Vägen är för lång och svår för läkare utbildade i tredje land
Kraven i det svenska kunskapsprovet är anmärkningsvärt höga jämfört med andra skandinaviska länder. Möjligheten att inrätta ett snabbspår till legitimation för invandrade läkare med specialistkompetens bör övervägas. (1 kommentar)
Fler fall av streptokocktonsillit ska behandlas med antibiotika
Syftet är att minska spridningen av invasiva infektioner med grupp A-streptokocker, som har ökat kraftigt. (5 kommentarer)
Allmänmedicin – grundbulten i fungerande sjukvårdssystem
Omställningen till ett hälso- och sjukvårdssystem byggt på en stark primärvård förutsätter att fler vill bli specialister i allmänmedicin. Vi bidrar alla till läkarstudenters uppfattning om olika specialiteter och därmed till deras framtida yrkesval, skriver Andreas Stomby och Magnus Isacsson. (1 kommentar)
Gränsvärden för riskbruk av alkohol bör individanpassas
Socialstyrelsen anger nya gränsvärden för riskbruk av alkohol, baserat på antalet standardglas per vecka eller per tillfälle och är lika för alla. Men gränsvärdet för riskbruk borde också individanpassas efter kön och kroppsvikt, anser Anders Helander och Alan Wayne Jones. (3 kommentarer)
Diagnostik och behandling av klassiskt Hodgkins lymfom
Smärta vid alkoholintag är ett sällsynt men välkänt debutsymtom vid klassiskt Hodgkins lymfom. S-TARC är en lovande tumörmarkör vid klassiskt Hodgkins lymfom som vore önskvärd att göra tillgänglig vid fler kliniska laboratorier i landet. (2 kommentarer)
Vem har ansvar för den fortsatta behandlingen med läkemedel?
Det är vanligt att patienter saknar giltiga recept på apotek. Då är det oklart för både patient och farmaceut hur behandlingen ska fortsätta. Det finns ingen enda snabb och enkel lösning på problemet. Artikelförfattarna välkomnar en dialog med patientföreträdare, myndigheter och övriga aktörer kring detta, som utgår från Socialstyrelsens föreskrifter om ansvar för ordination av läkemedel. (8 kommentarer)