Foto: Mostphotos

Flera regioner sparar in på julklappar till medarbetarna i hälso- och sjukvården i år. Det visar en enkät som Läkartidningen har skickat ut till personaldirektörerna. Orsaken är dålig ekonomi och beslut om neddragningar på flera håll.

Alla sjukhus i Stockholm har det tufft ekonomiskt. Karolinska universitetssjukhuset, Södertälje sjukhus och Tiohundra i Norrtälje erbjuder varken julklapp eller julbord till de anställda i år. Alla tre hänvisar till det ekonomiska läget. Så sent som i november varslade Karolinska universitetssjukhuset 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster.

Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) var trots det inte sen med att kritisera när Aftonbladet förra veckan rapporterade att den årliga jullunchen på Karolinska ställs in för första gången någonsin. 

– Jullunch är en stark symbol, moderaterna borde ställt in politikernas lunch i stället för sjukhuspersonalens, det om något vore klädsamt. De prioriterar helt fel, sa hon till Aftonbladet.

Men de tre Stockholmssjukhusen är inte ensamma. Region Örebro skippar både julklapp och julbord i år. »Vi har dragit in dessa gåvor på grund av det allvarliga ekonomiska läge vi befinner oss i«, skriver regionens hr-direktör till Läkartidningen.  

Västra Götalandsregionen väljer också bort julklapp till medarbetarna. Däremot erbjuder de flesta förvaltningarna inom sjukvården en jultallrik värd mellan 50 och 240 kronor.  

Ytterligare fem regioner uppger att de inte kommer dela ut någon julklapp till medarbetarna. Precis som i Västra Götaland dukar dessa dock upp ett julbord till de anställda – antingen lunch eller middag. 

Många regioner har riktlinjer som säger att förvaltningarna kan välja mellan att ge en julklapp eller arrangera en julaktivitet som julbord. Värdet för julklapparna varierar mellan 100 och 300 kronor, se ruta nedan.

Klapp eller julbord i de flesta regioner

Läkartidningen har frågat regionernas personaldirektörer om de anställda får julklappar och/eller julbord i år. 19 av 21 regioner har svarat. Huruvida moms ingår i beloppen anges där det framgår av svaren.

Stockholm:

Södersjukhuset och Danderyds sjukhus ger medarbetarna en julklapp för 200 respektive 250-300 kronor. På Södersjukhuset får man även en jullunch värd 120 kronor.

Stockholms läns sjukvårdsområde har ett julbord värt 500 kronor om det är middag, 300 kronor om det är lunch, exklusive moms.

Karolinska universitetssjukhuset, Södertälje sjukhus och Tiohundra i Norrtälje erbjuder varken julklapp eller julbord.

Capio S:t Görans sjukhus har inte svarat.

Uppsala:

Ingen julklapp. Varje förvaltning kan erbjuda jultallrik för max 175 kronor.

Sörmland:

Alla medarbetare får samma julklapp värd 250 kronor, inklusive moms. Inget julbord.

Östergötland:

Chefen för varje produktionsenhet beslutar. Max 300 kronor för julklappen. Maxbelopp för både julklapp och bord är 450 kronor, inklusive moms. 

Jönköping:

Julklapp för max 300 kronor, inklusive moms. Kan bytas mot julaktivitet.

Kronoberg:

Det finns inga centrala riktlinjer för julgåvor. Det är upp till verksamheten att bestämma.

Kalmar:

Julklapp för max 300 kronor. Kan bytas mot julbord.

Gotland:

Ger varken julklapp eller julbord.

Blekinge:

Julklapp och/eller julbord för 250 kronor.

Skåne:

Inget särskilt till jul. Men man har 250 kronor per anställd, exklusive moms, för personalfrämjande åtgärder. Kan användas till julklapp, julbord eller sommarfest.

Halland:

Julklapp värd 100 kronor. Inget julbord.

Västra Götaland:

Ingen julklapp i år. Många förvaltningar erbjuder julfika/jultallrik från 50 kronor till 240 kronor, exklusive moms.

Värmland:

Inget svar 

Örebro:

Ger varken julklapp eller julbord i år. 

Västmanland:

Julklapp eller julbord värt 250 kronor, inklusive moms. 

Dalarna:

Julklapp och/eller jullunch för 450 kronor, inklusive moms.

Gävleborg:

Ingen julklapp. Men cheferna har möjlighet att arrangera julbord till ett värde av 450 kronor. 

Västernorrland:

Inget svar.

Jämtland Härjedalen:

Ingen julklapp, men 250 kronor till personalbefrämjande aktiviteter, till exempel julbord. 

Västerbotten

Julgåva eller julbord för 200 kronor, exklusive moms.

Norrbotten:

Har inte erbjudit julklapp på flera år. Inget julbord i år heller.