Denna webbplats vänder sig till läkare
Karin Pettersson får 1,9 miljoner i uppgörelse mellan fack och SKR

Karin Pettersson får 1,9 miljoner i uppgörelse mellan fack och SKR

»Det är skönt att tvisten är över.« Det säger Karin Pettersson, som till stora protester bland personalen avskedades som förlossningschef på Karolinska universitetssjukhuset förra året, och som efter en långdragen tvist får 1,9 miljoner kronor i en uppgörelse med arbetsgivaren.

Klinisk forskning måste bli en naturlig del av det kliniska arbetet

Klinisk forskning bör självklart integreras i det kliniska arbetet

Eftersom randomiserade studier är en förutsättning för att ge patienter den bästa behandlingen och på bästa sätt utnyttja begränsade resurser måste den svenska sjukvården bli bättre på att genomföra sådana, skriver företrädare för Svenskt nätverk för nationella kliniska studier inom obstetrik och gynekologi i en debattartikel. Att läkarstudenter får lära sig god klinisk praxis borde vara en självklarhet, men bara en början, skriver de.

Skyddsombud kräver akut utrymning av mögliga Buplokaler i Göteborg

Skyddsombud kräver utrymning av mögliga Buplokaler: »Akut«

Delar av barn- och ungdomspsykiatrin i Göteborg bedrivs i drygt 40 år gamla baracker, angripna av fukt och mögel. Situationen har blivit så svår att medarbetare avråds av läkare att vistas i lokalerna. Nu har skyddsombuden vänt sig till Arbetsmiljöverket för att sätta press på arbetsgivaren.

Läkare krävde ledningen på svar om Millennium under hearing

Läkare krävde ledningen på svar om Millennium under hearing

Hur kunde det gå så snett och vad händer nu? Det var frågor som läkarna ville ha svar på när Västra Götalands läkarförening bjöd in medlemmar, politiker och regiontoppar till hearing om Millennium. Men något tydligt svar fick de inte.

Lindrig intellektuell funktionsned­sättning inte bara en skolfråga

Lindrig intellektuell funktionsned­sättning berör många specialiteter

Lindrig intellektuell funktionsnedsättning är ofta en svår diagnos att fastställa, men trots det förväntas i dag att utredningen för flertalet barn sker inom skolans elevhälsa. Så kallade ESSENCE-team med barnmedicinska/barnneurologiska och barnpsykiatriska kompetenser under »ett och samma tak«, och i samverkan med elevhälsan, skulle påtagligt förbättra utredning och uppföljning för patientgruppen.

Oftast räcker totalt 7 dagars antibiotika vid bakteriemi

Oftast räcker totalt 7 dagars antibiotika vid bakteriemi

Resultaten av Balance-studien indikerar att en behandlingstid på 7 dagar sannolikt är tillräcklig vid bakteriemi, förutsatt att patienten inte har komplicerande faktorer.

Flera regioner erbjöd Örebro hjälp efter skolskjutningen

Flera regioner erbjöd Örebro hjälp efter skolskjutningen

Skolskjutningen på tisdagen i Örebro har krävt elva liv. Kort efter larmet inkom, gick Region Örebro län vid 13-tiden upp i stabsläge och Universitetssjukhuset Örebro tog emot fler skadade, varav fem fick opereras.

Ny privat cancerklinik i Stockholm – vill ge snabbspår till behandling

Här öppnar privat cancerklinik

Nu öppnar det privata finska cancersjukhuset Docrates en klinik i Stockholm. Enligt klinikchefen Renske Altena kommer patienter kunna betala för att genomgå hela sin behandling på kliniken eller för enbart vissa delar – exempelvis diagnos eller »avancerade och evidensbaserade behandlingar som inte är tillgängliga någon annanstans«.

Regeringen vill se ökad kunskap om postcovid

Regeringen vill se ökad kunskap om postcovid

Regeringen ger nya uppdrag till Socialstyrelsen och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU), med syfte att öka kunskapen om postcovid och förbättra behandlingen av barn.

Utredning: Andra än läkare ska kunna ansvara för aborter

Utredning: andra än läkare ska kunna ansvara för aborter

Andra yrkesgrupper än läkare ska få utföra aborter och medicinska aborter ska kunna genomföras i hemmet utan att den som är gravid besöker sjukvården fysiskt. Det är två av förslagen som abortutredningen la fram i dag i syfte att modernisera den 50-åriga abortlagen.

Myndighetsanalys: Sjukvården står inför flera utmaningar

Myndighetsanalys: Svensk hälso- och sjukvård står inför flera utmaningar

De medicinska resultaten inom svensk hälso- och sjukvård står sig väl jämfört med andra länders. Men det finns också utmaningar, till exempel bristande tillgänglighet till psykiatrisk vård för barn och unga och svaga resultat för kontinuitet, personcentrering och tillgänglighet inom primärvården. Det konstaterar Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i sin nya analysplan.

Fick vänta ett halvår på mammografi – hade spridd cancer

Fick vänta ett halvår på mammografi – visade sig ha spridd bröstcancer

Ett vårdbesök som skulle ha bokats in glömdes bort och en mammografiremiss saknade SVF-märkning. Missarna gjorde att en kvinna som sökt vård för en knöl i bröstet fick vänta nästan sju månader på en undersökning – som visade på spridd och obotlig cancer, enligt en lex Maria-anmälan.

Engagera dig i Kloka kliniska val redan nu

Du är inte ensam – börja göra kloka kliniska val så snart som möjligt

Socialstyrelsens verksamhetsnära stöd för att utmönstra lågvärdevård är välkommet, men förutsättningarna att lyckas ökar om enskilda läkare engagerar sig redan nu, skriver en rad företrädare för Svenska läkaresällskapets arbetsgrupp för kloka kliniska val (KKV).

Region Skåne häver avtal med vårdcentral

Region häver avtal med vårdcentral

En företrädare för en vårdcentral i Skåne, som även arbetar som läkare där, har gjort sig skyldig till allvarliga fel i sin yrkesutövning. Det visade en utredning som Region Skåne har gjort. Regionen hävde därför omedelbart avtalet med vårdcentralen men när patienterna skulle omlistas hamnade många av dem på en vårdcentral som inte finns.

Efter stängningen i Kungälv – så många gynrandningsplatser saknas

Efter stängningen – så många gynrandningsplatser saknas

Vid årsskiftet lade den gynekologiska utbildningsmottagningen vid Älvpraktiken i Kungälv ned. Det ser nu ut som om fem ST-läkare i allmänmedicin i år kommer att bli utan plats för sin obligatoriska gynrandning. Men Magnus Kronvall, ansvarig på regionen, är hoppfull. 

FHM:s förslag: Begränsa reklam för onyttiga livsmedel för barn och unga

FHM vill begränsa reklam för onyttiga livsmedel för barn

Begränsa reklam för ohälsosam mat som riktar sig till barn och unga. Det är ett av flera förslag som Folkhälsomyndigheten tillsammans med Livsmedelsverket lägger fram för att bryta utvecklingen mot bland annat ökad övervikt och diabetes.

Läkemedelsverket: Strålbehandling behöver mer resurser

Rapport: Svensk strålbehandling behöver mer resurser

Svensk strålbehandling behöver säkra kompetensbehovet och sjukhusen behöver mer resurser för att kunna införa nya behandlingsmetoder och ny utrustning. Det konstaterar Läkemedelsverket i en ny rapport till regeringen.