
Så blev Händels »Messias« till
Efter en tids sjukdom och konvalescens komponerade Georg Friedrich Händel 1741 sitt mest kända verk »Messias«, som många är överens om är ett mästerverk. Men hur gick det till när han komponerade oratoriet, och hur kunde han skriva musik som berör så på djupet? Det försöker Nils Stobaeus ge svar på. (7 kommentarer)
Kungens livläkare, obduktionen – och justitiemordet

På eftermiddagen den 28 maj 1810 avlider Sveriges kronprins Karl August hastigt i en stroke. Det oväntade dödsfallet kommer att påverka kronprinsens livläkare Josef Rossi, som tvingas i exil och faktiskt är nära att förlora livet. Ulf Johnson studerar här händelserna våren 1810 och deras efterräkningar. (2 kommentarer)

Spegelceller – nyttiga eller hot?
Strax före jul varnade 38 ledande vetenskapsmän att forskning som syftar till att skapa celler med spegelvänt DNA kan bli ett hot mot mänskligheten, ja, rent av mot alla levande organismer. Men hur gick det till när forskare började snegla in i denna »livets spegelvärld«? (1 kommentar)
T4-projektet – Nazitysklands första utrotningsprogram

I oktober 1939 signerade Adolf Hitler ett dokument rörande »utrotning« av individer som omfattades av begreppet »ovärdigt liv« (»lebensunwertes Leben«). Detta var Nazitysklands första utrotningsprogram. Gunnar Olofsson berättar om det, som i efterhand har kallats »T4-projektet«, med anledning av förintelsens minnesdag den 27 januari. (4 kommentarer)

Två kvinnliga läkare skriver parafraser på kända verk
Vad fattas i »Fröken Julie« och i »Doktor Glas«? Eva Ström och Åsa Nilsonne svarar i varsin bok, »Rakkniven« (2018) och »Fru Gregorius« (2024), som sinsemellan både är mycket olika och mycket lika. Här intervjuar de varandra om detta, och om att skriva parafraser ur en kvinnlig romanfigurs perspektiv. (1 kommentar)