Denna webbplats vänder sig till läkare

Läkare kan spara tid när journalen snabbt är färdig

Den snabba digitala utveckling som sker just nu inom sjukvården, ofta med hjälp av AI, är i grunden väldigt positiv. Men det är samtidigt viktigt att komma ihåg att den inte omedelbart löser alla problem

En läkarkår, två organisationer – så fungerar det

Ett exempel på en fråga där de har ett stort gemensamt engagemang är vikten av fortbildning för läkare. Här tror Sofia Rydgren Stale och Tobias Alfvén att det blir ett ökat tryck i frågan, genom att de samarbetar.

Granskningen av ST-utbildningen – så går det till

»Överläkarna Anders Lind och Jan Cedergren har ett viktigt uppdrag. De är två av nästan 480 Spur-inspektörer som arbetar för att säkra kvaliteten på landets AT- och ST-utbildningar. Läkartidningen följde med dem på inspektion i Skövde.« Så börjar en artikel med start på sidan 466 om ett uppdrag som återkommande utförs av läkare runt om […]

Prostatacancer står i fokus för våra temaartiklar

Ola Bratt påminner vidare om att det krävs organisatoriska förändringar av vården och pekar ut särskilda prostatacancercentrum som en välkommen åtgärd.

En utmaning att minska de svenska cancerköerna

– Jag är tillräckligt gammal för att ha varit med när det var sju veckors väntetid till en pankreascanceroperation, eller sju veckors väntetid till strålbehandling för huvud–halscancer. Vi ska inte tillbaka dit.

KI-forskare blev medförfattare utan att vara inblandade

»När Ulf Arborelius, forskare på Karolinska institutet, upptäcker att han angetts som medförfattare till en vetenskaplig artikel som han aldrig hört talas om börjar en osannolik historia rullas upp.« Så börjar en artikel med start på sidan 294, som handlar om hur Ulf Arborelius hamnade i en situation där en för honom okänd person inkluderat […]

26 sidor påminner om munnens vikt för en god hälsa

Anders Gustafsson och Anna Norhammar påpekar också att en särskilt utsatt grupp när det gäller tandhälsa är de äldre och skriver: » Här kan läkarprofessionen ha betydelse genom att aktivt fråga om och uppmuntra till tandhälsokontroller.«

Samsyn behövs om vad studenter får säga nej till

I sina avslutande kommentarer skriver författarna bland annat att: »Studenten kan inte ställa orimliga krav på anpassning som innebär att de professionella utbildningsmålen åsidosätts eller medför att studenten diskriminerar patienter.« (2 kommentarer)

Fuskjägarna gör ett arbete som är imponerande

En annan fuskjägare är mikrobiologen Elisabeth Bik i USA. Sedan 2014 har hennes insats resulterat i minst 1 069 återkallade artiklar och 1 008 rättelser.

Artiklar fortsatte publiceras – trots en stor IT-attack

Nu är den »riktiga« Läkartidningen.se tillbaka i drift. Men det känns mycket bra att den stora hackerattacken inte stoppade vår rapportering.

»Vårdanställda ska mer än i dag träffa patienterna«

Jakob Forssmed vill även att personalen i högre utsträckning än i dag ska träffa patienter.

AT-läkare trivs i Halland – här är flera förklaringar

När Läkartidningen besöker Hallands Sjukhus Varberg framhålls flera faktorer som bidrar till en väl fungerande AT-verksamhet.

Avskedade Karin Pettersson väljer nu att berätta

Fallet Karin Pettersson, den välkända förlossningsläkaren och chefen som plötsligt blev avskedad och polisanmäld, har engagerat många människor som tycker att detta är både fel och märkligt. Tidigare har Karin Pettersson varit försiktig med att uttala sig offenligt om vad som hänt, men nu väljer hon att medverka i en stor intervju med start på […]

ABC-artikel med uppdrag att ge en ökad kunskap

Förhoppningen är att denna artikel, liksom övriga ABC-artiklar, ska bidra till praktisk handledning och därmed ökad kunskap om det område som avhandlas.

Regler om dygnsvila

En fråga som engagerar läkarkåren och som behandlades i form av en interpellation rör EU:s regelverk för dygnsvila, som innebär elva timmars dygnsvila mellan två arbetspass – något som kan vara svårt att få till i praktiken. Här lovade Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale att bevaka vad som händer.

Statsepidemiolog framhåller vikten av aktiv forskning

Magnus Gisslén, infektionsläkare och professor i infektionssjukdomar, är relativt ny på uppdraget som statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. I en intervju berättar han bland annat om att en stor utmaning framöver handlar om att arbeta med beredskapen inför nästa pandemi. En del i det arbetet är att utvärdera hanteringen av covidpandemin. – Det är mycket som har […]

Akutsjukvård en specialitet som fortsätter framåt

Specialiteten akutsjukvård fortsätter att växa och Sverige har nu över 500 färdiga specialister. Men specialiteten har haft, och har fortfarande, svårigheter när det gäller att hitta sin plats inom sjukvården.

I detta nummer fokuserar vi på diabetes i Sverige

– Rent praktiskt gör det jättestor skillnad att kunna skjuta upp insulinbehandling för barn och tonåringar, och det förbättrar den medicinska prognosen avse- värt, säger Frida Sundberg, överläkare vid barn- och ungdomskliniken på Universitetssjukhuset Örebro.

Rekryteringen av utlandsutbildade förstärker vården

Helena Ossmark tror att regionerna framöver kommer att satsa mer på utlandsrekryteringar. Orsaken är bristen på specialistläkare och höga hyrläkarkostnader i kombination med en försämrad ekonomi.

Två sjukhus: här ska chefer även jobba »på golvet«

Universitetssjukhuset Örebro och Sahlgrenska universitetssjukhuset är två sjukhus som numera kräver att vårdutbildade administratörer och chefer även ska arbeta kliniskt. För Örebro läns läkarförening har det blivit allt viktigare att värna kärnverksamheten från besparing, och där är åtgärder mot tillväxten av administrativa tjänster en del. – Vi presenterade förslaget som en grundregel vid nyanställningar och […]

1 2 3 13