I onsdags meddelade Karolinska universitetssjukhuset ett varsel på 600 tjänster. Det gäller 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster.
Sjukhuset beräknas göra ett minusresultat på 1,6 miljarder kronor för 2019, och enligt sjukhusdirektören Björn Zoëga är varslet nödvändigt och en logisk följd av sjukhusets nya, smalare uppdrag.
Nu har 153 barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus skrivit ett öppet brev till de styrande politikerna i Region Stockholm.
I brevet, som finns publicerat på DN åsikt, skriver läkarna att det som sker i vården i Region Stockholm är mycket oroande, och att de nu vill veta vad politikerna tänker göra på sikt.
»Vi sliter varje dag med platsbrist, långa väntetider och oerhört hög arbetsbelastning. Vi arbetar ständigt på marginalerna och tummar på patientsäkerheten. Ytterligare besparingar är otänkbara och äventyrar säkerheten i vården ytterligare.«, skriver läkarna i brevet.
De konstaterar bland annat att vårdval nu införts även för barn i Stockholm och att det har lett till att alla landstingsdrivna barnmottagningar utom en har tvingats stänga.
Läkarna pekar också på att den privatdrivna vården har skrivna kontrakt med regionen och att besparingarna därför inte ske där.
»I stället görs besparingar i den landstingsdrivna vården, det vill säga vården av de svårast sjuka patienterna«, skriver läkarna.
Om besparingarna genomförs kommer det dessutom få långtgående konsekvenser, och läkarna varnar för att mycket kompetens riskerar att gå förlorad.
Stavroula Anastasopoulou, barnneurolog och en av dem som skrivit under brevet, uppger för Dagens Nyheter att bakgrunden är de ständiga besparingarna, och att det i och med varslet blev ännu mer angeläget att få ut budskapet.
– Vi är jätteoroliga. Inte för oss själva, utan för patienterna och för hur det ska bli i samhället. Vi började skriva brevet redan förra veckan, men nu är läget akut. Om vi bara ska spara och folk slutar – hur ska vi då kunna ge bra vård? säger hon till tidningen.
En av dem som fått brevet är finansregionrådet Irene Svenonius (M). I ett skriftligt svar till DN upper hon att hon »hyser den största av respekt för det arbete som bedrivs för alla de svårt sjuka barn som vårdas på sjukhuset. Jag har också förståelse för att förändringsarbetet skapar oro«.
Enligt Irene Svenonius är det därför nödvändigt att arbetet att anpassa sjukhusets organisation sker i nära dialog med de fackliga organisationerna.
Läs mer: