Denna webbplats vänder sig till läkare

Vad kan vi lära av doktor Westerlund?

Vad kan vi lära av doktor Westerlund?

För hundra år sedan, den 28:e januari 1924, gick Ernst Westerlund, också känd som Enköpingsdoktorn, ur tiden 84 år gammal. Han var då ansedd som en av Sveriges mest framstående läkare. Genom sin omfattande praktik i Enköping hade han gjort sig ryktbar även internationellt. (1 kommentar)

Lev Tolstoj och breven från Sverige till Ryssland

Enköpingsdoktorn hjälpte Lev Tolstoj med hans sviktande hälsa

I slutet av 1800-talet reser Lev Tolstoj till Sverige för få hjälp av Enköpingsdoktorn Ernst Westerlund med sin sviktande hälsa. Besöket resulterar bland annat i ett giftermål och en bok om livet i Sverige. Boken är översatt till svenska av Per Nettelbladt, som här ger en inblick i Lev Tolstojs förehavanden i Sverige.

Averroës formade västs kunskap om öst

Han formade västs kunskap om öst

Averroës är mest känd som filosofen som översatte och kommenterade Aristoteles skrifter och som därmed möjliggjorde renässansen i 1400-talets Europa. Men hans bidrag till medicinen är mindre kända. Anders Jeppsson tycker att Averroës förtjänar en plats i medicinhistorien.

Det kom ett brev: Spåren ledde till den svenska sjömannen …

Det kom ett brev: Det var jag …

Bo Svenungssons artikel om smittkopps­­epidemin 1963 (LT nr 19–20/2024) tarvar en liten komplettering med några rader ur ett minne som jag för några år sedan nedtecknade för mina barn och barnbarn att läsa, skriver Anders Annell.

H C Andersen – en svårtolkad »skugga«

H C Andersen – en svårtolkad »skugga«

Med utgångspunkt i H C Andersens saga »Skuggan« resonerar Lars Sjöstrand om författarens personlighet, liv och eventuella diagnos. Vem var egentligen H C Andersen?

Förde smittkoppor till Stockholm

Sjöman förde smittkoppor till Stockholm

Smittkoppor är en allvarlig och extremt smittsam infektion som betraktas som en av mänsklighetens största farsoter. Sjukdomen förklarades utrotad 1980, efter ett omfattande vaccinationsprogram initierat av Världshälsoorganisationen (WHO) i mitten av 1960-talet. Den sista epidemin i Sverige inträffade i Stockholm 1963 och fick förödande konsekvenser för sjukvården i huvudstaden. (2 kommentarer)

Om dödsbegreppet och organdonation

Om dödsbegrepp och donation

Det finns bara en död, brukar det sägas. En människa har dött då »hjärnans samtliga funktioner totalt och oåterkalleligt har fallit bort«. Det är i en mening sant. Det är nämligen vad som stipuleras i svensk lag. Men hur ska man se på denna stipulation? skriver Torbjörn Tännsjö. (4 kommentarer)

Sagopojken och hans mamma som inte fick en kopp te att dricka

Sagopojken och mamman som varken fick mat eller en kopp te

Första gången vi träffas är det tidig morgon på universitetssjukhuset. Mamman sitter bredvid sin sovande son på intensivvårdsavdelningen. Intensivvårdsläkaren ger, via telefontolk, information till mamman om barnets tillstånd. Hon ser trött ut. 

Lennart Kaij var med och moderniserade svensk psykiatri

Lennart Kaij var med och moderniserade psykiatrin

Psykiatern Lennart Kaij var drivande i att förändra och modernisera svensk psykiatri under 1960-, 70- och en bit in på 80-talet. Greger Ahnlund minns en företrädare för »den nya psykiatrin«, som avled bara 61 år gammal.

Drygt 100 år sedan som Röntgen lade grunden för modern bilddiagnostik

Han lade grunden för den moderna bilddiagnostiken av kroppens inre

Röntgens upptäckt i slutet av 1800-talet är fantastisk på flera sätt. För det första lade den grunden för all bilddiagnostik av kroppens inre, en omistlig del av modern medicinsk diagnostik. För det andra har väl en medicinsk upptäckt aldrig, vare sig förr eller senare, meddelats så snabbt över hela jorden, skriver Mats Geijer. (1 kommentar)

Effektiva vacciner med ny vaccinteknik

McLellans arbete avgörande för de nya vaccinernas utveckling

I turerna kring att ta fram effektiva vacciner mot virusen sars-cov-2 och RS blev strukturella förändringar av fusionsproteiner helt nödvändiga för att vaccinerna skulle kunna fungera. Lennart Svensson berättar här hur strukturbiologen Jason McLellans arbete har varit helt avgörande för utvecklingen av de framgångsrika vaccinerna.

Om screening – eller inte – av min prostata

Om screening av (min) prostata

»Vi alla som fått detta erbjudande med posten är redan utsatta för en intervention, eller kupp, beroende på från vilken vinkel saken betraktas«, resonerar skribenten som just har fått en kallelse om att ta ett PSA-test. (2 kommentarer)

Dialysens utveckling ingen enmansshow

Dialysens utveckling var ingen enmansshow

»Den konstgjorda njuren« brukar tillskrivas lundaläkaren Nils Alwall, men i en nyligen publicerad artikel visar Nils Hansson och medarbetare att Alwalls kollegor från Estland och Lettland, Lembit Norviit och Adolfs Martins Steins, spelade en stor roll i forskningen. (3 kommentarer)

Fattig-Sverige gjorde sig påmint i torpet långt inne i skogen

Det döda paret i skogstorpet

»Våren 1975 gjorde jag mina sista AT-läkarmånader på en vårdcentral mellan Göteborg och Trollhättan. Någon gång i slutet av mars hände något som med ens satte mig tillbaka till det gamla fattig-Sverige«, skriver Staffan Janson, pensionerad barnläkare i Karlstad. (2 kommentarer)

Inspirerande dikter på Psykiatrins hus

Inspirerande dikter i Lund

På väggarna i korridorer och väntrum i psykiatrihuset i Lund sitter sedan en tid tillbaka dikter uppsatta. Med utställningen »Några ord på vägen« vill man ge andra konstarter än bildkonst plats på sjukhusväggarna.

Svensk läkare om sin volontärresa till krigets Ukraina

Svensk läkare om sin resa med förnödenheter till Ukraina

»Kriget är verkligt och pågår för fullt varje dag.« Läs Boel Adlers reseberättelse om en färd till Ukraina med syfte att leverera sjukvårdsmateriel och en fältambulans. (9 kommentarer)

Tre fundamentala existentiella gåtor

De tre fundamentala existentiella gåtorna

Bildandet av universum och uppkomsten av liv, men också det mänskliga medvetandets uppkomst, är stora mysterier som gäckar människan. Hugo Lagercrantz resonerar vidare kring frågorna i denna essä.

Framväxten av den moderna virologin inom Sverige – del 2

Den moderna virologins framväxt i Sverige

Under 1950-talet och framåt tog virologin i Sverige sina första steg mot de högteknologiska tillämpningar som karakteriserar dagens diagnostik och vaccintillverkning. En biologisk vetenskap blev alltmer biokemisk. Erik Lycke och Erling Norrby fortsätter att berätta om virologins historia i Sverige. (1 kommentar)

Julvers året 2023

Julvers året 2023

Vad var det som hände 2023? Stephan Rössner ger oss några ledtrådar i sin specialskrivna julvers för Läkartidningen.

Brev: »Det kollegiala sveket gjorde så ont«

»Det kollegiala sveket gjorde ont«

»Under en svår tid i mitt yrkesverksamma liv som läkare blev jag sjuk och behövde hjälp av den sjukhusanknutna vården. När stödet uteblev kände jag mig enormt övergiven.« Läkaren Tina Vilhelmsson skriver ett brev till Läkartidningen om ett kollegialt svek som gjorde ont. (2 kommentarer)

1 2 3 54