Denna webbplats vänder sig till läkare

Läkaren som springer 17 mil i veckan inför OS-maraton i Paris

Springer 17 mil i veckan inför OS – och siktar på bäst av 15 i maraton

Läkaren Carolina Wikström är just nu en av Sveriges snabbaste kvinnliga långdistanslöpare. 30-åringen från Uppsala är så snabb att hon kvalat in till maratontävlingen i OS i Paris i sommar med det nya personliga rekordet 2.24:30, och i Stockholm Marathon den 1 juni slutade hon på en fjärde plats. Hennes förhoppning på OS är att nå topp 15 – och att det inte blir för varmt. (2 kommentarer)

»Jag försöker hjälpa alla AT- läkare genom att lyssna på dem«

»Jag försöker hjälpa alla AT-läkare genom att lyssna på dem«

»Varsamt och skojfriskt lotsar han oss genom placeringen på bästa sätt«, skrev AT-läkarna i Västervik i motiveringen till årets handledarpris, »AT-ugglan«, som de har valt att ge till Vencel Katona, överläkare i psykiatri på Västerviks sjukhus.

»För mig är konsten en berättelse som jag vill förmedla«

»För mig är konsten en berättelse jag vill förmedla«

Efter sin pensionering har Charlotta Grunewald fått tid för sin textilkonst, där hon bland annat skapar bilder utifrån sitt yrkesliv som förlossningsläkare i olika länder. Tre år i rad har hon ställt ut på Liljevalchs vårsalong.

Åker till Pittsburgh för ST-tjänst – med målet att bli ortoped

Hon åker till Pittsburgh för ST-tjänst – med målet att bli ortoped

I juni flyttar doktoranden Janina Kaarre till Pittsburgh, där hon som en av få icke-amerikaner har fått en ST-tjänst inom ortopedi. Men staden är inte helt ny för henne: sedan två år tillbaka har hon gjort en del av sin forskarutbildning vid University of Pittsburgh Medical Center.

Valde läkaryrket – men författandet och musiken tar stor plats

Skrivande och spelande läkare som vill nå ut till människor

Musiken har alltid funnits där, läkare blev han på vägen – och även författare. Viktor Bergendal delar sin tid, och efter flera år som allmänläkare inom primärvården byter han nu inriktning till geriatriker. Men först behövde han skriva av sig.

»Det här har varit en oväntad ’spin-off’ av min forskning«

»Det här har varit en oväntad ’spin-off’ av min forskning«

»Är du den där läkaren på tv?«, frågar en sjuksköterska och skrattar när hon går förbi Samuel Rhedin i korridoren på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm. För de flesta barn i förskoleåldern är han mer känd som »Doktor Samuel« en klok och snäll läkare som i tio korta avsnitt på UR Play visar vad som väntar när man ska gå till läkaren.

»Det finns en poäng att lära sig att skriva en bra ansökan«

»Det finns en poäng med att lära sig att skriva en bra ansökan.«

Ända sedan starten 2010 har Margaretha Grind Bundy varit ordförande för stiftelsen Bundy Academy, som varje år delar ut forskningsanslag till unga forskare inom neurologi och kardiologi vid Lunds universitet. Nu blir hon hedersdoktor vid medicinska fakulteten.

»Vi spelar Cluedo, kan man säga«

Hornugglor inspirerar forskning om protesutveckling för hörselskadade

Anton Rönnblom har prisats för sin avhandling om hur hornugglan inspirerar till protesutveckling för hörselskadade. Avhandlingen handlar bland annat om att utveckla en protes i örat som har kontakt med både trumhinnan och det yttersta hörselbenet, hammaren. Detta ger bättre ljudkvalitet än en protes som bara har kontakt med trumhinnan.

»Insikterna i palliativ medicin har tillfört mycket i vardagen som kirurg«

»Insikterna i palliativ medicin har tillfört mycket i vardagen som kirurg«

Bertil Axelsson valde den kirurgiska specialiteten från början, men tidigt i sin karriär blev han också engagerad i palliativ vård. I boken »Palliativa pionjärer« har han intervjuat föregångare inom området.

»Tanken var att jag ville ge små barn en bra bild av vården«

»Tanken var att jag ville ge små barn en bra bild av vården«

Allmänläkaren Petter Jacobsson är aktuell med barnboken »Fille och fiskekroken«, en bok med tanken att ge små patienter en positiv upplevelse av doktorsbesöket.

Viktigt att vården kan hantera medlemmar som lämnat en sekt

Viktigt att vården kan hantera medlemmar som lämnat en sekt

Cecilia Hadding, ST-läkare i Umeå, disputerade nyligen med en avhandling där hon undersökt före detta sektmedlemmars psykiska hälsa och deras kontakt med sjukvården.  (3 kommentarer)

Hon vill stoppa andra från att bli sjuka i utmattningssyndrom

»Jag vill stoppa andra från att bli sjuka i utmattningssyndrom«

För drygt sju år sedan blev läkaren Lotta Sjunnesson sjukskriven för utmattningssyndrom. En läkare på vårdcentralen skickade hem henne med orden: »Du får inte lov att gå till jobbet mer.« Vägen tillbaka blev lång, och nu har Lotta Sjunnesson skrivit en bok om när hon blev liggande på soffan utan att klara av nästan någonting.

Läkaren som vill att konsten ska verka för en hållbar värld

Han vill att konsten ska verka för en hållbar värld

Efter att ha verkat som gallerist i många år har läkaren Johan Wallin över 700 konstverk i sin samling. Dem tänker han nu sälja genom stiftelsen »Art for the globe«, och pengarna ska gå till miljö- och klimatarbete inom kultursfären. Stiftelsen kommer inom kort att dela ut sitt första pris med pengar från den första auktionen. (2 kommentarer)

»Vi måste tänka på framtidens patient«

»Om vi bidrar till bättre klimat bidrar vi även till bättre hälsa«

Gastroenterologen Charlotte Höög ville minska klimatpåverkan från de tre gastrointestinala endoskopienheterna på Karolinska universitetssjukhuset och initierade därför ett miljöarbete. Nu tilldelas hon Läkaresällskapets hållbarhetspris. (1 kommentar)

»Nu handlar det om att äta, sova, plugga – och att träna«

»Nu handlar det om att äta, sova, plugga och träna«

Linda Sällström är Finlands bästa målskytt genom tiderna, men just nu spelar hon också för Vittsjö GIK i Damallsvenskan – och är läkarstudent på termin 6 vid Lunds universitet.

Han får pris för sin förmåga att sätta patienten i centrum

Han får pris för sin förmåga att alltid sätta patienten i centrum

För sitt arbete med patienter på Säbo och i hemsjukvården, och för sin förmåga att alltid sätta patienten i centrum, uppmärksammas allmänläkaren Per Melander med Hippokratespriset. (3 kommentarer)

»Jag vill åka dit jag gör nytta – då blir det lätt till oroshärdar«

»Jag vill åka dit jag gör nytta – då blir det lätt till oroshärdar«

Ortopeden Henrik Hedelin vill som läkare vara där han kan göra mest nytta. Han hjälper också andra läkare på att bli bättre utanför sjukhusets väggar genom att hålla kurser inom vildmarksmedicin.

»Erfarenheterna av ’teamwork’ tar jag med mig till Saudiarabien«

»Erfarenheterna av ’teamwork’ tar jag med mig till Saudiarabien«

Efter åtta år i Sverige är Abrar Alsharief tillbaka i Saudiarabien. Med stipendium från sitt hemland har hon på Sahlgrens­ka universitetssjukhuset utbildat sig i två specialiteter inom ramen för »Specialist medical training program«.

Urologen som fick ledigt för att tävla i tv-program om bakning

Urologen som fick ledigt för att tävla i tv-program om bakning

Jonatan Tollow är en av deltagarna i tv-programmet »Hela Sverige bakar«. Där fick han uppleva en annan typ av stress än den han är van vid från jobbet som urolog vid Sundsvalls sjukhus. (1 kommentar)

»Det känns extra tråkigt när någon blir sjuk av svamp«

»Det känns extra tråkigt när någon blir sjuk av svamp«

Erfarenheter från Giftinformationscentralen gjorde att Anna Myrnäs blev en av författarna till en ny bok om giftsvampar. Men svampexpert vill hon inte kalla sig.

1 2 3 14