Denna webbplats vänder sig till läkare
Problematiskt när tolkning av biomarkörer vilar på tunn evidens

Tolkning av biomarkörer får inte vila på en tunn evidensgrund

När tolkningen av biomarkörer vilar på ett fåtal, dessutom små, studier kan provresultat leda till långtgående konsekvenser för såväl individen som samhället, skriver Tor Stålhammar och exemplifierar med PEth.

Låt inte det goda bli det godas fiende

RCT är inte svaret på allt – låt inte det bästa bli det godas fiende

Randomiserade kontrollerade studier »passar bäst för standardiserade interventioner, men hälsofrämjande arbete är ofta komplext och påverkas av många faktorer som inte kan kontrolleras i en strikt miljö«, skriver fyra läkare som förespråkar riktade hälsosamtal i en slutreplik. (4 kommentarer)

Tips inför samtal med patienter och anhöriga om nya alzheimerläkemedel

Tips inför samtal med patienter om nya alzheimerläkemedel

Turerna kring hur Alzheimers sjukdom bör bromsas är inte svåra att förklara för patienter, skriver en rad läkare och professorer i en replik. De skriver dessutom att det faktum att läkemedel som minskar mängden amyloidplack har en klinisk effekt ger ytterligare stöd till amyloidhypotesen. (1 kommentar)

Affärsmässiga avtal och bättre uppföljning skulle minska slöseriet

Affärsmässiga avtal och bättre uppföljning skulle minska slöseriet

Den stora variationen i artroskopiincidens mellan regionerna går att lösa, skriver Olle Svensson. Regionerna bör följa ett lyckat exempel i Norge som ledde till minskade kostnader när man införde mer affärsmässiga avtal och bättre rutiner för uppföljning.

Det finns inget starkt vetenskapligt stöd för livsstilsråd

Varför ge livsstilsråd när de saknar ett starkt vetenskapligt stöd?

»Att man ofta klumpar ihop alla levnadsvaneinterventioner skadar debatten«, skriver sju läkare i en replik som ifrågasätter nyttan av »oefterfrågade individualiserade livsstilsråd« som saknar vetenskaplig grund. (13 kommentarer)

MSB:s gula broschyr om kriget berättar inte hela sanningen

»Om krisen eller kriget kommer« berättar inte hela sanningen

Trots att broschyren »Om krisen eller kriget kommer« är på väg ut i en uppdaterad version är råden om hur man ska agera vid en kärnvapenattack desamma som under 1950-talet, skriver Vendela Englund Burnett, ordförande för Svenska läkare mot kärnvapen. Kunskapen är »skrämmande låg, även bland myndigheter och beslutsfattare«, skriver hon och uppmanar läkare att visa ett större engagemang i kärnvapenfrågan. (1 kommentar)

Alla regioner erbjuder medicinsk biblioteksservice

Läkare i alla regioner har tillgång till cirka 2 000 vetenskapliga tidskrifter

Påståendet att vissa regioner saknar tillgång till bibliotek och vetenskaplig litteratur stämmer inte, skriver Charlotte Åberg. Alla regioner har minst ett bibliotek som erbjuder medicinsk biblioteksservice till vårdpersonal. Däremot är det sant att grundutbudet varierar mellan olika regioner.

Kontraproduktivt när en myndighet tvingas fatta motstridiga beslut

Kontraproduktivt när en myndighet tvingas fatta motstridiga beslut

Trots att Socialstyrelsen har beviljat en utlandsutbildad läkare ett särskilt förordnande att utöva läkaryrket på ett av Sveriges universitetssjukhus anser samma myndighet att samma person inte kan uppvisa tillräcklig kompetens för att få legitimation. Hur kan det bli så och vilka blir konsekvenserna, frågar sig läkarstudenten och juristen Elise Eleonor Hedman. (4 kommentarer)

Hopp, besvikelse, förundran – hur tar man ställning i Alzheimerdebatten?

Amyloidkaskadhypotesen lever, men gör inte livet lätt för läkare

Hur besvarar man som läkare frågor från patienter och deras närstående när läkemedelsmyndigheter ger olika besked om huruvida nya bromsläkemedel mot alzheimers ska godkännas, frågar sig Sten-Magnus Aquilonius. Det faktum att amyloidkaskadhypotesen fortfarande inte är mer än en hypotes tre decennier efter att den lanserades gör det inte lättare. (8 kommentarer)

Evidensbaserat levnadsvanearbete är bevisat effektivt

Anmärkningsvärt att evidensbaserat levnadsvanearbete förkastas

Det är anmärkningsvärt att argument som »oefterfrågade livsstilsråd« framförs när arbetssättet har visat sig vara effektivt, deltagarsäkert och kostnadseffektivt, skriver fyra läkare som efterfrågar ett gemensamt åtagande från hälso- och sjukvården tillsammans med andra samhällsaktörer. (5 kommentarer)

Den svenska sjukvården skjuter sig själv i foten

Ointresset för utlandsstuderande svenskar leder till kompetensflykt

När svenskar som studerar till läkare utomlands inte får möjlighet att göra praktik i Sverige är risken stor att de i stället söker sig till andra länder, skriver Nazanin Akhondipour. Risken för kompetensflykt blir inte mindre när sjukvården i våra grannländer försöker rekrytera studenterna vid jobbmässor på utländska lärosäten, medan svenska regioner lyser med sin frånvaro. (3 kommentarer)

Förbundet har inte ändrat inställning om privata sjukvårdsförsäkringar

Förbundet har inte ändrat åsikt om privata sjukvårdsförsäkringar

De medlemmar som i en interpellation undrar var Läkarförbundet står i frågan om privata sjukvårdsförsäkringar har rätt i sak – vården måste vara jämlik och den offentliga vårdens integritet måste stärkas, skriver företrädare för förbundsstyrelsen i en replik. Att privata sjukvårdsförsäkringar inte omnämns enskilt i det politiska programmet innebär inte att förbundet inte arbetar med frågan. (1 kommentar)

Geriatriska akutteam behövs i ett land med få sjukhussängar

Geriatriska akutteam behövs i ett land med få sjukhussängar

Geriatriska akutteam kan minska trycket på sjukhusplatser, vilket är viktigt i ett land som har få sjukhussängar per capita, konstaterar Anne W Ekdahl efter att ha studerat resultatet av ett sådant i Helsingborg. (5 kommentarer)

Kan medlemmarna verkligen påverka Läkarförbundets politik?

Kan medlemmarna verkligen påverka förbundets politik?

Kan medlemmarna verkligen påverka förbundets politik, undrar 47 läkare inför fullmäktigemötet. Detta med anledning av en interpellation som ifrågasätter hanteringen av frågan om huruvida privata sjukvårdsförsäkringar går emot tanken på en jämlik vård. (10 kommentarer)

Förlängd fastetid är kanske inte lösningen för GLP-1-analoger

Förlängd fastetid är kanske inte lösningen för GLP-1-analoger

Företrädare för Svensk förening för anestesi och intensivvård, skriver i en replik att de välkomnar diskussionen kring aspirationsrisken vid medicinering med GLP-1-analoger och hur den ska minimeras. De konstaterar att fler studier och ytterligare evidens torde leda till en revision av riktlinjerna för preoperativ fasta.

Visa solidaritet med kollegor som kämpar mot krigets fasor

Vi måste visa solidaritet med våra kollegor som riskerar livet i Palestina

Striderna i Gaza rasar fortfarande ett år efter Israels fullskaliga invasion efter terrordåden den 7 oktober 2023. Läkarkåren måste visa solidaritet med kollegor som riskerar livet när de gör sitt jobb, skriver läkaren Amra Osmancevic, som själv har fasansfulla minnen från massakern i Srebrenica. (5 kommentarer)

Dokumentationen visar ett sämre behandlingsutfall bland äldre

Dokumentationen visar ett sämre behandlingsutfall bland äldre

»Om Läkemedelsverkets hypotes stämmer ska överlevnadsresultaten i MM009/MM010 innan avblindning avvika kraftigt negativt från andra studier med både yngre och äldre patienter som isolerar lenalidomids överlevnadseffekt«, skriver Jakob Lindberg och Per Sjöberg i en slutreplik i debatten om huruvida det finns en överdödlighet bland äldre myelompatienter som behandlas med imid-läkemedel.

Inte fel att tänka nytt kring Bup när föräldrar kan köpa sig förbi kön

Inte fel att tänka nytt kring Bup när föräldrar kan köpa förtur

Vårdval Bup är kanske inte den bästa lösningen för Västra Götaland, men en förändring av dagens system är nödvändig då köerna är så långa att det bara är familjer som har råd att betala tiotusentals kronor som får hjälp inom rimlig tid, skriver barnläkaren Mats Reimer. (2 kommentarer)

Ny våg av psykisk ohälsa bland unga afghanska flyktingar

Desperationen ökar bland unga flyktingar från Afghanistan

Antalet självmord bland unga afghaner har ökat sedan tvångsavvisningar återigen blev aktuella, skriver Ingrid Eckerman inför ett riksdagsseminarium om rättssäkerheten i Migrationsverkets asylbedömningar. (1 kommentar)

Regelbunden screening för kognitiv nedsättning viktig vid diabetes

Screena patienter med diabetes för kognitiv nedsättning

Patienter med diabetes bör screenas för kognitiva nedsättningar, då sådana kan påverka behandlingsföljsamhet och därmed accelerera en försämring av den kognitiva förmågan, skriver Ann.Marie Liljeroth och Ann-Charlotte Palm och beskriver ett lokalt vårdprogram på CSK Kristianstad.

1 2 3 127