9 av 10 kuggade kunskapsprovet: »Kliniskt irrelevanta frågor«
Nio av tio utlandsutbildade läkare som skrev det senaste kunskapsprovet i november misslyckades – vilket gör det till det näst sämsta provresultatet någonsin. En av de som underkändes var Emelie Bergman Røthe som studerat i Storbritannien. »Det var en chock att provet fokuserade på frågor som var totalt kliniskt irrelevanta«, säger hon. (16 kommentarer)
Oönskade kommentarer om vikt i ny analys av patienters klagomål
Oönskade kommentarer om vikt och en känsla av att inte bli lyssnad på. Det beskriver många patienter i sina klagomål till patientnämnden i Skåne, enligt en ny analys. Erik Uddman, ledamot i Svensk förening för obesitasforskning, ger sina bästa råd för hur man tar upp den känsliga frågan utan att trampa patienter på tårna. (3 kommentarer)
Möt chefen som rondar varje jul eller nyår – och synkar med clownteam
Jul och nyår på sjukhus är inget önskvärt scenario för någon patient eller anhörig. Men Svante Norgren, barnläkare och chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus, försöker liva upp stämningen så gott det går. Varje år besöker han barnavdelningarna, antingen på julafton eller nyårsafton – i år blir det kanske både och. (1 kommentar)
Reklamförbud och skatt på läsk kan minska övervikt hos barn
Begränsad marknadsföring av ohälsosam mat och sänkt skatt på frukt och grönt är effektiva sätt att minska övervikt och obesitas hos barn. Det visar en ny översiktsstudie från Nordic Cancer Union (NCU) som via Nordens cancerorganisationer presenterar rekommendationer med syftet att minska risken för cancer på sikt. (2 kommentarer)
Läkare bakom ny app: Vi måste kunna mäta forskningen
En grupp läkare och läkarstudenter i Göteborg har sjösatt en app som gör det möjligt att med hjälp av AI följa och analysera svensk medicinsk forskning i detalj. »Genom att mäta det vi gör kan vi göra forskningen ännu bättre«, säger Araz Rawshani, docent och ST-läkare i kardiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som leder projektet. (2 kommentarer)
»Man kan inte dra alla utlandsstudenter över en kam«
Möjligheten eller intresset för att ta emot utlandsstudenter är svalt på många håll i Sverige – men desto större i grannländerna. SLF student utland kämpar för att svenska studenter som studerar till läkare utomlands ska få praktik i Sverige. »Vi har blivit tvungna att hitta alternativa vägar till praktik«, säger André Esho Bagir, region- och praktikansvarig på SLF student utland. (2 kommentarer)