»Varför vill du bli doktorand?«

Första gången jag träffade en av mina blivande handledare såg han mig i ögonen och frågade: 'Varför vill du bli doktorand?' Jag hade inget svar att ge honom och kände mig lite generad över det«, skriver Hanna Milerad. (2 kommentarer)
»… och alla i rummet skäller på mig, i tur och ordning«

»Min gamla strategi för att hantera ilska duger inte längre. Jag har också börjat tänka på saker som att det går att spela in samtal via en mobiltelefon i fickan; mina ord kan användas emot mig«, skriver Nina Cavalli-Björkman, som upplever att de arga patienterna har blivit argare. (16 kommentarer)
»Hela hennes varelse är uppmärksamt förväntansfull på min reaktion …«

»Nu sitter hon där med sin plirande, alerta blick på mig, efter att vi först har sagt allt det vanliga, och hon sen det där om pyjamasen.« Josabeth Hultberg berättar i sin krönika om en patient som på ett lågmält vis vill berätta något betydelsefullt. (5 kommentarer)
»Helt vanlig allmänmedicin är kanske ganska heroisk ändå«

»Orden kom i slutet av ett telefonsamtal ett halvår efter att jag först träffat patienten. Jag blev förstås glad, men också ganska chockad«, skriver Sofia Zettermark i sin krönika där hon beskriver kärnan i allmänmedicinen. (4 kommentarer)
»Är det någon som vill ha kaffe?«

»Folk fäktas ovant i hissen med rullstolar och kryckor, allas recept på smärtlindring börjar ta slut, och alla behöver intyg till försäkringsbolaget. Skidsemestern är över, och rehabiliteringsresan har inte ens börjat.« Läs Joanna Ahlkvists krönika från väntrummet efter ett sportlov. (2 kommentarer)
»Om det är så att du har funderat, käre kollega, är jag okej«

Hur gick det egentligen med den där unge killen som svimmade i duschen? Det kanske finns en kollega därute som undrar, så jag ville bara skriva några rader och säga att jag är okej. Jacob Ratz Endler berättar om när han som ung var i fjällen och åkte skidor, trots att han hade hög feber. (1 kommentar)
»’Läkaren vet inte’ är också en diagnos«

»Att arbeta som läkare på en vårdcentral är ett mångfacetterat och utmanande yrke … Men en av de svåraste delarna av vårt arbete är att erkänna och förmedla när vi inte vet vad som orsakar en patients symtom«, skriver Johan Emius i sin krönika. (10 kommentarer)
»Kanske hade da Costa varit vid liv i dag om hon hade stått på metadon«

»De brukade lämna akutmottagningen så snart undersökningen var klar för att ge sig ut på gatan igen. Vi hade inte befogenheter att hålla dem kvar. Vad fick de för vård? Ja, i stort sett ingen.« Läs Lars Sjöstrands krönika om tidigare erfarenheter av beroendevård. (4 kommentarer)
»Vissa verkar vara gjorda för att jobba natt, men inte jag«

»Jag vill tro att jag fortfarande är en empatisk barnläkare, men jag springer också förbi ganska fort ibland. En överlevnadsstrategi i vårdapparaten för att spara tid, kraft och ångest till det mer utmanande. Jag måste bara se till att inte bli så snabb att jag missar det jag passerar«, skriver Mikaela Winderud i sin krönika. (7 kommentarer)
»Det är en påminnelse om hur värdefullt livet är …«

»Varje dag på barnonkologen är fylld av både sorg och glädje, men mest av allt av mening. Det är en påminnelse om hur värdefullt livet är och hur mycket vi kan göra för att bevara det, även när oddsen är dystra.«, skriver Hanna Chahin i sin krönika. (5 kommentarer)
»… ordet kaoskonsult beskriver mitt yrke väldigt bra«

»… den som vill veta hur verkligheten ser ut på riktigt ska tillbringa en tid bakom skrivbordet på en distriktsläkarmottagning. För där presenterar sig en osminkad sanning om hur samhället ser ut«, skriver Helena Charchafche i sin krönika. (3 kommentarer)
»… hon kallar oss alla för ’kära du’«

»När jag har svamlat runt en lång stund så sätter sig patienten käpprakt upp och avbryter mig. ’Kära du! Det här vill jag inte alls. Min plan för den här sommaren är att jag ska sitta på min balkong. Och röka av bara helvete!’«. Nina Cavalli-Björkman skriver i sin krönika om en patient som har andra planer än läkaren. (1 kommentar)
»… allmänmedicinen är sjukvårdens grundpelare«

»Let’s face it. Som allmänmedicinare kommer jag alltid av vissa att betraktas som en 'underdog' och av andra som den riktiga doktorn. Det spelar egentligen ingen roll vilket. Jag är nog båda. Beroende på dagsformen«, skriver Sara Sadek i sin krönika. (12 kommentarer)
»Läkare som ligger ned i soffor är en brandrisk«

»Vi är hemskt glada i vår mellanchef som beordrar kastandet av våra soffor. Tänk vad hen nu skyddat oss från. Tänk om vi sträckte ut oss och tog vår lagstadgade rättighet att ta paus fem minuter varje timme i liggande ställning, det är ju verkligen något som arbetsgivaren bör stävja«, skriver Jenny Persson i sin krönika. (7 kommentarer)