Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Lena Katarina Johansson/Folkhälsomyndigheten

461 fall av smitta har hittills rapporterats in i Sverige, redogjorde Folkhälsomyndigheten på en presskonferens på onsdagen. Majoriteten av alla fall är diagnostiserade efter resa i Italien.

Men Folkhälsomyndigheten uppger också fokus för provtagning successivt ändras. Det flyttas från resenärer som har varit utomlands i riskområden, till äldre och de som vårdar dessa.

– Riskområdena har blivit mer och mer diffusa. Det kan komma resenärer nästan varifrån som helst och ha med sig smittan, och möjligen har vi även smittan i landet. Därför bör vi fånga dem som vårdar äldre, som vi vet är en väldigt utsatt grupp, sa statsepidemiologen Anders Tegnell på presskonferensen.

Det innebär också ett större fokus på att råda alla som har tecken på luftvägsinfektion att stanna hemma från jobbet, ha god handhygien och om möjligt undvika sjuka personer. Därför ser Anders Tegnell regeringens besked att ta bort karensdagen som något positivt, så att sjuka verkligen stannar hemma.

– Det känns bra att alla hinder för att göra rätt under den här epidemin tas bort.

Under tisdagen gick Folkehelseinstituttet i Norge ut med rekommendationen att alla offentliga tillställningar med fler än 500 personer ska ställas in. Folkhälsomyndigheten gjorde samma hemställan till att regeringen i dag.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

I brevet till regeringen skriver myndigheten att »utvecklingen har gått snabbt och Folkhälsomyndigheten ser ett behov av att ytterligare icke-medicinska åtgärder vidtas för att minska takten i smittspridningen för att minska och sprida ut belastningen på sjukvården.«

Det är nu upp till regeringen att ta beslut om en tillfällig förordning. En sådan bör dock omprövas kontinuerligt och inte gälla längre än nödvändigt, skriver Folkhälsomyndigheten.

På onsdagen meddelade också Socialstyrelsen att myndigheten nu fokuserar på att säkerställa tillgången till skyddsmateriel. Förutom regionernas eget arbete i frågan planeras en EU-gemensam upphandling och Socialstyrelsen är också aktiv på marknaden för att köpa materiel.

– Det är några aktörer som sagt att de bara säljer till statliga aktörer. Så det här gör inte vi för att konkurrera med regionerna utan för att se till att Sverige säkerställer skyddsmateriel generellt, sa Taha Alexandersson, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

 

Läs även:

Slopad karensdag och extra krispengar till sjukvården

Sjukhusläkarna ställer in fysiskt möte – siktar på digitalt 

Nu höjs risken för spridning av corona till »mycket hög«

Läkare hamnade i skarpt läge vid misstanke om corona på flygplan