Låt inte det goda bli det godas fiende
Randomiserade kontrollerade studier »passar bäst för standardiserade interventioner, men hälsofrämjande arbete är ofta komplext och påverkas av många faktorer som inte kan kontrolleras i en strikt miljö«, skriver fyra läkare som förespråkar riktade hälsosamtal i en slutreplik. (4 kommentarer)
Tips inför samtal med patienter om nya alzheimerläkemedel
Turerna kring hur Alzheimers sjukdom bör bromsas är inte svåra att förklara för patienter, skriver en rad läkare och professorer i en replik. De skriver dessutom att det faktum att läkemedel som minskar mängden amyloidplack har en klinisk effekt ger ytterligare stöd till amyloidhypotesen. (1 kommentar)
Det finns inget starkt vetenskapligt stöd för livsstilsråd
»Att man ofta klumpar ihop alla levnadsvaneinterventioner skadar debatten«, skriver sju läkare i en replik som ifrågasätter nyttan av »oefterfrågade individualiserade livsstilsråd« som saknar vetenskaplig grund. (13 kommentarer)
»Om krisen eller kriget kommer« berättar inte hela sanningen
Trots att broschyren »Om krisen eller kriget kommer« är på väg ut i en uppdaterad version är råden om hur man ska agera vid en kärnvapenattack desamma som under 1950-talet, skriver Vendela Englund Burnett, ordförande för Svenska läkare mot kärnvapen. Kunskapen är »skrämmande låg, även bland myndigheter och beslutsfattare«, skriver hon och uppmanar läkare att visa ett större engagemang i kärnvapenfrågan. (1 kommentar)
Kontraproduktivt när en myndighet tvingas fatta motstridiga beslut
Trots att Socialstyrelsen har beviljat en utlandsutbildad läkare ett särskilt förordnande att utöva läkaryrket på ett av Sveriges universitetssjukhus anser samma myndighet att samma person inte kan uppvisa tillräcklig kompetens för att få legitimation. Hur kan det bli så och vilka blir konsekvenserna, frågar sig läkarstudenten och juristen Elise Eleonor Hedman. (4 kommentarer)
Amyloidkaskadhypotesen lever, men gör inte livet lätt för läkare
Hur besvarar man som läkare frågor från patienter och deras närstående när läkemedelsmyndigheter ger olika besked om huruvida nya bromsläkemedel mot alzheimers ska godkännas, frågar sig Sten-Magnus Aquilonius. Det faktum att amyloidkaskadhypotesen fortfarande inte är mer än en hypotes tre decennier efter att den lanserades gör det inte lättare. (8 kommentarer)
En dag för demokratin
»Nuvarande system med 21 regioner som bygger 21 olika sjukvårdssystem har kommit till vägs ände.«
Evidensbaserat levnadsvanearbete är bevisat effektivt
Det är anmärkningsvärt att argument som »oefterfrågade livsstilsråd« framförs när arbetssättet har visat sig vara effektivt, deltagarsäkert och kostnadseffektivt, skriver fyra läkare som efterfrågar ett gemensamt åtagande från hälso- och sjukvården tillsammans med andra samhällsaktörer. (5 kommentarer)
Den svenska sjukvården skjuter sig själv i foten
När svenskar som studerar till läkare utomlands inte får möjlighet att göra praktik i Sverige är risken stor att de i stället söker sig till andra länder, skriver Nazanin Akhondipour. Risken för kompetensflykt blir inte mindre när sjukvården i våra grannländer försöker rekrytera studenterna vid jobbmässor på utländska lärosäten, medan svenska regioner lyser med sin frånvaro. (3 kommentarer)
Förbundet har inte ändrat åsikt om privata sjukvårdsförsäkringar
De medlemmar som i en interpellation undrar var Läkarförbundet står i frågan om privata sjukvårdsförsäkringar har rätt i sak – vården måste vara jämlik och den offentliga vårdens integritet måste stärkas, skriver företrädare för förbundsstyrelsen i en replik. Att privata sjukvårdsförsäkringar inte omnämns enskilt i det politiska programmet innebär inte att förbundet inte arbetar med frågan. (1 kommentar)
Geriatriska akutteam behövs i ett land med få sjukhussängar
Geriatriska akutteam kan minska trycket på sjukhusplatser, vilket är viktigt i ett land som har få sjukhussängar per capita, konstaterar Anne W Ekdahl efter att ha studerat resultatet av ett sådant i Helsingborg. (5 kommentarer)
Kan medlemmarna verkligen påverka förbundets politik?
Kan medlemmarna verkligen påverka förbundets politik, undrar 47 läkare inför fullmäktigemötet. Detta med anledning av en interpellation som ifrågasätter hanteringen av frågan om huruvida privata sjukvårdsförsäkringar går emot tanken på en jämlik vård. (10 kommentarer)