Denna webbplats vänder sig till läkare
Utökad förskrivningsrätt för ADHD-läkemedel är fel väg att gå

Utökad förskrivningsrätt för ADHD-läkemedel ogenomtänkt

En plötslig och kraftig ökning av en diagnos, som dessutom behandlas med läkemedel med potential för både beroende och allvarliga biverkningar, kan inte enbart mötas av en utökad förskrivningsrätt, skriver företrädare för Rådet för hållbar diagnostik och behandling vid Svensk förening för allmänmedicin. (4 kommentarer)

Regeringen behöver känna läkarnas upprördhet kring Gaza

»Regeringen behöver se läkarnas upprördhet kring kriget i Gaza«

»Flera föredragshållare på SLS seminarium om attacker mot sjukvården den 2 maj önskade mer aktivism till sjukvårdens försvar«, skriver tre läkare i en slutreplik om kriget i Gaza. (4 kommentarer)

Dags att beforska utmönstring

Dags att beforska utmönstring

Hur identifierar vi lågvärdevård? Vilka faktorer ökar respektive minskar chansen för en lyckad utmönstring? För att kunna svara på sådana frågor startar vi nu ett svenskt nätverk för forskning om utmönstring av lågvärdevård. Det skriver Johan Bengtsson med flera företrädare för Svenskt forskningsnätverk för Kloka kliniska val och utmönstring av lågvärdevård. (5 kommentarer)

Läkare kan spara tid när journalen snabbt är färdig

Den snabba digitala utveckling som sker just nu inom sjukvården, ofta med hjälp av AI, är i grunden väldigt positiv. Men det är samtidigt viktigt att komma ihåg att den inte omedelbart löser alla problem

Viktigt att minska doserna aciklovir vid nedsatt njurfunktion

Viktigt att minska dosen aciklovir vid försämrad njurfunktion

Prov inkommer i stort sett veckovis från framför allt intensivvårdsavdelningar och infektions- och njurmedicinska kliniker där patienter har fått för höga doser av aciklovir med höga nivåer av CMMG som följd, skriver fyra läkare.

Är den svenska sjukvården redo för Nato?

Är den svenska sjukvården redo för Nato?

»Natokraven kommer inte att vara förhandlingsbara, utan definitiva.«

Dags att sluta kalla tumören »snäll«

Termen »snäll cancer« är otydlig och kan ge patienten falskt hopp

Bland kliniska kollegor kan termen vara ett sätt att förenkla riskindelningen med tillhörande behandlingsplan. Men termen är otydlig och bör undvikas, skriver Renske Altena och Jonas Bergh. (2 kommentarer)

Tillåt yrkesutbildning utan dagens teoretiska betygskrav

Tillåt yrkesutbildning utan dagens teoretiska betygskrav

Vår studie visar att det är vanligare med negativa utfall hos unga vuxna utan gymnasieutbildning. Det talar för att fler behöver tillåtas delta i praktisk gymnasieutbildning och inte uteslutas på grund av för högt ställda teoretiska betygkrav, skriver fem läkare. (4 kommentarer)

10 år efter ebolaepidemin: De nya läkemedlen når inte riskområdena

De nya ebolaläkemedlen finns inte där de behövs som mest

Vi i Läkare utan gränser har sett ebolas förödande konsekvenser på nära håll. Vi kräver att det ska finnas nödlager med ebolaläkemedel i de områden som oftast drabbas av utbrott – så är det inte i dag, 10 år efter epidemin i Västafrika, skriver företrädare för Läkare utan gränser.

En läkarkår, två organisationer – så fungerar det

Ett exempel på en fråga där de har ett stort gemensamt engagemang är vikten av fortbildning för läkare. Här tror Sofia Rydgren Stale och Tobias Alfvén att det blir ett ökat tryck i frågan, genom att de samarbetar.

Och likväl rör den sig …

Och likväl rör den sig …

»Om vi abdikerar från det vetenskapliga kan resultatet bli en katastrofal devalvering av läkarprofessionen …« (1 kommentar)

Alla förlorar när utlandsstudenter nekas praktikplats

Alla förlorar när utlandsstudenter nekas praktik i Sverige

Studenter på läkarprogram utomlands har betydande svårigheter att söka praktikplats i Sverige inför sitt sista studieår. Detta väcker oro och osäkerhet om framtida karriärer, men är också ett problem som berör framtiden för svensk sjukvård, skriver Fanny Hilding. (5 kommentarer)

Statligt ansvar löser inte vårdens digitala utmaningar

SKR: Statligt ansvar löser inte vårdens digitala utmaningar

Statsråden Jakob Forssmed och Erik Slottner gör en alltför enkel analys då de i ett debattinlägg i Läkartidningen beskriver att de vill flytta över styrningen från huvudmännen till staten, skriver Rachel De Basso och Marie Morell från Sveriges Kommuner och regioner i en replik. (2 kommentarer)

Tänd eldsjälarna – satsa på de lokala föreningarna

Tänd eldsjälarna – satsa på de lokala föreningarna

Sveriges läkarförbund behöver satsa på de lokala förtroendevalda för att engagera fler kollegor i det fackliga arbetet, skriver Dávid Ojalvo, och vill se att Läkarförbundet tillsammans med de lokala föreningarna sjösätter projektet »Förtroendevald 2030«.

Granskningen av ST-utbildningen – så går det till

»Överläkarna Anders Lind och Jan Cedergren har ett viktigt uppdrag. De är två av nästan 480 Spur-inspektörer som arbetar för att säkra kvaliteten på landets AT- och ST-utbildningar. Läkartidningen följde med dem på inspektion i Skövde.« Så börjar en artikel med start på sidan 466 om ett uppdrag som återkommande utförs av läkare runt om […]

Prostatacancer står i fokus för våra temaartiklar

Ola Bratt påminner vidare om att det krävs organisatoriska förändringar av vården och pekar ut särskilda prostatacancercentrum som en välkommen åtgärd.

En utmaning att minska de svenska cancerköerna

– Jag är tillräckligt gammal för att ha varit med när det var sju veckors väntetid till en pankreascanceroperation, eller sju veckors väntetid till strålbehandling för huvud–halscancer. Vi ska inte tillbaka dit.

KI-forskare blev medförfattare utan att vara inblandade

»När Ulf Arborelius, forskare på Karolinska institutet, upptäcker att han angetts som medförfattare till en vetenskaplig artikel som han aldrig hört talas om börjar en osannolik historia rullas upp.« Så börjar en artikel med start på sidan 294, som handlar om hur Ulf Arborelius hamnade i en situation där en för honom okänd person inkluderat […]

26 sidor påminner om munnens vikt för en god hälsa

Anders Gustafsson och Anna Norhammar påpekar också att en särskilt utsatt grupp när det gäller tandhälsa är de äldre och skriver: » Här kan läkarprofessionen ha betydelse genom att aktivt fråga om och uppmuntra till tandhälsokontroller.«

Samsyn behövs om vad studenter får säga nej till

I sina avslutande kommentarer skriver författarna bland annat att: »Studenten kan inte ställa orimliga krav på anpassning som innebär att de professionella utbildningsmålen åsidosätts eller medför att studenten diskriminerar patienter.« (2 kommentarer)

1 2 3 158