Denna webbplats vänder sig till läkare

»Man sår ett frö att det finns ett annat sätt att jobba«

»Man sår ett frö någonstans att det finns ett annat sätt att jobba«

Ortopeden Johan Scheer har i 20 år hållit kurser för läkare och läkarstudenter om hur man bemöter patienter med kronisk smärta, som ofta inte är behjälpta av fler medicinska insatser. Nu får han pris för detta utbildningsarbete och för sitt eget mångåriga arbete för att hjälpa patienter att leva med sin smärta. (2 kommentarer)

Blev kirurg trots sin ADHD – nu vill han hjälpa andra

Blev kirurg trots sin ADHD – nu vill han hjälpa andra

Darius Barimani hade det tufft i skolan och fick gå om flera år. Trots det lyckades han att bli läkare. I dag arbetar han som kirurg på Karolinska universitetssjukhuset och har skrivit en bok med råd till andra med ADHD. (2 kommentarer)

»Jag har tagit med mig erfarenheter från idrotten till medicinen«

»Jag har tagit med erfarenheter från idrotten till medicinen«

Hanna Ögren arbetar som AT-läkare i Visby, men har en karriär vid sidan av som tyngdlyftare. Nyligen deltog hon i nordiska mästerskapen på Färöarna. 

»Jag hoppas få svar på hur metastaser skiljer sig åt«

»Jag hoppas att få svar på hur metastaser skiljer sig åt«

Med två utmärkelser på kort tid uppmärksammas Catharina Hagerling och hennes forskning, som är inriktad på att förstå spridningsmönster hos metastaser. Dels blir hon »Årets barncancerforskare«, dels har hon tilldelats ett translationellt pris.

Hennes mål är att fler ska prata om magen

Hon vill ha fler samtal om magen

På sitt ständigt växande Instagramkonto »Magdoktorn« kallar sig ST-läkaren Rana Eizad »IBS-nörd«. Nu har hon skrivit boken »Dumma mage«, där hon vill nå ut till alla som lider av en känslig mage.

»Leransiktena är en konstellation av alla patienter jag haft«

»Leransiktena är en konstellation av alla patienter jag har haft«

Fingerfärdigheten har funnits hos Lena Folkestad sedan hon var liten, och efter många år som ansiktskirurg kan hon nu efter pensioneringen ägna mer tid åt sin konst: att skulptera ansikten i lera.

Han vill hjälpa läkarstudenter att få kontakt över nationsgränser

Han arbetar med att knyta ihop läkarstudenter från hela världen

Efter att ha varit engagerad i den globala läkarstudentföre­ningen IFMSA sedan första terminen på läkarprogrammet blev John Häll nyligen utsedd till »regional director« för den europeiska sektionen. 

»Jag är stolt över att jag valde att arbeta med smärta«

»Jag är stolt över att jag valde att arbeta med smärta«

Hani Hattar intresserade sig tidigt för smärtproblematik och Ehlers–Danlos syndrom (EDS), men också hur smärta uttrycks i olika kulturer. Lagom till pensionen får han nu ett internationellt pris för sina insatser för att öka kunskapen om EDS. 

»Jag har blivit forskarfrälst!«

»Jag har blivit forskarfrälst!«

Lova Widman har ägnat en stor del av sin sommar åt att intervjua sjukvårdare inom insatspolisen. Hon är en av 26 läkarstudenter som i våras fick stipendium av Läkaresällskapet för att kunna ägna sig år medicinsk forskning under sommaren. 

Läkaren som springer 17 mil i veckan inför OS-maraton i Paris

Springer 17 mil i veckan inför OS – och siktar på bäst av 15 i maraton

Läkaren Carolina Wikström är just nu en av Sveriges snabbaste kvinnliga långdistanslöpare. 30-åringen från Uppsala är så snabb att hon kvalat in till maratontävlingen i OS i Paris i sommar med det nya personliga rekordet 2.24:30, och i Stockholm Marathon den 1 juni slutade hon på en fjärde plats. Hennes förhoppning på OS är att nå topp 15 – och att det inte blir för varmt. (2 kommentarer)

»Jag försöker hjälpa alla AT- läkare genom att lyssna på dem«

»Jag försöker hjälpa alla AT-läkare genom att lyssna på dem«

»Varsamt och skojfriskt lotsar han oss genom placeringen på bästa sätt«, skrev AT-läkarna i Västervik i motiveringen till årets handledarpris, »AT-ugglan«, som de har valt att ge till Vencel Katona, överläkare i psykiatri på Västerviks sjukhus.

»För mig är konsten en berättelse som jag vill förmedla«

»För mig är konsten en berättelse jag vill förmedla«

Efter sin pensionering har Charlotta Grunewald fått tid för sin textilkonst, där hon bland annat skapar bilder utifrån sitt yrkesliv som förlossningsläkare i olika länder. Tre år i rad har hon ställt ut på Liljevalchs vårsalong.

Åker till Pittsburgh för ST-tjänst – med målet att bli ortoped

Hon åker till Pittsburgh för ST-tjänst – med målet att bli ortoped

I juni flyttar doktoranden Janina Kaarre till Pittsburgh, där hon som en av få icke-amerikaner har fått en ST-tjänst inom ortopedi. Men staden är inte helt ny för henne: sedan två år tillbaka har hon gjort en del av sin forskarutbildning vid University of Pittsburgh Medical Center.

Valde läkaryrket – men författandet och musiken tar stor plats

Skrivande och spelande läkare som vill nå ut till människor

Musiken har alltid funnits där, läkare blev han på vägen – och även författare. Viktor Bergendal delar sin tid, och efter flera år som allmänläkare inom primärvården byter han nu inriktning till geriatriker. Men först behövde han skriva av sig.

»Det här har varit en oväntad ’spin-off’ av min forskning«

»Det här har varit en oväntad ’spin-off’ av min forskning«

»Är du den där läkaren på tv?«, frågar en sjuksköterska och skrattar när hon går förbi Samuel Rhedin i korridoren på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm. För de flesta barn i förskoleåldern är han mer känd som »Doktor Samuel« en klok och snäll läkare som i tio korta avsnitt på UR Play visar vad som väntar när man ska gå till läkaren.

»Det finns en poäng att lära sig att skriva en bra ansökan«

»Det finns en poäng med att lära sig att skriva en bra ansökan.«

Ända sedan starten 2010 har Margaretha Grind Bundy varit ordförande för stiftelsen Bundy Academy, som varje år delar ut forskningsanslag till unga forskare inom neurologi och kardiologi vid Lunds universitet. Nu blir hon hedersdoktor vid medicinska fakulteten.

»Vi spelar Cluedo, kan man säga«

Hornugglor inspirerar forskning om protesutveckling för hörselskadade

Anton Rönnblom har prisats för sin avhandling om hur hornugglan inspirerar till protesutveckling för hörselskadade. Avhandlingen handlar bland annat om att utveckla en protes i örat som har kontakt med både trumhinnan och det yttersta hörselbenet, hammaren. Detta ger bättre ljudkvalitet än en protes som bara har kontakt med trumhinnan.

»Insikterna i palliativ medicin har tillfört mycket i vardagen som kirurg«

»Insikterna i palliativ medicin har tillfört mycket i vardagen som kirurg«

Bertil Axelsson valde den kirurgiska specialiteten från början, men tidigt i sin karriär blev han också engagerad i palliativ vård. I boken »Palliativa pionjärer« har han intervjuat föregångare inom området.

»Tanken var att jag ville ge små barn en bra bild av vården«

»Tanken var att jag ville ge små barn en bra bild av vården«

Allmänläkaren Petter Jacobsson är aktuell med barnboken »Fille och fiskekroken«, en bok med tanken att ge små patienter en positiv upplevelse av doktorsbesöket.

Viktigt att vården kan hantera medlemmar som lämnat en sekt

Viktigt att vården kan hantera medlemmar som lämnat en sekt

Cecilia Hadding, ST-läkare i Umeå, disputerade nyligen med en avhandling där hon undersökt före detta sektmedlemmars psykiska hälsa och deras kontakt med sjukvården.  (3 kommentarer)

1 2 3 14