»Läkare som ligger ned i soffor är en brandrisk«
»Vi är hemskt glada i vår mellanchef som beordrar kastandet av våra soffor. Tänk vad hen nu skyddat oss från. Tänk om vi sträckte ut oss och tog vår lagstadgade rättighet att ta paus fem minuter varje timme i liggande ställning, det är ju verkligen något som arbetsgivaren bör stävja«, skriver Jenny Persson i sin krönika. (5 kommentarer)
»Nyexaminerade läkare är som brickorna i ett spel«
»Den första gången jag insåg hur bisarr rekryteringsprocessen kan vara var när en kurskamrat inte vågade berätta var hon fått AT-intervjuer, eftersom risken för konkurrens väger tyngre än den grundläggande hövligheten att hålla god stämning vid lunchbordet«, skriver Dan Silberstein Kantor i sin krönika. (6 kommentarer)
»… jag skämdes över att patienten hade drabbats så hårt av fel i vården …«
Den patient Barbara Geppert skulle träffa på morgonen har plötsligt avlidit, men inte av cancern utan av stroke. Patienten hade dessutom drabbats hårt av att misstag begåtts i vården, och att hon därtill hade sjukhusskräck. (3 kommentarer)
»Varför markerade jag ett avstånd när han frågade om jag höll på Djurgården?«
»Varför förmådde jag så lite? Och, varför hade jag markerat ett sådant avstånd när han frågade om jag höll på Djurgården? Vad var min professionella distans värd?« Lars Sjöstrand genomskådar sig själv vid tillbakablicken på en patient. (2 kommentarer)
»Fan, vad jag inte vill det ska vara cancer«
»Svordomen flyger ur mig i samma stund som jag stängt dörren till mottagningsrummet på gynakuten. Där inne väntar min patient – en 42-åring kvinna med nyupptäckt hudcancer – på nästa dåliga besked. Inom mig ryms vad som känns som tusentals känslor men ut kommer bara ett ord: ’Fan’.« Läs Sarah Daag Jacobsens krönika. (3 kommentarer)
»Att kunna se och känna är våra viktigaste verktyg«
»Han såg hela patienten, och med en fantastisk klinisk förmåga kunde han se vad som skulle utredas och behandlas. Samtidigt såg han mig.« Linda Ängeby minns två handledare som har betytt mycket för henne. (2 kommentarer)
»Efter åtta år i Sverige måste han bort. Vad kan jag göra för honom?«
»Jag påminns om min bakgrund, om vilket fantastiskt land Sverige är och om vilken tur jag haft varje gång jag möter patienter som saknar permanent uppehållstillstånd. Ofta ses vi i samband med att de fått veta att de måste lämna landet«, skriver Behroz Dehdari i sin krönika. (4 kommentarer)
»… det är lätt hänt att sätta sig på ett annat tåg än det vi tänkt från början.«
»Hon har ingen aning om vart hon var på väg. Hon minns inget av det som har hänt och kan inte förklara varför hon satte sig på det okända tåget.« Håkan Starkenberg börjar fundera över sina egna livsval efter mötet med en patient sent på natten. (3 kommentarer)
»Jag hoppas att det finns något magiskt akutrum kvar«
»Fysiska rum kan inte förändras snabbt. Efter 10 år har kanske en tapet gulnat och tröskeln slitits. Men det finns ett undantag. Jag vill berätta om ett speciellt rum – ett magiskt akutrum – som jag själv såg förvandlas gång på gång under blott några år.« Så inleder Jonathan Ilicki sin krönika. (1 kommentar)
Krönika: »Hon mår så dåligt, hur kan det få vara så här?«
»Hon står framför mig i det kala samtalsrummet, inte patienten utan mamman. Mamman till flickan som inte vill äta, inte vill prata och inte vill leva.« Ibland kan man som läkare inte göra så mycket annat än att ta emot. Det skriver Jessica Järkvik Krönmark om i sin krönika. (8 kommentarer)
»Masken i tarmarna måste bort och enklaste sättet vore att skära ut den«
»Det han inte berättade för doktorn var att han hade en lösning. Han hade slaktat många djur som jägare och visste hur man gjorde.« Erik Smedler träffar en man med psykotisk depression, som är övertygad om att en mask äter honom inifrån. (2 kommentarer)
I bräschen för det nya läkarprogrammet
»Med tillförsikt, mognad och förhoppning om att de återstående 3 åren kommer att möjliggöra en plattform och grogrund för att bli duktiga nog att motta examen och legitimation våren 2027 tar vi nu sommarlov.« Henning Dahlberg berättar i sin krönika om hur det har varit att gå de första 3 åren av det nya läkarprogrammet. (1 kommentar)
»Sanningens tystnad bryts av egot som går till motattack«
»Kampen mellan egot och hjärtat manifesteras när egot ställer till med panik och du hyperventilerar. Din ’utmattning’ är som bortblåst och du argumenterar kraftfullt!«, skriver Hamed Shayegh om en patient som inte vill titta djupare inom sig själv. (23 kommentarer)
»Intellektuellt har varken jag, eller någon av människa född, en chans«
»Intellektuellt har inte jag eller någon av människa född en chans. Journalläsning, diagnostisering, remisskrivande och andra vanliga arbetsuppgifter för läkare är snart ett minne blott.« Jakob Ratz Endler har provat den nya versionen av Chat GPT. (6 kommentarer)