Denna webbplats vänder sig till läkare

En upplyftande bok om biomimetik

Upplyftande bok om biomimetik

»Boken innehåller en mångfald fantastiska exempel på produkter och tillämpningar som vi dagligen använder, inte minst inom medicinen, med ursprung i biomimetisk forskning, men också på ekosystemens fascinerande 'lösningar' som vi ännu inte förstår«, skriver Birger Pålsson.

»Knivkontakt« skär ytligt men relevant

»Knivkontakt« skär ytligt men relevant

»Boken är uppbyggd i korta, lättlästa kapitel som berör ämnen som kirurgins historia, pedagogiska modeller och handfasta råd kring rondarbete, operationsteknik och patientmöten. Språket är direkt och enkelt, i linje med författarnas ambition att fungera som läsarens kirurgiska coach«, skriver recensenterna om »Knivkontakt«, som de tycker är högst relevant för nyblivna ST-läkare.

Noceboeffekten – när orden kan skada

Noceboeffekten – när orden kan skada

Johan Bengtsson har läst »The nocebo effect. When words make you sick«. Boken tar upp flera studier som pekar på noceboeffektens relevans, och författarna anser att kunskapen om noceboeffekten måste öka. (1 kommentar)

Värdefullt om patientsäkerhet

Värdefullt om patientsäkerhet

Catharina Borna har läst »Säker vård« som hon tycker blir en bra referens för dem som arbetar med eller studerar patientsäkerhet.

Intressanta nedslag om suicidalitet

Intressanta nedslag om suicidalitet

»Ögonblick av suicidalitet« innehåller både traditionellt fackboksinnehåll av vetenskaplig karaktär, men också subjektiva upplevelser och erfarenheter. »Boken rör sig ledigt mellan olika perspektiv, och innehåller många praktiska tips som bör vara användbara till exempel för läkare«, skriver Christian Rück.

Älskade antidepp?

Älskade antidepp?

Boken handlar, milt uttryckt, inte så jättemycket om »älskade« antidepp. För att göra titeln rättvisa skulle jag gärna ha läst fler fallbeskrivningar och berättelser från människor med övervägande positiv erfarenhet av antidepressiva, skriver Johan Bengtsson i sin recension av André Marx bok »Älskade hatade antidepp«. (6 kommentarer)

Hur fasar man ut lågvärdevård?

Hur fasar man ut lågvärdevård?

I boken »How to reduce overuse in healthcare« ges en överblick av negativa konsekvenser av överanvändning av medicinska resurser och hur man kan komma tillrätta med detta. Författarna vill få dig att gå från idé till handling, skriver Johan Bengtsson som har läst boken.

En bok att färdas långt med utan att riskera livet

En bok att färdas långt med utan att riskera livet

»Vill du färdas långt bort, höra cikador såväl som skottlossning, känna lukten av både död och exotiska blommor, smaka annorlunda mat men utan att riskera vare sig livet eller planeten så är det bara att hugga in på Anders Jeppssons bok«, skriver Boel Adler i sin recension.

Bok om döden med viktig kunskap

Bok om döden med viktig kunskap

Gunilla Brodda Jansen har läst Björn Fagerbergs bok »En personlig död. En läkares tankar om döden efter ett långt yrkesliv« och tycker att det i den finns kapitel som kunde vara underlag till diskussioner för alla inom vården.

Riktlinjer för nedtrappning av psykofarmaka

Riktlinjer för nedtrappning av psykofarmaka

»Många kliniker har ’The Maudsley Prescribing Guidelines’ i bokhyllan. Denna volym bör ha en självklar plats bredvid«, skriver Behroz Dehdari om boken som innehåller förslag på hur man trappar ner antidepressiva, bensodiazepiner och gabapentinoider. (4 kommentarer)

Om vikten av oral hälsa i ny bok

Om vikten av oral hälsa

»Boken ansluter till en pågående global trend, att munsjukdomar är en del av människors hälsa och att de ska betraktas och behandlas som de folksjukdomar de faktiskt är«, skriver Anders Gustafsson, som har läst boken »Oral«.

Att förstå psykos

Att förstå det allvarliga tillståndet psykos

Att förstå psykos kräver kunskap om dess symtom, orsaker och riskfaktorer. Psykos påverkar inte bara individens tankar och känslor utan även beteende och förmåga att fungera i vardagen. Lennart Wetterberg har läst en bok som tar upp detta komplexa tillstånd.

Om krishanteringen under pandemin

Krishantering på hög nivå

Två tidigare statssekreterare, Maja Fjaestad och Emma Lennartsson, har skrivit en bok om lärdomarna från pandemin. »Det är imponerande att läsa hur lösningar på kort tid arbetades fram och likafullt med full respekt för lagstiftning och demokratiska spelregler«, skriver Pelle Gustafson som har läst boken »Mitt i krisen«.

Läkekonsten ur andra perspektiv

Läkekonsten ur andra perspektiv

Anders Jeppsson har läst en något ojämn bok, men som från olika utgångslägen ger viktiga inblickar i dagens medicin. Han rekommenderar den till » läkare och studenter som vågar se sig själva och sin verksamhet i spegeln«.

Att hålla själv när man arbetar med människor

Att hålla själv när man arbetar med människor

Boken är särskilt angelägen i en tid där vi ser stressrelaterad psykisk ohälsa hos personalen öka i takt med organisatoriska förändringar, oskäliga administrativa arbetsuppgifter, etiska dilemman gällande prioriteringar i vården och begränsade resurser i relation till behov, skriver Tina Vilhelmsson om boken »Inre hållbarhet« (1 kommentar)

Relationer, språk och hur vi blev de vi är

Om relationer, språk och hur vi blev de vi är

»Boken innehåller många fina och träffsäkra skildringar av livet i Addis Abeba och en ung flickas strävan att förstå sig själv och den omgivande vuxenvärlden, som dessutom är ännu mer främmande för någon som inte helt förstår språket och kulturen«, skriver Behroz Dehdari om Åsa Nilsonnes bok.

Starkt skildrat om dem som slet under pandemin

Stark skildring om dem som slet under covid-19-pandemin

»Skildringen av de prioriteringar som läkarna tvingas göra, att ställa patientgrupper mot varandra och att tvingas välja vem som behöver respiratorn bäst, är plågsam att se«, skriver Tina Vilhelmsson som sett serien »Visselblåsaren – en läkares kamp«, en serie hon finner mycket sevärd.

En bok om det som är så svårt att förstå

Vad är ett liv värt att leva?

När får man ta livet av sig? undrar psykiatriprofessorn Christian Rück i sin bok »Ett liv värt att leva«. Behroz Dehdari har läst en bok som han tror kan intressera många läkare.

Brett om aktuella sjukvårdsämnen

Brett om aktuella sjukvårdsämnen

Christer Olofsson, allmänläkare i Malmö, har skrivit en bok som bland annat tar upp hälsobegreppet, och hur hälso- och sjukvården kan hantera förändringar i synen på hälsa och ohälsa. Lars Jerdén har läst boken.

Lättläst bok med många patientfall

Lättläst bok med många patientfall

»Hej Ångest!« är en helt okej bok. Den är lättläst med ett pedagogiskt upplägg, och många patientfall tas upp i stället för forskningsresultat. Boken vänder sig till människor med ångest, läkare och annan vårdpersonal, skriver Linda Ängeby, som har recenserat. (1 kommentar)

1 2 3 28