Fosfattillsatser i livsmedel en möjlig folkhälsorisk
Högt fosfat kan leda till hjärt–kärlsjukdom genom flera mekanismer. Det vore därför bra för folkhälsan om mängden tillsatt fosfat i livsmedel minskas. Ett första steg är att kräva tydlig märkning av alla livsmedel. (1 kommentar)
Nya rekommendationer om hjärt–kärlprevention med läkemedel
Läkemedelsverket förordar i sina nya rekommendationer om hjärt–kärlprevention den svenska versionen av algoritmen SCORE för att bedöma risk hos personer utan känd hjärt–kärlsjukdom. Personer med hög risk bör erbjudas lipidsänkande behandling med statiner, vid mycket hög risk är mer intensiv behandling ofta motiverad. (6 kommentarer)
Riskfaktorer för kvarstående smärta efter ortopedisk kirurgi
Många elektiva ingrepp i knä, höft och rygg görs på indikationen långvarig smärta, men många patienter har problem med kvarstående postoperativ smärta. Artikeln belyser riskfaktorerna för sådan smärta och möjligheterna till intervention. (2 kommentarer)
Samvete eller inte samvete?
»Det är ju inte direkt en mänsklig rättighet att vara barnmorska. Eller gynekolog. Det finns andra arbeten.« (5 kommentarer)