Denna webbplats vänder sig till läkare
Annons
Hiv- och syfilistestning under Pride – hälften av syfilisfallen i Stockholm

Läkaren om testtältet under Pride: »Nu kör vi hiv och syfilis«

Kostnadsfri hiv- och syfilistestning pågår under Pride i Stockholm. Detta för att uppmuntra regelbunden testning – och motverka smittspridning. »Förra året var det rekordmånga som testade sig, nästan 400 personer«, berättar Jaran Eriksen, infektionsläkare på Venhälsan på Södersjukhuset.

EMA: Kombinera inte opioidläkemedel med Mysimba

EMA: Kombinera inte opioidläkemedel med Mysimba

Efter en rutingranskning rekommenderar nu den europeiska läkemedelsmyndigheten att personer som behandlas med opioidläkemedel inte samtidigt ska använda viktläkemedlet Mysimba. Det meddelar Läkemedelsverket.

Två fall av mässling i Region Kalmar län: »Varit utomlands«

Två fall av mässling i Region Kalmar län: »Har varit utomlands«

Två fall av mässling har upptäckts i Region Kalmar län och smittskyddsläkare uppmanar till skärpt uppmärksamhet i vården. Dessa fall är de första på tio år, enligt regionen. »Det handlar om två personer som har koppling till varandra«, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin till Läkartidningen.

»Vi behöver mer resurser för att stärka patientsäkerheten«

»Vi behöver mer resurser för att stärka patientsäkerheten«

En intern orosanmälan visar att Karolinska universitetssjukhuset har dröjt med att utreda allvarliga händelser, däribland dödsfall, som inträffat på sjukhusets förlossningsavdelningar. Temachef Corinne Pedroletti säger till Läkartidningen att man arbetar intensivt för att stärka patientsäkerheten men att det behövs mer resurser och mer kontinuitet i ledarskapet. »Vi behöver ordinarie chefer som får möjlighet att göra sitt jobb.« 

Så har Region Blekinge lyckats minska köerna till specialistläkare

Så har Region Blekinge lyckats minska köerna till specialistläkare

Medicinkliniken i Karlskrona har under ett års tid lyckats minska väntetiderna till specialistläkare. Region Blekinge skriver i ett pressmeddelande att 89 procent av patienterna får vård inom vårdgarantins 90 dagar – jämfört med 57 procent för ett år sedan.

Intravenös vätska och andnöd hos döende patienter med cancer

Intravenös vätska och andnöd hos döende patienter med cancer

Resultaten i en nationell registerstudie stöder att intravenös vätskebehandling bör undvikas för patienter med cancer i livets slutskede på grund av risk för andnöd.

»… det är lätt hänt att sätta sig på ett annat tåg än det vi tänkt från början.«

»… det är lätt hänt att sätta sig på ett annat tåg än det vi tänkt från början.«

»Hon har ingen aning om vart hon var på väg. Hon minns inget av det som har hänt och kan inte förklara varför hon satte sig på det okända tåget.« Håkan Starkenberg börjar fundera över sina egna livsval efter mötet med en patient sent på natten. (1 kommentar)

Mandometerklinikerna har tvingats i omedelbar företagsrekonstruktion

Mandometerklinikerna har tvingats i företagsrekonstruktion

Mandometerklinikerna har tvingats i omedelbar företagsrekonstruktion, enligt ett pressmeddelande. Anledningen är att klinikerna inte fått ersättning sedan i juni på grund av en tvist om utbetalningar med Region Stockholm – som svarar Läkartidningen att företaget både vägrat att betala och rätta det som är felaktigt.

Nya utredaren får plugga på om läkemedelslistan på semestern

Nya utredaren får plugga på om läkemedelslistan på semestern

Fredrik Anderssons strandlektyr i sommar ser ut att bli bakgrundsarbetet till utredningen om nationella läkemedelslistan. Nyligen övertog han nämligen utredningen, som ska vara klar om ungefär sju månader. »Det är en speciell situation«, säger han.

SBU om psykisk hälsa på skolschemat: Finns övertygande evidens för specifikt program

SBU om psykisk hälsa på skolschemat: Finns övertygande evidens för specifikt program

Debatten om att införa psykisk hälsa på skolschemat har varit livlig efter socialminister Jakob Forssmeds utspel och intervju i Läkartidningen. Både för- och emot-sidan har hänvisat till metastudier och SBU, och Läkartidningen har därför intervjuat SBU:s sakkunnige om vad det går att säga om evidensen.

20 års fängelse för amerikansk läkare efter att patient dött av överdos

Läkare dömd till 20 år efter att patient avlidit av överdos

En läkare i USA som förskrev opiodläkemedel till en patient som senare dog av en överdos har dömts till 20 års fängelse. Utredningen visar att han tjänade stora summor på att förskriva miljontals narkotikaklassade tabletter till patienter utan att det var medicinskt motiverat.

EMA: Wegovy får inte utöka indikation med hjärtprevention

EMA: Wegovy får inte utöka indikation med hjärt-kärlprevention

Viktminskningsläkemedlet Wegovy får inte marknadsföras även som prevention av hjärt-kärlkomplikationer hos vissa patienter. Det meddelade den europeiska läkemedelsmyndigheten nyligen.

Underläkare i England erbjuds 22 procent i löneökning

Underläkare i England erbjuds 22 procent högre lön efter flera strejker

Engelska »junior doctors« erbjuds ett lönepåslag på i genomsnitt 22 procent över två år, efter förhandlingar mellan brittiska regeringen och British Medical Association. Nu ska fackföreningen konsultera sina medlemmar i frågan, rapporterade lokala medier på måndagen.

Årets AT- och ST-handledare i nordvästra Götaland 

Årets AT- och ST-handledare i nordvästra Götaland 

ST-läkare Rafi Kerio och överläkare Tomer Kestenberg får pris av Sveriges yngre läkarförening, Nordvästra Götaland för bästa AT- respektive ST-handledare.

Deltagarrekord och 25-årsjubileum under årets upplaga av AT Beach

Deltagarrekord och jubileum under årets upplaga av AT Beach

Lagen Flu Fighters och Greta Tuborgs kammade hem priserna under årets upplaga av volleybollturneringen AT Beach – som dessutom slog deltagarrekord och firade 25 år. »Vi skrev en rolig låt med hjälp av AI och la lite extra energi på allt eftersom det var 25-årsjubileum«, berättar årets ordförande Malin Knuts för Läkartidningen.

Han fick felaktig ersättning i ett decennium: »Förlorad tillit«

Han fick felaktig ersättning i ett decennium: »Förlorad tillit«

Narkosläkaren Jonas Sjöberg på Östersunds sjukhus är en av dem som nu kompenseras för Region Jämtland Härjedalens felaktiga utbetalningar som pågått i ett decennium. »Förtroendet har verkligen fått en törn«, säger han. (2 kommentarer)

ADHD-diagnostiken måste bli mer högupplöst i en komplex verklighet

ADHD-diagnostiken måste bli mer högupplöst i en komplex verklighet

ADHD-diagnostik med högre upplösning som är bättre anpassad till tillgänglig behandling utöver farmakologisk behandling är ett sätt att skapa flexibilitet, även om det inte löser problemet i grunden, skriver psykologen Peter Jacobsson i en debattartikel. »Vi måste vara tydliga med att det är rimligt att diagnoser kan ställas, tas bort – och kanske ställas igen.«

FHM: Mer måste göras trots allt färre fall av hepatit B och C

FHM: Mer måste göras trots allt färre fall av hepatit B och C

Trots att antalet rapporterade fall av hepatit B och hepatit C har minskat dramatiskt i Sverige de senaste åren, måste fler testas för att nå Världshälsoorganisationens mål att hepatit B och C inte längre ska räknas som allvarliga hot mot folkhälsan, konstaterar Folkhälsomyndigheten i en rapport.

Till minne av Christer Sylvén

Till minne av Christer Sylvén

Christer Sylvén, Bromma, har avlidit 78 år gammal den 30 april, tre veckor efter sin hustru Mariettes bortgång. Närmast sörjande är de tre barnen Malin, Emma och Johan, fem barnbarn och mågarna Christian och Dan, släkt och många vänner.

DO: Journalanteckning om samiskt ursprung inte diskriminering

DO: Anteckning om samiskt ursprung ej diskriminering

En läkare i norra Sverige noterade i journalen att patienten hade samiskt ursprung. En irrelevant och diskriminerande uppgift, menade patienten och vände sig till Diskrimineringsombudsmannen som nu beslutat att inte driva ärendet vidare. (1 kommentar)

1 2 3 8