Richard Åhlberg hade en postdok, två specialiseringar och var biträdande överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm när läkemedelsbolaget Roche ville ha honom som rådgivare i en fas 3-studie. Där väcktes intresset för affärssidan av företaget, och han blev senare chef för affärsområdet onkologi.
Han hade egentligen hela tiden tankar på att gå tillbaka.
– När min familj och mina kompisar frågade mig sa jag att jag bara är ute en stund till. Jag har ju hela livet på mig att gå tillbaka som doktor, kändes det som.
Men en headhunter-firma lockade över honom till Aleris, där han fortsatte arbeta med affärer. Som chef för sjukvårdsdivisionen var han med att öka den nya koncernens omsättning från 1 miljard kronor till 5 miljarder.
Efter tio år i industrin ville han 2011 dock tillbaka till kliniken. För att friska upp minnet och känna sig trygg i läkarrollen ville han gå som underläkare och ST i sex månader på akuten.
– Det var jätteskönt och tryggt att ha en specialist inom en armlängds avstånd som man kunde fråga.
Richard Åhlberg hade trott att han skulle ha glömt mycket av läkaryrket, som hur ett normalt EKG såg ut. Till sin glädje hade han fel.
– Det gick mycket snabbare än vad jag trodde att komma på banan igen. Känslan för vad som var rätt och vad som var fel fanns där.
Men i stället för hematologen fick han mersmak för intermediärvårds- och akutvårdsavdelningarna. Där tillbringar han det mesta av sin tid, vid sidan av lite forskning och undervisning.
– Jag är otroligt glad att jobba som doktor igen. När jag går till jobbet en lördagsmorgon klockan 8 är jag på gott humör och tycker att det är kul att vara här. Jag längtade tillbaka till kliniken.
Var det inte svårt att gå tillbaka till en vanlig läkarlön?
– Jag ska inte säga att pengar inte spelar någon roll, men det tog mig inte från vården. Sedan är lönen med lite jourkomp och annat tillräckligt bra.
För Industriläkarföreningens förre ordförande Björn Pilström var steget kanske större. Efter 20 år i industrin, bland annat som chef inom läkemedel och bioteknik, gick han tillbaka till sjukvården. Och nu letar han AT.
– Det känns väldigt roligt och utmanande. Att gå från industrin till vikarierande underläkare är en stor kontrast, men underhållande. Mina kollegor är jämnåriga med mina barn.
Både Björn Pilström och Richard Åhlberg tycker att övergången till det kliniska var enklarare än vad de hade trott. Som tidigare chefer i industrin tycker båda att de har fått med sig viktiga erfarenheter till sjukvården.
– I en organisationskultur måste man vara omtänksam mot sin personal. Man har ett ansvar för allas arbetsmiljö. Det tror jag att jag fångade upp mer utanför sjukhuset,
säger Richard Åhlberg.
Läs mer:
Vården inte självklara valet för alla läkare
Medicinsk redaktör: »Jag visste inte att det fanns som yrkesväg«
Riskkapitalbranschen: »Jag är nästan i alla branscher på samma gång«
Läkemedelsbolag: »Jag bidrar till att ge vårdpersonalen möjlighet att göra ett bra jobb«
E-hälsobolag: »Många vårdgivare ligger efter när det gäller teknik«