Denna webbplats vänder sig till läkare
Byte från warfarin till direktverkande orala antikoagulantia

Från warfarin till direktverkande orala antikoagulantia

Byte från warfarin till DOAK, i första hand apixaban, rekommenderas för de flesta patienter. (1 kommentar)

Enstaka användning av lustgas kan ge akuta komplikationer

Enstaka användning av lustgas kan ge akuta komplikationer

Även enstaka användning av lustgas i berusningssyfte kan medföra allvarliga risker, vilket illustreras i det aktuella fallet, där patienten drabbades av krampanfall och luftvägsruptur efter inhalation av lustgas från fyra patroner.

Oförmåga att rapa – retrograd övre esofagussfinkterdysfunktion

Oförmåga att rapa – retrograd övre esofagussfinkterdysfunktion

Denna sjukdom är okänd för i stort sett alla läkare, men måste uppmärksammas på grund av det lidande den medför. De vanligaste symtomen är smärtor från epigastriet och bröstet, höga, socialt handikappande ljud från bröst och hals, abdominell distension och svår flatulens. (1 kommentar)

Anestesi – hörnsten i global hälsa

Anestesi – hörnsten i global hälsa

Agenda 2030 innehåller 17 globala mål för att uppnå en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. Tillgång till säker kirurgi och anestesi är nödvändig för att uppnå »god hälsa och välbefinnande« enligt mål 3.

Kirurgi – en oundgänglig del av global hälsa

Hälften av världens befolkning saknar tillgång till säker kirurgi

För att öka tillgången till kirurgi krävs långsiktiga nationella planer, internationella samarbeten samt ledarskap som prioriterar att skapa kompletta och fungerande sjukvårdssystem.

Kloka prioriteringar och essentiell vård av kritiskt sjuka räddar liv

Kloka prioriteringar och essentiell vård räddar liv

Att prioritera kritiskt sjuka innebär fokus på basal övervakning och behandling, och för detta är systemtänkande och säkerhetskultur viktigast – inte teknik.

Ojämlik tillgång till säkra kejsar­snitt – hot mot global mödrahälsa

Ojämlik tillgång till säkra kejsar­snitt – hot mot global mödrahälsa

Trots stark evidens för att en kejsarsnittsfrekvens >10  procent på populationsnivå inte minskar den maternella eller neonatala mortaliteten fortsätter den globala kejsarsnittsfrekvensen att öka och förutspås uppgå till 30 procent år 2030. (4 kommentarer)

Stora möjligheter att göra en insats

Stora möjligheter att göra en insats

70 procent av jordens befolkning saknar tillgång till säker kirurgi, och många utmaningar kvarstår. Men det finns stora möjligheter att göra en insats. Initiativet till detta temanummer kommer från nätverket Nordic Network for Global Surgery and Anesthesia.

»Task sharing« inom kirurgi och anestesi – en universallösning?

»Task sharing« inom kirurgi och anestesi – en universallösning?

Task sharing är vanligt i många låg- och medelinkomstländer där det ofta finns strukturerade utbildningsprogram för icke-läkare och icke-specialiserade läkare som i vissa länder exempelvis genomför majoriteten av ljumskbråcksoperationer och kejsarsnitt. (2 kommentarer)

Nya antikroppsbehandlingar mot Alzheimers sjukdom

Nya antikroppsbehandlingar mot Alzheimers sjukdom ställer krav

Antikroppsbehandling riktad mot amyloid-beta har nyligen erhållit begränsat godkännande i EU. Ett införande av de nya läkemedlen i Sverige skulle kräva stora kringresurser och prioriteringar, vilket manar till nationell förberedelse och samordning med god representation från berörda specialiteter. (12 kommentarer)

Anemi vanligt bland idrottare

Anemi vanligt bland idrottare

Anemi hos idrottare kan medföra begränsningar i prestationsförmågan, och det är därför viktigt att screena och utreda framför allt kvinnliga idrottare för anemi med eller utan järnbrist och att behandla vid behov. (2 kommentarer)

Förväntanseffekter vid SSRI-behandling av social ångest

Förväntanseffekter vid SSRI-behandling av social ångest

SSRI och KBT är evidensbaserade behandlingar vid social ångest, men PET-data tyder på neurokemiska skillnader i deras verkningsmekanism. Hälften av SSRI:s effekter vid social ångest kan bero på förväntningar förmedlade av behandlaren.

Hepatisk glykogenos – benign och reversibel diabeteskomplikation

Hepatisk glykogenos – benign och reversibel diabeteskomplikation

En ovanlig och relativt okänd benign och reversibel komplikation vid diabetes beskrivs i denna fallbeskrivning, där en ung patient med dåligt inställd typ 1-diabetes utvecklade hepatomegali, hyperlaktat­emi och histopatologiska förändringar i levern förenliga med glykogenos, ett tillstånd som snabbt reverserades genom normaliserad glukoskontroll.

Svensk förlossningsvård har hög säkerhet – men utmaningar finns

Svensk förlossningsvård har hög säkerhet – men utmaningar finns

Svensk förlossningsvård har hög säkerhet med låg incidens av mödra- och barndödlighet. Men situationer som är svåra att standardisera (till exempel sugklocka) kräver kontinuerlig träning av avancerade teamfunktioner. (2 kommentarer)

Säker primärvård och vård av våra äldre – ett patientperspektiv

Säker primärvård och vård av våra äldre – ett patientperspektiv

En fallbeskrivning med utgångspunkt i ett autentiskt fall används för att tydliggöra risker och möjliga åtgärder inom primärvård och anslutande vårdformer. (3 kommentarer)

Var är vi och vart är vi på väg när det gäller patientsäkerhet?

Patientsäkerhet – vart är vi på väg

Bättre kunskap om och förståelse av hur komplexa samband mellan många faktorer bidrar såväl till goda resultat som till problem kan förbättra de medicinska resultaten och minska antalet vårdskador.

Suicidprevention – prognosen är god om hjälpen erbjuds i tid

Suicidprevention – prognosen är god om hjälpen erbjuds i tid

Målet på lång sikt bör vara att förstärka skälen att leva och hitta alternativ till självskadande handlingar när livet känns omöjligt att leva. (5 kommentarer)

Opererande specialiteter – vad behöver vi göra?

Opererande specialiteter – vad behöver vi göra i framtiden?

Framtida arbete behöver riktas in på bland annat preoperativ identifiering och hantering av patient- och ingreppsspecifika risker samt ett förbättrat teamarbete och arbetsklimat under hela den perioperativa perioden.

Patientsäkerhet i barnsjukvården – en lägesrapport

Patientsäkerhet i barnsjukvården

Barn är särskilt utsatta för risker på grund av såväl fysiologiska som kognitiva och sociala orsaker och behöver vårdmiljöer och arbetssätt som är anpassade till deras behov.

Tema Patientsäkerhet 2024 och framåt

Patientsäkerhet 2024 och framåt

Ur ett specialitetsperspektiv presenterar vi vad som hänt de senaste åren, hur situationen är i dag samt vad morgondagens uppgifter för en säkrare vård innebär.

1 2 3 71