Denna webbplats vänder sig till läkare
Svenskt ambulansflyg – en 100-årig historia

100 år av svenskt ambulansflyg

Det är nu över 100 år sedan ambulansflyg etablerades i Sverige.  (3 kommentarer)

Döbelius kan vara den mest avbildade medicinaren i världen

Döbelius – världens mest avbildade medicinare?

Världens mest avbildade medicinare är troligen en svensk: Johan Jacob Döbelius. Han var utan tvekan den mest tongivande medicinaren vid Lunds universitet i början av 1700-talet. Mest känd är han dock som grundare av en hälsobrunn utanför Helsingborg; som mannen på Ramlösaflaskan. Uppskattningsvis lämnar minst en halv miljon porträtt Ramlösafabriken varje dag. Men vem var han egentligen, mannen på etiketten?

Andens seger över materien

Så blev Händels »Messias« till

Efter en tids sjukdom och konvalescens komponerade Georg Friedrich Händel 1741 sitt mest kända verk »Messias«, som många är överens om är ett mästerverk. Men hur gick det till när han komponerade oratoriet, och hur kunde han skriva musik som berör så på djupet? Det försöker Nils Stobaeus ge svar på. (7 kommentarer)

Matmyter blev till teaterföreställning

Matmyter blev teaterföreställning

Henrik Widegren, öron-, näs- och halsläkare och foniater vid Skånes universitetssjukhus samt en av experterna i tv-programmet »Fråga Lund«, har nyligen turnerat från söder till norr med sin enmansföreställning »Mat och myt«.

Om hur stjärnor skakar fram pengar till sjukvården – bland annat

Om justerat kalcium, Leeds och en självförlöst syndare

Läkare är vana vid att justera kalcium i plasma eller serum för mängden proteiner, huvudsakligen albumin. Det var den engels­ke kliniske kemisten R B Payne i Leeds som föreslog detta i BMJ för mer än 50 år sedan, med en enkel formel för albumin [1]. 

Maimonides nobbade Lejonhjärta till förmån för sultanen Saladin

Maimonides – läkaren som nobbade Rikard Lejonhjärta och valde sultanen Saladin

Moses Maimonides var läkaren som behandlade patienten snarare än sjukdomen och som förespråkade måttlighet och förebyggande av sjukdomar. 

Apotekarsocietetens museum – dold pärla

Apotekarsocietetens museum en dold pärla

I ett gult hus på en innergård mitt i centrala Stockholm ligger Apotekarsocietetens museum, en dold pärla som varit stängd för renovering under fem år. Här kan man ta del av Sveriges läkemedelshistoria sedan 1500-talet, då det första apoteket för allmänheten öppnade.

Berättelser av stor vikt för forskningen

Berättelsens betydelse för forskningen

I människors berättelser finns kunskaper som kan vara värdefulla för kliniken och forskningen. Detta, och hur migration påverkar hälsan, resonerar Maria Sundvall om med utgångspunkt från Abdulrazak Gurnahs bok »Den sista gåvan«. (2 kommentarer)

Gustaf Ribbing och sjukhuset i Betlehem

Gustaf Ribbing och sjukhuset i Betlehem

I början av 1900-talet reste den svenske läkaren Gustaf Ribbing till Betlehem med sin familj för att tjänstgöra som läkare. Det blev starten för det sjukhus som står där än i dag. (1 kommentar)

Eva Ström tilldelas Ferlinpriset 2025

Eva Ström får Ferlinpriset

Läkaren och författaren Eva Ström tilldelas 2025 års Ferlin-pris för »sina drömska skildringar av människans relation till livet, döden och naturen«.

»De ruptura cordis« – nu »Om hjärtruptur«

»De ruptura cordis« – nu »Om hjärtruptur«

Universitetsvärlden är en plats för både progressivt nytänkande och omsorgsfullt vårdande av gamla traditioner; avantgardism och konservatism sida vid sida. Det gäller inte minst i valet av språk för vetenskaplig framställan. 

Kungens livläkare, obduktionen – och justitiemordet

Livläkaren, obduktionen – och justitiemordet

På eftermiddagen den 28 maj 1810 avlider Sveriges kronprins Karl August hastigt i en stroke. Det oväntade dödsfallet kommer att påverka kronprinsens livläkare Josef Rossi, som tvingas i exil och faktiskt är nära att förlora livet. Ulf Johnson studerar här händelserna våren 1810 och deras efterräkningar. (2 kommentarer)

Spegelceller – nyttiga tillämpningar eller hot?

Spegelceller – nyttiga eller hot?

Strax före jul varnade 38 ledande vetenskapsmän att forskning som syftar till att skapa celler med spegelvänt DNA kan bli ett hot mot mänskligheten, ja, rent av mot alla levande organismer. Men hur gick det till när forskare började snegla in i denna »livets spegelvärld«? (1 kommentar)

För diagnosen Addisons sjukdom behövs ingen slump

För diagnosen Addisons sjukdom behövs ingen slump

Vikten av en öppen och bred anamnes plus gedigen kroppsundersökning kan inte nog betonas, skriver Sven Wallerstedt, apropå patienten som berättade att han noterat att det enda som kunde lindra hans trötthet var intag av ansjovis.

T4-projektet – Nazitysklands första utrotningsprogram

T4-projektet

I oktober 1939 signerade Adolf Hitler ett dokument rörande »utrotning« av individer som omfattades av begreppet »ovärdigt liv« (»lebensunwertes Leben«). Detta var Nazitysklands första utrotningsprogram. Gunnar Olofsson berättar om det, som i efterhand har kallats »T4-projektet«, med anledning av förintelsens minnesdag den 27 januari. (4 kommentarer)

Kvinnliga läkare skriver parafraser på kända litterära verk

Två kvinnliga läkare skriver parafraser på kända verk

Vad fattas i »Fröken Julie« och i »Doktor Glas«? Eva Ström och Åsa Nilsonne svarar i varsin bok, »Rakkniven« (2018) och »Fru Gregorius« (2024), som sinsemellan både är mycket olika och mycket lika. Här intervjuar de varandra om detta, och om att skriva parafraser ur en kvinnlig romanfigurs perspektiv. (1 kommentar)

Året alltså: Tjugofyra

          Året alltså: Tjugofyra Goda råd blev mindre dyra. Efter all vår långa väntan sjönk till sist dessbättre räntan. Medan världen står i brand har den nu fått Trump på hand. (Helst vi velat spela sang, då blir det ingen Trump i svang.) Hur nu gubben lyckats tjusa alla dem som […]

»Studie«: Läkarna och deras lösenord

»Studie«: Läkarna och deras lösenord

Med den ökade digitaliseringen följer också allt fler inloggningar i datasystem. Att hålla ordning på många lösenord kan skapa psykisk ohälsa och i längden så kallad »password fatigue«. 

Galleri: 12 decennier förstasidor

Galleri: 12 decennier i omslag

Läkartidningen har verkligen ändrat utseende genom åren. Här kan du klicka dig fram bland några av 120-årsjubilarens förstasidor genom tiderna. Vilken är din favorit? (2 kommentarer)

Läkartidningen – på läkarnas sida i 120 år

På läkarnas sida i 120 år

I 120 år har nu läkarna i Sverige haft sitt eget medicinska organ. Mycket har hänt på vägen, men det finns också likheter mellan tidningen i dag och den som Allmänna svenska läkarföreningen önskade sig i början av förra seklet.

1 2 3 56