I dag, tisdag, meddelade regionstyrelsen i Stockholm att man beslutat att tillsätta Björn Zoëga som ny sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset. Han är specialist i ortopedisk kirurgi och arbetar i dag som vd för GHP Spine center i Stockholm och Göteborg, samt som medicinskt ansvarig för koncernen GHP Specialty care. Mellan 2008 och 2013 var han chef för Islands universitetssjukhus Landspitali.
– Det känns som en utmaning, men det känns bra, säger Björn Zoëga när Läkartidningen når honom på tisdagseftermiddagen.
– Jag är också lite stolt över att det här anrika och välkända sjukhuset var intresserat av att ha någon som mig, fortsätter han.
Vad hoppas du kunna bidra med till Karolinska universitetssjukhuset?
– Jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet som jag har fått under åren från olika håll. Först och främst mina fem år som sjukhusdirektör för universitetssjukhuset på Island som är ett relativt stort sjukhus med 5 200 anställda och nästan 700 sängplatser. Men också från att ha jobbat på mindre kliniker och även inom Life Science och forskning.
Ser du redan nu några särskilt viktiga frågor som du ska ta tag i när du tillträder?
– Det är svårt att säga direkt eftersom jag kommer utifrån, men som jag ser det så är första prio att se till att patienterna fortsatt får en bra och högklassig vård. Sedan är det att försöka få ordning på ekonomin och för det tredje att det blir en bra arbetsplats.
Din företrädare Melvin Samsom brottades med låga förtroendesiffror bland medarbetarna på sjukhuset. Vad har du för tankar kring hur man bygger förtroende hos professionerna?
– Det är något som man måste förtjäna. Då måste man jobba med öppen kommunikation som går åt båda håll. Det har alltid varit viktigt för mig. Närheten kan bli svår på grund av sjukhusets storlek, men att man på något sätt kan hålla en öppen linje så att folk vill kommunicera och känner sig delaktiga i besluten som tas.
Sjukhusets verksamhetsmodell som bygger på värdebaserad vård har varit kritiserad, inte minst från läkarföreningen. Vad har du för tankar kring det?
– Värdebaserad vård är en modell, och ingen ideologi som man behöver följa helt och hållet. Det finns vissa bra sidor som att man tänker på patienten och patientens värde först. Jag tror att modellen tillför vissa saker, men jag har kvar att se hur den fungerar i verkligheten på sjukhuset. Då får man se vad man kan göra för att göra den här modellen bättre. I första hand behöver vi ett ständigt förbättringsarbete för att det ska bli bra för patienterna.
Anser du att Macchiarini-ärendet är utagerat och klart utifrån sjukhusets perspektiv?
– Min känsla, och det blir en känsla eftersom jag inte varit inne på sjukhuset ännu, är att det inte är utagerat helt och hållet, och jag tycker det är viktigt att man gör det.
På vilket sätt är det inte utagerat?
– Det har varit en fortsatt diskussion om detta. Jag kanske inte är tillräckligt mycket insatt för att säga att den inte är utagerad, men jag tror att man behöver titta på exempelvis visselblåsarna och den roll som de hamnat i. När det dyker upp en fortsatt diskussion så känns det som att det inte är utagerat. Det är egentligen så mycket jag kan säga om det just nu.
Läs också:
Klart med ny sjukhusdirektör på Karolinska