Denna webbplats vänder sig till läkare

Onödig byråkrati hämmar användning av klonidin mot svår smärta

Omotiverade restriktioner hämmar användning av klonidin mot smärta

»Klonidin är mer än ett blodtryckssänkande läkemedel. Det är ett kraftfullt verktyg mot smärta, stress och ångest, och det är dags att vi tar det på större allvar«, skriver Lovisa Liwenborg och föreslår att förskrivning vid andra indikationer än högt blodtryck förenklas. (2 kommentarer)

Öroninflammation hos barn borde återigen tillhöra öronläkarnas domän

Öroninflammation hos barn borde tillhöra öronläkarnas domän

Behandlingen av akut mellanöroninflammation hos barn förändrades radikalt i samband med sjukronorsreformen 1970, skriver Roland Sahl. (2 kommentarer)

Enbart vaccin räcker inte för att utrota cervixcancer till 2027

Förlängd vaccinationskampanj inte nog för att nå 2027-målet

Det är bra att vaccinationskampanjen mot HPV nyligen förlängdes, men med tanke på den låga täckningsgraden i många av landets regioner krävs förmodligen även andra grepp för att utrota livmoderhalscancer senast 2027, skriver Matea Lapanje. (1 kommentar)

Lönefrågan berör inte bara läkare tidigt i karriären, utan hela samhället

Förbundet kräver lönesatsning på läkare tidigt i karriären

Sveriges läkarförbund förstår den frustration kring löner som finns bland läkare tidigt i karriären och delar i stort deras beskrivning av läget, skriver Sofia Rydgren Stale, Lars Rocksén och Hanna Kataoka i en replik. Därför kräver förbundet i den avtalsrörelse som inleddes på fredagen en särskild lönesatsning utöver »märket« för läkare tidigt i karriären. (1 kommentar)

Vem bär ansvaret för det dåliga resultatet på det senaste eAT-provet?

Varför kuggades en av fyra på det senaste eAT-provet?

Andelen underkända av dem som har skrivit eAT-prov har i år ökat markant: 26 procent klarade inte av novemberprovet, konstaterar Jonas Lindbäck. Efter att ha analyserat vad det kan bero på kommer han fram till att det nog inte är fel på dem som examineras. (6 kommentarer)

Ett förlorat decennium för läkarlöner

»Medlemmarnas förtroende i lönefrågan sviktar, SLF«

Läkarförbundet måste arbeta hårdare för att säkerställa en positiv löneutveckling, skriver Gunnar Bondsäter, avgående vice ordförande för Sylf Östra Skåne. Detta då reallöneutvecklingen för AT-, ST- och specialistläkare har varit negativ de senaste åren. Hans slutsats är att »SLF har en lång väg att gå för att återfå medlemmarnas förtroende i lönefrågan.« (23 kommentarer)

Effektiva rutiner för drogtestning i arbetslivet viktiga för rättssäkerheten

Effektiva rutiner för drogtestning är viktiga för rättssäkerheten

SKR och Arbetsgivarverket har nyligen föreslagit att alkohol- och drogtester införs för offentliganställda, konstaterar Anders Helander och Fredrik Sparring. »Genom att upprätthålla tydliga och effektiva alkohol- och drogpolicyer, inklusive välfungerande rutiner för testning och utvärdering, kan arbetsgivare bidra till ett säkrare arbetsklimat«, skriver de. (4 kommentarer)

Grovhuggen precisionsprevention kan visa sig vara mycket träffsäker

Även grov precisionsprevention kan visa sig vara mycket effektiv

Precisionsprevention kan även vara grovhuggen, menar fyra debattförfattare som skriver att så kallad geomappning kan innebära fördelar från integritetssynpunkt samtidigt som den kan göra hälso- och sjukvården mer jämlik.

God arbetsmiljö och bra villkor även för chefer

Även chefer behöver en god arbetsmiljö och bra villkor

»Om priset man får betala för ett chefskap är en sämre löneutveckling, bör ingen bli förvånad över att allt färre läkare väljer att bli chefer.«

En pigg 120-åring blickar framåt

För 120 år sedan kom det ut, det allra första exemplaret av Läkartidningen. Fast då hette den Allmänna Svenska Läkartidningen och hade en redaktör på deltid, och det facila priset för en helårsprenumeration var 10 kronor. Tidningens historia tecknas av kultur­edaktör Sara Holfve på sidorna 1264-1265. Det är en underhållande genomgång av olika tiders syn […]

Universitet måste likställa systematiska översikter med annan forskning

Diskriminera inte forskare som arbetar med systematiska översikter

Trots att systematiska översikter fyller en viktig funktion finns det lärosäten i Sverige som marginaliserar forskare som arbetar med sådana, skriver sex forskare och läkare som kräver att reglerna ändras. »En rättvis och framåtblickande akademisk miljö gynnar inte bara forskarna, utan också patienter, och Sverige som forskningsnation«, skriver de. (11 kommentarer)

Problematiskt när tolkning av biomarkörer vilar på tunn evidens

Tolkning av biomarkörer får inte vila på en tunn evidensgrund

När tolkningen av biomarkörer vilar på ett fåtal, dessutom små, studier kan provresultat leda till långtgående konsekvenser för såväl individen som samhället, skriver Tor Stålhammar och exemplifierar med PEth. (2 kommentarer)

Låt inte det bästa bli det godas fiende

RCT är inte svaret på allt – låt inte det bästa bli det godas fiende

Randomiserade kontrollerade studier »passar bäst för standardiserade interventioner, men hälsofrämjande arbete är ofta komplext och påverkas av många faktorer som inte kan kontrolleras i en strikt miljö«, skriver fyra läkare som förespråkar riktade hälsosamtal i en slutreplik. (14 kommentarer)

Visionerna har avbrutits – på obestämd tid

Det skulle bli bra. Ett krångligt systembyte, så klart – sådana är sällan roliga. Men sedan: ett journalsystem för både sjukhusvård och primärvård, med funktioner som bättre översikt över patientens läkemedel och förbättrad remisshantering. Men introduktionen av det nya systemet Millennium i Västra Götalandsregionen föregicks av allt ljudligare varningssignaler. Utbildningen hackade, och många kände en […]

Gör det lönsamt att forska!

Gör det lönsamt att forska!

»Läkare måste under hela sin karriär beredas möjlighet att bedriva forskning.« (2 kommentarer)

Tips inför samtal med patienter och anhöriga om nya alzheimerläkemedel

Tips inför samtal med patienter om nya alzheimerläkemedel

Turerna kring hur Alzheimers sjukdom bör bromsas är inte svåra att förklara för patienter, skriver en rad läkare och professorer i en replik. De skriver dessutom att det faktum att läkemedel som minskar mängden amyloidplack har en klinisk effekt ger ytterligare stöd till amyloidhypotesen. (4 kommentarer)

Affärsmässiga avtal och bättre uppföljning skulle minska slöseriet

Affärsmässiga avtal och bättre uppföljning skulle minska slöseriet

Den stora variationen i artroskopiincidens mellan regionerna går att lösa, skriver Olle Svensson. Regionerna bör följa ett lyckat exempel i Norge som ledde till minskade kostnader när man införde mer affärsmässiga avtal och bättre rutiner för uppföljning.

Det finns inget starkt vetenskapligt stöd för livsstilsråd

Varför ge livsstilsråd när de saknar ett starkt vetenskapligt stöd?

»Att man ofta klumpar ihop alla levnadsvaneinterventioner skadar debatten«, skriver sju läkare i en replik som ifrågasätter nyttan av »oefterfrågade individualiserade livsstilsråd« som saknar vetenskaplig grund. (19 kommentarer)

MSB:s gula broschyr om kriget berättar inte hela sanningen

»Om krisen eller kriget kommer« berättar inte hela sanningen

Trots att broschyren »Om krisen eller kriget kommer« är på väg ut i en uppdaterad version är råden om hur man ska agera vid en kärnvapenattack desamma som under 1950-talet, skriver Vendela Englund Burnett, ordförande för Svenska läkare mot kärnvapen. Kunskapen är »skrämmande låg, även bland myndigheter och beslutsfattare«, skriver hon och uppmanar läkare att visa ett större engagemang i kärnvapenfrågan. (1 kommentar)

Alla regioner erbjuder medicinsk biblioteksservice

Läkare i alla regioner har tillgång till cirka 2 000 vetenskapliga tidskrifter

Påståendet att vissa regioner saknar tillgång till bibliotek och vetenskaplig litteratur stämmer inte, skriver Charlotte Åberg. Alla regioner har minst ett bibliotek som erbjuder medicinsk biblioteksservice till vårdpersonal. Däremot är det sant att grundutbudet varierar mellan olika regioner.

1 2 3 162