Läsvärt om psykoanalysens historia
»Dahlström har skrivit en läsvärd bok som driver tesen om den psykodynamiska teoribildningens negativa påverkan på svensk psykiatri och förblindning av rättsväsendet i en rad anmärkningsvärda fall«, skriver Axel Haglund, som dock saknar mer initierade rättspsykiatriska perspektiv. (2 kommentarer)
Finns själen i hjärnan?
»Sjöbergs berättelser försätter läsaren i det där åtråvärda lästillståndet när världen utanför grumlas och såväl tid som rum förefaller mindre avtecknade – inte helt olikt det tillstånd som Sjöberg själv verkar befinna sig i under operationerna«, skriver Johan Bengtsson om Rickard L Sjöbergs bok »Hjärnan och jaget«. (2 kommentarer)
Makten sitter i diagnosen
I Annemarie Goldstein Jutels bok »Putting a name to it« introduceras läsaren till diagnosernas sociologi. Jutel visar hur diagnoser »ursäktar, förklarar, rättfärdigar och legitimerar«. En individs tillkortakommanden blir med ens legitimerade i diagnostiseringens avgörande ögonblick, skriver Johan Bengtsson, som har läst boken. (2 kommentarer)
Ett uppslagsverk för elevhälsans personal
»Boken täcker det mesta som nya skolläkare behöver känna till: skolhälsovårdens bakgrund, synen på hälsa och bildning, de lagar och förordningar vi har att förhålla oss till, de vanligaste formerna av skolsvårigheter som vi möter samt rent medicinska kapitel om tillväxt, allergi och vaccinationer med mera«, skriver Anna Granqvist. (1 kommentar)
Älskade antidepp?
Boken handlar, milt uttryckt, inte så jättemycket om »älskade« antidepp. För att göra titeln rättvisa skulle jag gärna ha läst fler fallbeskrivningar och berättelser från människor med övervägande positiv erfarenhet av antidepressiva, skriver Johan Bengtsson i sin recension av André Marx bok »Älskade hatade antidepp«. (9 kommentarer)