I dag, måndag, lämnade Socialstyrelsen en uppdaterad lägesrapport som bygger på uppgifter från samtliga regioner.
Regionerna uppger att de behöver stöd när det gäller tillgång av personlig skyddsutrustning, träning och övning i hantering av sådan utrustning för mindre van vårdpersonal, samt rekommendationer om hur relevanta vårdplatser kan säkerställas om situationen eskalerar.
I nuläget konstaterar Socialstyrelsen att regionerna sammanlagt har personlig skyddsutrustning som räcker för 5 800 diagnosbesök och drygt 1 400 vårddygn.
– Det finns vissa regionala skillnader, men gör man en nationell bedömning så ser vi ingen påverkan på den katastrofmedicinska beredskapen, sa Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, vid en pressträff på måndagen.
I myndighetens lägesbild konstateras att flertalet regioner har rapporterat om brist eller risk för brist på personlig skyddsutrustning eller provtagningsmateriel.
Johanna Sandwall berättade att Socialstyrelsen har påbörjat arbetet med att förstärka Sveriges nationella beredskapslager med relevant utrustning.
– Vi har dock inte fått några leveranser av stora kvantiteter, men det arbetet pågår intensivt.
Samtidigt ger myndigheten Karolinska institutet (KI) i uppdrag att arrangera träning och övning för bland annat vårdpersonal i hantering av personlig skyddsutrustning.
– Vi kommer att jobba med att ta fram ett antal sådana kurser. Det blir onlinebaserade kurser förstås, men också övning, sa Johan von Schreeb, professor i katastrofmedicin och representant för kunskapscentrum för katastrofmedicin vid KI, på pressträffen.
Kurserna kommer enligt Johan von Schreeb att rikta sig till personal på olika nivåer.
– Vi ser framför oss att det kommer behöva tränas på en massa olika nivåer, från infektionskliniker och intensivvårdsavdelningar ner till kommunal personal som besöker äldre, geriatriska avdelningar och så vidare. Exakt hur det kommer utformas kommer vi återkomma till. Vi ser det som självklart att KI ska stödja myndigheterna här.
Ta del av Socialstyrelsens lägesrapport här.
Läs mer:
Facket behöver inte ge grönt ljus vid avstängning
15 tagna ur tjänst på Danderyd efter coronapatient
Semestern kan avbrytas vid coronakris
Sjukhusanställd drabbad av covid-19
Vårdcentral stänger sin lättakut på grund av coronaviruset
Livsfarliga råd till vården och samhället om risker med coronaviruset
Resurserna mot coronaviruset ökas
Sjukhusanställd drabbad av covid-19