Denna webbplats vänder sig till läkare

5 frågor: Tolka EKG är »väldigt roligt!«

5 frågor till Konrad Nylund

Konrad Nylund, ST-läkare, VO hjärt–lungmedicin och klinisk fysiologi, Universitetssjukhuset Örebro, är en av författarna till en studie om byte från warfarin till DOAK.

5 frågor: Det gäller att hitta flaskhalsarna

5 frågor till Lotta Velin

Lotta Velin är doktorand, leg läkare, Katastrof­medicinskt centrum, Linköpings universitet, och en av författarna till artikeln om »task sharing«.

5 frågor: Allmänt välmående påverkas

5 frågor till Amanda Lahti

Amanda Lahti, med dr och ST-läkare, har tillsammans med Göran Sandström och Mats Börjesson skrivit en artikel om anemi hos idrottare.

5 frågor till Rita Fernholm

5 frågor till Rita Fernholm

Rita Fernholm, distriktsläkare, Boo vårdcentral, Nacka, är en av författarna till en temaartikel om patientsäkerhet i primärvården.

5 frågor: Oväntat med så påtagliga blödningssymtom

5 frågor till Jolene Johansson

Jolene Johansson, ST-läkare, barnmedicin, Drottning Silvias barnsjukhus, Göteborg, är en av författarna till en fallbeskrivning om förvärvad hemofili.

»Arbetet med den diabetiska handen har bara börjat!«

5 frågor till Mattias Rydberg

Mattias Rydberg är dr med vet och specialistläkare i ortopedi samt ST-läkare i handkirurgi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus. Han har tillsammans med kollegor skrivit artikeln »Den diabetiska handen – ett i dag bortglömt syndrom«.

5 frågor: Vi måste börja prata om hur vi de facto prioriterar

5 frågor till Märit Halmin

Märit Halmin är expertkoordinator vid Centrum för hälsokriser, Karolinska institutet, samt gästredaktör för temat om prioriteringar till Iva.

5 frågor: »Kliniskt utmanande ämne«

5 frågor till Anna-Maria Zadig

Anna-Maria Zadig, ST-läkare, har tillsammans med Gylfí Ásbjörnsson och Martin Salö har skrivit en artikel om akut skrotum hos barn.

5 frågor till Elsa Lanke: »Vetskapen om symtomet är låg«

5 frågor till Elsa Lanke

Elsa Lanke är med dr och specialistläkare i allmänmedicin vid S:t Lars vårdcentral i Lund. Hon har tillsammans med medförfattare skrivit artikeln »Ovanligt symtom med hög klinisk valör vid Hodgkins lymfom«.

5 frågor: Kan likna ett sårigt eksem

5 frågor till Julie Christiansen

Julie Christiansen är dermatolog och överläkare vid hudkliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund. Hon har tillsammans med kollegor skrivit artikeln om nekrolytiskt migrerande erytem och glukagonom.

»Fortfarande väldig främmande för många läkare«

5 frågor till Hedvig Björkman

Hedvig Björkman, ST-läkare, är en av författarna bakom artikeln »ABC om sicklecellsjukdom – vanliga och farliga komplikationer«.

Mjukdelsinfektion orsakad av Saksenaea kan vara livshotande

5 frågor till Michael Axenhus

Michael Axenhus, ST-läkare, är en av författarna till fallbeskrivningen Saksenaea-svamp gav invasiv infektion hos frisk traumapatient

5 frågor: Gäller att hålla ögonen öppna

5 frågor till Helena Filipsson Nyström

Helena Filipsson Nyström, professor och universitetssjukhus­överläkare i Göte­borg, är gästredaktör för Tema Hypertyreos och en av författarna till artikeln om endokrin oftalmopati.

5 frågor: »Ska inte vara något skamligt«

5 frågor till Margareta Hedström

Margareta Hedström, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och adjungerad professor i ortopedisk kirurgi, Karolinska institutet, har tillsammans med kollegor skrivit artikeln »Regional skillnad i incidensen av patient­­skador efter ledprotes­operation«.

5 frågor: AI-modeller blir viktiga verktyg

5 frågor till Rebecka Arnsrud Godtman

Rebecka Arnsrud Godtman, docent, specialistläkare, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg, är en av författarna till temaartikeln om prostatacancerdiagnostik.

5 frågor: »Ett djupt meningsfullt arbete«

5 frågor till Margaretha Stenmarker

Margaretha Stenmarker, docent och överläkare vid barnkliniken, Region Jönköpings län, är en av författarna till en studie om palliativ vård av barn med cancer.

5 frågor: 2 timmar till cirkulationskollaps

5 frågor till Erik Norberg

Erik Norberg, ST-läkare, Anopiva, Östersunds sjukhus, har tillsammans med medförfattare beskrivit ett fall av allvarlig bupropionförgiftning.

5 frågor: »Vi behöver nya samarbetsvägar«

5 frågor: »Lite märkligt att man inte hittat någon effektiv behandling«

Anna Norhammar är gästredaktör för Tema Munhälsa, överläkare och adjungerad professor i kardiologi, Karolinska institutet, och en av författarna till artikeln om dia­betes och paradontit.

4 frågor: Vi har flera större studier i gång

4 frågor till Martin Kraepelien

Martin Kraepelien är leg psykolog, med dr vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet. Han har tillsammans med kollegor skrivit artikeln »Internetförmedlad psykologisk egenvård«.

5 frågor: »Esofagus-EKG är en procedur som vi bör behärska«

5 frågor till Åslög Hellström Vogel

Åslög Hellström Vogel har tillsammans med Eric Dryver, Erik Ljungström och Pyotr G Platonov skrivit en ABC-artikel om esofagus-EKG.

1 2 3 14