Denna webbplats vänder sig till läkare
Lockar läkare med skoterkort, fiskekort och kanske »tama renar«

Lockar läkare med skoter, fiske och vid behov »tama renar«

Vad sägs om att bo gratis i ett nybyggt hus med naturen runt knuten, få betalt förarbevis till skoter – och tillgång till skoter – samt fiskekort och gymkort? Vårdcentralen Hälsorum Offerdal lockar med en rad förmåner för att anställa en läkare – ett grepp som verksamhetschefen använt framgångsrikt tidigare.

»Vissa verkar vara gjorda för att jobba natt, men inte jag«

»Vissa verkar vara gjorda för att jobba natt, men inte jag«

»Jag vill tro att jag fortfarande är en empatisk barnläkare, men jag springer också förbi ganska fort ibland. En överlevnadsstrategi i vårdapparaten för att spara tid, kraft och ångest till det mer utmanande. Jag måste bara se till att inte bli så snabb att jag missar det jag passerar«, skriver Mikaela Winderud i sin krönika.

Här är vårdutredningarna som ska presenteras under 2025

Här är vårdutredningarna som presenteras under 2025

Statligt huvudmannaskap för vården, stärkt beredskap inför framtida pandemier och förändringar i abortlagstiftningen. Under 2025 presenteras flera stora statliga utredningar som påverkar hälso- och sjukvården. Här är alla viktiga datum att hålla koll på.

Lättare för läkare att omskola sig till lärare

Nya regler gör det lättare för läkare att skola om sig till lärare

Nya regler ska göra det lättare för läkare som funderar på att byta spår och vidareutbilda sig till lärare. (1 kommentar)

Patient i fel kö – cancer kom tillbaka

Patient i fel kö – cancer kom tillbaka

En patient som behandlats för blåscancer hamnade i fel kö för uppföljning när flera team var inblandade. Det gjorde att patienten fick vänta 14 månader på uppföljning i stället för 3, och cancern hade då kommit tillbaka.

Bästa avhandling i Linköping 

Bästa avhandling i Linköping 

Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet tilldelar Mattias Törnudd, med dr och överläkare på torax–kärlkliniken, Universitetsjukhuset i Linköping, utmärkelsen »Bästa avhandling vid Medicinska fakulteten 2024«.

Region Värmland bröt mot förbud – polisanmäls av Arbetsmiljöverket

Region Värmland bröt mot förbud – polisanmäls av AMV

Arbetsmiljöverket polisanmäler Region Värmland efter att våldsamma patienter vårdats i lokaler som är belagda med förbud, rapporterar lokala medier. Det finns bland annat glaspartier och gipsväggar i lokalerna, som dessutom är svåröverblickbara, enligt myndighetens anmälan, enligt myndigheten.

Personligt om skolan och den avskaffade skolhälsovården

Personligt om dagens skola och den avskaffade skolhälsovården

Efter att Anders Jeppsson läst boken »Flickan i korridoren« ställer han sig frågan hur det kommer sig att över huvud taget några barn och ungdomar klarar av att gå i skolan i dag. (1 kommentar)

Nytt projekt ska ge stöd åt barn och unga som har postcovid

Covidföreningen startar nytt projekt för att stötta unga med postcovid

Genom att bland annat ta fram skolmaterial för anpassad skolgång vill Svenska Covidföreningen stötta barn och unga som drabbats av postcovid. Nu har projektet beviljats medel från Allmänna arvsfonden i tre år.

Nio av tio kuggade kunskapsprovet: »Totalt kliniskt irrelevanta frågor«

9 av 10 kuggade kunskapsprovet: »Kliniskt irrelevanta frågor«

Nio av tio utlandsutbildade läkare som skrev det senaste kunskapsprovet i november misslyckades – vilket gör det till det näst sämsta provresultatet någonsin. En av de som underkändes var Emelie Bergman Røthe som studerat i Storbritannien. »Det var en chock att provet fokuserade på frågor som var totalt kliniskt irrelevanta«, säger hon. (16 kommentarer)

NU-sjukvården tar emot färre utlandsstudenter än tidigare

NU-sjukvården tar emot färre utlandsstudenter än tidigare

NU-sjukvården har under flera år varit öppen för att ta emot utlandsstudenter på praktik. Nu har det blivit svårare att erbjuda platser till dem. »Vi har inte tillräckligt med handledare«, säger Naghmeh Fagheeh, överläkare och övergripande studierektor för läkarstudenter i NU-sjukvården.

IT-system låg nere på Sahlgrenska

Problem med IT-system på Sahlgrenska under måndagen

Flera IT-system låg nere på Sahlgrenska universitetssjukhuset under måndagen. Sent på eftermiddagen var dock problemet löst. 

»Det är en påminnelse om hur värdefullt livet är …«

»Det är en påminnelse om hur värdefullt livet är …«

»Varje dag på barnonkologen är fylld av både sorg och glädje, men mest av allt av mening. Det är en påminnelse om hur värdefullt livet är och hur mycket vi kan göra för att bevara det, även när oddsen är dystra.«, skriver Hanna Chahin i sin krönika. (5 kommentarer)

Sjukhusläkarna lämnar X, fd Twitter

Sjukhusläkarna lämnar X

Läkarförbundets yrkesförening Sjukhusläkarna lämnar i dag plattformen X, enligt ett pressmeddelande från föreningen den 30 december. (7 kommentarer)

Gävleborg om utlandsstudenter: »Jätteviktig rekryteringsbas«

Gävleborg om utlandsstudenter: »Jätteviktig rekryteringsbas«

Vissa regioner är mer benägna än andra att ta emot utlandsstudenter för praktik. Region Gävleborg ser det som en viktig del av rekryteringen.  (2 kommentarer)

Pris till bra pedagog i Västerås

Pris till bra pedagog i Västerås

Moa Viklund, ST-läkare och AT-studierektor på medicinkliniken i Västerås uppmärksammas av Sylf Västmanland med handledarpriset »Årets kliniska pedagog«.

Läkare får prövotid – gick in i sin före detta frus patientjournal

Läkare får prövotid – gick in i sin före detta frus patientjournal

En läkare i södra Sverige dömdes mot sitt nekande för dataintrång i tingsrätten förra året. Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat om tre års prövotid för läkaren.

Patient väntade i tre dagar på angiografi – fick amputera benet

Patient väntade i tre dagar på röntgen – fick amputera underbenet

En multisjuk patient som fastat i tre dagar i väntan på en angiografi lämnade till slut sjukhuset utan att ha fått någon åtgärd utförd. En och en halv månad senare tvingades patienten till en underbensamputation, enligt en lex Maria-anmälan.

Oönskade kommentarer om övervikt i ny analys av patienters klagomål

Oönskade kommentarer om vikt i ny analys av patienters klagomål

Oönskade kommentarer om vikt och en känsla av att inte bli lyssnad på. Det beskriver många patienter i sina klagomål till patientnämnden i Skåne, enligt en ny analys. Erik Uddman, ledamot i Svensk förening för obesitasforskning, ger sina bästa råd för hur man tar upp den känsliga frågan utan att trampa patienter på tårna. (3 kommentarer)

Om att behandla »hela människan«

Att behandla »hela människan«

»Riving hjälper oss att lyfta blicken så att vi kan se oss själva i ett historiskt perspektiv. Boken ger inga definitiva svar, men tillåter oss att bättre förstå oss själva och se nya sammanhang och mönster. Som sådan är den oumbärlig för alla läkare som möter patienter«, skriver Behroz Dehdari i sin recension av »Hela människor«. (1 kommentar)

1 2 3 500