Denna webbplats vänder sig till läkare

Året alltså: Tjugofyra

          Året alltså: Tjugofyra Goda råd blev mindre dyra. Efter all vår långa väntan sjönk till sist dessbättre räntan. Medan världen står i brand har den nu fått Trump på hand. (Helst vi velat spela sang, då blir det ingen Trump i svang.) Hur nu gubben lyckats tjusa alla dem som […]

»Studie«: Läkarna och deras lösenord

»Studie«: Läkarna och deras lösenord

Med den ökade digitaliseringen följer också allt fler inloggningar i datasystem. Att hålla ordning på många lösenord kan skapa psykisk ohälsa och i längden så kallad »password fatigue«. 

Galleri: 12 decennier förstasidor

Galleri: 12 decennier i omslag

Läkartidningen har verkligen ändrat utseende genom åren. Här kan du klicka dig fram bland några av 120-årsjubilarens förstasidor genom tiderna. Vilken är din favorit? (2 kommentarer)

Läkartidningen – på läkarnas sida i 120 år

På läkarnas sida i 120 år

I 120 år har nu läkarna i Sverige haft sitt eget medicinska organ. Mycket har hänt på vägen, men det finns också likheter mellan tidningen i dag och den som Allmänna svenska läkarföreningen önskade sig i början av förra seklet.

Förstå romantiken är viktigt för sjukvården

Förståelse av romantiken viktig för sjukvården

»Romantiken« är titeln på Nationalmuseums nuvarande magnifika utställning. Magnus G Lind har sett utställningen och funderar över verklighet kontra upplevelse av verkligheten. (1 kommentar)

Till slut tilldelades EKG-registrering Nobelpriset

100 år sedan EKG-registrering till slut tilldelades Nobelpriset

Efter 100 år av metodutveckling framstår EKG-metoden och dess skapare Willem Einthoven som värdiga Nobelpristagare, med tanke på de många kliniska tillämpningar av metoden som har utvecklats under det sekel som passerat sedan Nobelpriset delades ut. Här tar vi oss tillbaka till berättelsens början. (2 kommentarer)

Patientmötet tog världen till lantlig läkarexpedition

Patientmötet tog världs­­historien till den lantliga läkarexpeditionen

Anders Jeppsson berättar om hur ett möte med en patient kunde ta världshistorien till en liten läkarexpedition på landet. (3 kommentarer)

100 år av insulin på svenska marknaden

100 år av insulin i Sverige

För 100 år sedan i år fanns det för första gången ett insulinpreparat på den svenska marknaden. Anders Cronlund berättar om turerna och vidareutvecklingen för att trygga inhemsk produktion.

Det kom ett brev: De allra mest sårbara

De mest sårbara

Många flickor som skrivs in på Bup akut berättar att de någon gång blivit utsatta för ett sexuellt övergrepp. Dessa patienter är bland de mest utsatta. De har ofta en psykisk samsjuklighet och ett vacklande socialt sammanhang, faktorer som bidrar till deras sårbarhet. Skribenten har 20 års erfarenheter från Bup akut i Malmö. (2 kommentarer)

På »studiebesök« hos vaxmodeller, och deformerade organ

På »studiebesök« hos vaxmodeller, skelett och deformerade organ

Det råder ingen tvekan. Det rör sig om ett fall av smittkoppor. Vi ser den unga patienten i en monter i Luigi Cattaneos anatomiska vaxmuseum vid universitetet i Bologna. Ansiktet är täckt av koppor, skulpterade av en av de skickliga vaxmodellerare som verkade i Bologna under 1800-talet.

Gustaf VI Adolfs sista tid på Helsingborgs lasarett

De var med om Gustaf VI Adolfs sista tid på Helsingborgs lasarett

Under fyra veckor vårdades kung Gustaf VI Adolf på Helsingborgs lasarett 1973 innan han avled. Fyra av läkarna som deltog i hans vård, anestesiologerna Ingvar Gustafson, Christer Carlsson, Hans Huldt och Magnus Hägerdal, skriver här om kungens sista tid i livet, utifrån sina egna minnen och bevarade »bulletiner« skrivna av kungens livmedikus Gunnar Biörck. (3 kommentarer)

Utvecklingen av arbetet med Nobelpris vid KI

Utvecklingen av arbetet med Nobelpris vid Karolinska institutet

I 50 år efter att Nobelpristagare utses är det bakomliggande arbetet med att vaska fram kandidater dolt av sekretess. Förutom att syna det material som blev tillgängligt i år ger Erling Norrby här en tillbakablick på hur arbetet med att utse medicinpristagare växte fram på Karolinska institutet.

Trött kvinna räddad av slumpen – hade Addisons sjukdom

Patient med Addisons sjukdom räddad av slumpen

Lars G Burman berättar om när han som olegitimerad, på sitt första vikariat som provinsial­läkare i Boliden sommaren 1965, var med om en kritisk situation en fredagseftermiddag, och hur han av en slump insåg vad patienten led av. (3 kommentarer)

Från Fattigsverige – tillbaka till blygsamt liv som miljonärer

Från Fattigsverige till ett blygsamt liv som miljonärer

John och Augusta Perssons stiftelse i Lund har sina rötter i sydsvensk fattigbygd. Berndt Ehinger berättar en osannolik sannsaga om paret Persson, som tog sig från sin fattiga uppväxt till USA och investerade sina pengar i sin arbetsgivares företag. (2 kommentarer)

60 år sedan första transplantationen av organ i Sverige

60 år sedan den första svenska organtransplantationen ägde rum

Den 6 april 1964 utfördes den första svenska organtransplantationen (en njurtransplantation) på Serafimerlasarettet i Stockholm. (4 kommentarer)

»Avvägar«, »onaturliga laster« och »varieteter«

Synen på samkönad kärlek i äldre medicinska boksamlingar

Hur betraktades homosexualitet inom den medicinska vetenskapen under 1900-talets början, och hur gick diskussionerna kring benämningar som »sjukdom« och  »perversion«? Karin Emanuelsson har med utgångspunkt från medicinsk litteratur undersökt synen på homosexualitet vid den här tiden, och hon finner varierande uppfattningar.

Valde en äventyrlig läkargärning i stället för den akademiska banan

Läkaren Albert Schweitzer valde äventyret och arbete i Afrika

Som 31-årig, redan berömd teolog, filosof och orgelspelare bestämde sig Albert Schweitzer för att ändra inriktning på livet och studera medicin vid universitetet i Strasbourg. Han ersatte en trygg akademisk och musikalisk tillvaro med en livslång äventyrlig gärning som läkare i Franska Ekvatorialafrika. År 1952 fick han Nobels fredspris.  (2 kommentarer)

Tintin hos doktorn

Tintin hos doktorn

Många är vi, inte minst i den generationen som växte upp på 60-, 70- och 80-talet, som låtit oss fängslas och fascineras av den lille kalufsprydde, unge journalisten med sin hund, frammejslad av den legendariske serieskaparen Hergé, eller Georges Remi, som han hette. Men hur har Tintin det med hälsan efter allt han råkar ut för? frågar sig Magnus Falk. (4 kommentarer)

Vad kan vi lära av doktor Westerlund?

Vad kan vi lära av doktor Westerlund?

För hundra år sedan, den 28:e januari 1924, gick Ernst Westerlund, också känd som Enköpingsdoktorn, ur tiden 84 år gammal. Han var då ansedd som en av Sveriges mest framstående läkare. Genom sin omfattande praktik i Enköping hade han gjort sig ryktbar även internationellt. (1 kommentar)

Lev Tolstoj och breven från Sverige till Ryssland

Enköpingsdoktorn hjälpte Lev Tolstoj med hans sviktande hälsa

I slutet av 1800-talet reser Lev Tolstoj till Sverige för få hjälp av Enköpingsdoktorn Ernst Westerlund med sin sviktande hälsa. Besöket resulterar bland annat i ett giftermål och en bok om livet i Sverige. Boken är översatt till svenska av Per Nettelbladt, som här ger en inblick i Lev Tolstojs förehavanden i Sverige.

1 2 3 55