och konvalescens komponerade Georg Friedrich Händel 1741 sitt mest kända verk »Messias«, som många är överens om är ett mästerverk. Men hur gick det till när han komponerade oratoriet, och hur kunde han skriva musik som berör så på djupet? Det försöker Nils Stobaeus ge svar på. (3 kommentarer)

»Viktigt ta hand om våra vårdande kollegor«

Psykisk ohälsa: »Viktigt ta hand om våra vårdande kollegor«

»När det var som värst låg jag i fosterställning i nästan två månader i ett mörkt rum i källaren hemma,« säger en läkare som drabbades av jobbrelaterad psykisk ohälsa. Han är mycket kritisk till att landets enda mottagning där läkare kunde få hjälp utan att behöva oroa sig för att få träffa en kollega eller stöta på en av sina egna patienter i väntrummet nu har stängt. (1 kommentar)

»Läkare är lika sköra som alla andra«

»Vi läkare är lika sköra som alla andra«

Psykisk ohälsa är inte lika stigmatiserande som det brukade vara, men samtidigt finns indikationer om att stigmat oftare finns kvar bland läkare, säger både en forskare och en psykiater.

Läkare förlorar legitimation efter frikostig förskrivning

Läkare förlorar legitimation efter frikostig narkotikaförskrivning

Läkaren skrev på lösa grunder ut mängder med narkotika och missade diagnos på diagnos. Nu återkallar Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd mannens legitimation. Ivos utredning visar att läkaren saknar kompetens för att utöva läkaryrket.

Beslut om Iva i Ljungby skjuts upp – nya utredningar väntar

Beslut om Iva i Ljungby skjuts upp – nya utredningar väntar

Efter en lång och hetsig debatt fick oppositionen till slut igenom en återremiss av frågan om Iva-stängningen i Ljungby. »Utan Iva, inget akutsjukhus. Utan akutsjukhus, inga nya medarbetare«, sa Rut Björkström (KD). (1 kommentar)

1 2 3 500