Denna webbplats vänder sig till läkare

Är dagens eAT-prov verkligen utformat för att testa adekvata kunskaper?

Är eAT-provet verkligen utformat för att testa adekvata kunskaper?

»Det är min fasta övertygelse att 26 procent av Sveriges AT-läkare inte är av undermålig kvalitet, och jag önskar en framtida tentamen som speglar detta bättre än dagens«, skriver Jonas Lindbäck i en slutreplik.

Det krävs ingen diagnos för att utbilda idrottare om kost

Det krävs ingen diagnos för att utbilda idrottare om kost

»Innan REDs uppfyller de nödvändiga kraven på omfattande studier av hög vetenskaplig kvalitet bör konceptet hållas borta från den kliniska vardagen«, skriver sju experter i en replik på en debattartikel om relativ energibrist hos idrottare.

Avfärdade tolkningar ses fortfarande som etablerade sanningar

Varför är avfärdade studieresultat fortfarande etablerade sanningar?

Varför överskattas effekten av antidepressiva läkemedel fortfarande, trots att en forskargrupp har funnit att de första slutsatserna efter STAR*D-studien inte var korrekta, undrar André Marx och Åsa Nilsonne. »Oavsett svaret har den vitt spridda felaktiga tolkningen av STAR*D fått konsekvenser för den vård deprimerade personer erbjuds i Sverige i dag«, skriver de. (8 kommentarer)

Skuldfrågan bör bedömas igen, men inte av förbundet

Skuldfrågan i da Costa-fallet bör bedömas igen, men inte av förbundet

Läkarförbundet är varken experter i straffrätt eller domare och kan inte uttala sig om huruvida de båda läkarna i da Costa-fallet är skyldiga, skriver Sofia Rydgren Stale, Lars Rocksén och Hanna Kataoka i en replik. Samtidigt anser förbundet att det vore rimligt med en oberoende granskning av myndigheternas och domstolarnas handläggning och har därför skickat en skrivelse till justitieminister Gunnar Strömmer. (2 kommentarer)

Varför avfärdas rön om antibiotika vid appendicit?

Nationella vårdprogrammet avfärdar rön om antibiotika vid appendicit

Trots att flera studier visar att antibiotikabehandling dramatiskt minskar behovet av akut appendektomi nämns inte behandlingsmetoden i det nationella vårdprogram för akut appendicit som nyligen publicerades, skriver Kent Lundholm och Britt-Marie Iresjö.

Regionens plan kring hyrläkarberoende är totalt misslyckad

Västernorrland implementerar bara besparingsdelen i bemanningsplanen

»Problemet är att satsningarna på egen personal inte existerar – det handlar enbart om nedskärningar, besparingar och försämrade arbetsvillkor«, skriver två företrädare för Sylf Västernorrland om regionens plan för att minska hyrläkarberoendet. (2 kommentarer)

Hög tid att förbundet tar ställning för de oskyldiga läkarna

Det är hög tid att förbundet öppnar ögonen och agerar i da Costa-fallet

I ljuset av avslöjandena i SVT:s dokumentärserie om da Costa-fallet är det hög tid att Läkarförbundet byter fot och arbetar för att de båda läkarna återfår sina legitimationer och att deras anseende upprättas, skriver den tidigare medlemmen Johan Lagerfelt, som gick ur förbundet då han ansåg att det saknade moralisk kompass i frågan. (11 kommentarer)

Inga »omotiverade restriktioner« avseende klonidin mot smärta

Inga »omotiverade restriktioner« avseende klonidin mot smärta

Läkemedelsverket har inga »restriktioner« mot att använda klonidin mot smärta. Att substansen inte längre finns i tablettform beror på att tillverkaren begärde en avregistrering till följd av låg försäljning. Förskrivningsrätten är dessutom fri, skriver en företrädare för myndigheten i en replik. (2 kommentarer)

Stafettläkaren – flitig som en myra eller glupsk som en termit?

Hyrläkaren – flitig som en myra eller glupsk som en termit?

Efter mer än 40 år som allmänläkare, varav de senaste åren som hyrläkare, reflekterar Ulf Olsson över hur han betraktas i samhällets ögon – är han en myra eller är han en termit? (15 kommentarer)

eAT-provet har inte alls blivit svårare

Att hävda att eAT-provet har blivit svårare är en grov förenkling

Då underkännandefrekvensen bland AT-läkare med svensk läkarexamen ökat successivt är det mindre sannolikt att just det senaste provet var »för svårt«, skriver Stergios Kechagias och Andreas Carlborg i en replik. De framför en rad andra möjliga förklaringar, bland annat en allmän försämring av förmågan att hantera text och formulera sig skriftligt. (11 kommentarer)

PEth är definitivt en säker och värdefull alkoholmarkör

Förvånande att kritik riktas mot en säker och värdefull alkoholmarkör

PEth är en både säker och värdefull alkoholmarkör för att påvisa riskbruk, skriver sjukhuskemisten Anders Helander i en replik på en debattartikel med budskapet att metoden vilar på svag evidens.

Vården av »osynliga« opioidmissbrukare måste bli bättre

Vårdens insatser för »osynliga« med opioidproblem måste bli bättre

Många som dör i opioidöverdoser har varit svåra att fånga upp, visar en ny svensk studie. Författarna efterfrågar därför åtgärder som tidigt kan identifiera personer med opioidproblem som har stabilt boende och inte behöver försörjningsstöd. (1 kommentar)

Ta relativ energibrist hos idrottare på allvar – rehabiliteringen tar lång tid

Relativ energibrist hos idrottare måste tas på större allvar

Relativ energibrist är ett allvarligt problem för många idrottare och kan påverka både deras fysiska och psykiska hälsa. För att förebygga och behandla syndromet krävs en helhetssyn, där utbildning, tidig upptäckt och multidisciplinärt stöd är viktiga incitament, skriver Anna Melin och Lykke Tamm.

Onödig byråkrati hämmar användning av klonidin mot svår smärta

Omotiverade restriktioner hämmar användning av klonidin mot smärta

»Klonidin är mer än ett blodtryckssänkande läkemedel. Det är ett kraftfullt verktyg mot smärta, stress och ångest, och det är dags att vi tar det på större allvar«, skriver Lovisa Liwenborg och föreslår att förskrivning vid andra indikationer än högt blodtryck förenklas. (8 kommentarer)

Öroninflammation hos barn borde återigen tillhöra öronläkarnas domän

Öroninflammation hos barn borde tillhöra öronläkarnas domän

Behandlingen av akut mellanöroninflammation hos barn förändrades radikalt i samband med sjukronorsreformen 1970, skriver Roland Sahl. (2 kommentarer)

Enbart vaccin räcker inte för att utrota cervixcancer till 2027

Förlängd vaccinationskampanj inte nog för att nå 2027-målet

Det är bra att vaccinationskampanjen mot HPV nyligen förlängdes, men med tanke på den låga täckningsgraden i många av landets regioner krävs förmodligen även andra grepp för att utrota livmoderhalscancer senast 2027, skriver Matea Lapanje. (1 kommentar)

Lönefrågan berör inte bara läkare tidigt i karriären, utan hela samhället

Förbundet kräver lönesatsning på läkare tidigt i karriären

Sveriges läkarförbund förstår den frustration kring löner som finns bland läkare tidigt i karriären och delar i stort deras beskrivning av läget, skriver Sofia Rydgren Stale, Lars Rocksén och Hanna Kataoka i en replik. Därför kräver förbundet i den avtalsrörelse som inleddes på fredagen en särskild lönesatsning utöver »märket« för läkare tidigt i karriären. (1 kommentar)

Vem bär ansvaret för det dåliga resultatet på det senaste eAT-provet?

Varför kuggades en av fyra på det senaste eAT-provet?

Andelen underkända av dem som har skrivit eAT-prov har i år ökat markant: 26 procent klarade inte av novemberprovet, konstaterar Jonas Lindbäck. Efter att ha analyserat vad det kan bero på kommer han fram till att det nog inte är fel på dem som examineras. (8 kommentarer)

Ett förlorat decennium för läkarlöner

»Medlemmarnas förtroende i lönefrågan sviktar, SLF«

Läkarförbundet måste arbeta hårdare för att säkerställa en positiv löneutveckling, skriver Gunnar Bondsäter, avgående vice ordförande för Sylf Östra Skåne. Detta då reallöneutvecklingen för AT-, ST- och specialistläkare har varit negativ de senaste åren. Hans slutsats är att »SLF har en lång väg att gå för att återfå medlemmarnas förtroende i lönefrågan.« (23 kommentarer)

Effektiva rutiner för drogtestning i arbetslivet viktiga för rättssäkerheten

Effektiva rutiner för drogtestning är viktiga för rättssäkerheten

SKR och Arbetsgivarverket har nyligen föreslagit att alkohol- och drogtester införs för offentliganställda, konstaterar Anders Helander och Fredrik Sparring. »Genom att upprätthålla tydliga och effektiva alkohol- och drogpolicyer, inklusive välfungerande rutiner för testning och utvärdering, kan arbetsgivare bidra till ett säkrare arbetsklimat«, skriver de. (4 kommentarer)

1 2 3 128