Denna webbplats vänder sig till läkare

Drop-in på vårdcentraler stänger på flera håll

Region Uppsala och Region Örebro län har beslutet att stänga drop-in vid vårdcentralerna med anledning av det nya coronaviruset. Ett klokt beslut, anser Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-15)

I går beslutade Region Örebro län att vårdcentralernas drop-in stängs från och med i dag, fredag, med anledning av situationen kring det nya coronaviruset.

Syftet är att undvika att personer med luftvägssymtom sprider smitta vidare. Personer som behöver kontakta primärvården för en bedömning uppmanas att i stället ringa till sin vårdcentral eller till 1177.

– I detta läge är det extra viktigt att skydda äldre, och personer med andra sjukdomar, säger Ewa-Lena Sjöberg, områdeschef i Region Örebro län, i ett pressmeddelande.

Region Uppsala har också beslutat att stänga all drop-in-verksamhet vid länets vårdcentraler, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

– Läget har ändrat sig drastiskt i och med beskedet från Folkhälsomyndigheten om att risken för spridning nu är mycket hög så det kommer att bli olika åtgärder, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, till SVT.

Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO), som ansvarar för den offentligt drivna primärvården i Region Stockholm, är det upp till varje mottagning att själv bestämma om man ska ha drop-in eller inte.

– Det är inget vi styr på central nivå. Det gör också att varje enskild mottagning själv styr huruvida de vill flytta över drop-in-mottagningen till att i stället bemöta patienterna via telefon. Men det vi ser är att de flesta ställer om till att ta emot patienterna telefonledes, och det något vi anser att man bör göra, säger Jessica Fremnell, pressansvarig på SLSO, till Läkartidningen.

Det är inget centralt direktiv från SLSO, men en rekommendation?

– Vi tänker att det ligger i sakens natur med de direktiv och riktlinjer vi har nu, det vill säga att patienternas första möte med vården primärt behöver vara via telefon.

Marina Tuutma, ordförande i Distriktsläkarföreningen, tycker att besluten att stänga drop-in vid vårdcentralerna är bra.

– På många ställen finns inte separata väntrum och i hela världen ser man riskerna med att patienter kommer oanmälda till vårdcentralen. Då måste man försöka bedöma patienterna i telefon, video och chatt och på så sätt försöka minimera okontrollerade patientflöden till vårdcentralerna. Jag tycker det är ett klokt beslut.

Borde alla regioner fatta ett sådant beslut?

– Det ser olika ut i olika regioner. På många ställen finns inte drop-in-mottagningar på det här sättet, och därför har man kanske inte gått ut med ett sådant beslut. Men det är samtidigt väldigt viktigt att det finns information på hemsidan – också på fler språk än svenska och engelska – samt att det finns andra kontaktvägar till sin vårdcentral.

Praktikertjänst, med omkring 80 vårdcentraler i landet, har ännu inte fattat något centralt beslut kring drop-in-besök.

– Däremot har vi gått ut med en rekommendation att man ska se över om det verkligen är nödvändigt att ha en drop-in. Om man kan lösa det på annat sätt så bör man fundera på det, säger Erik Magni, presschef hos Praktiktertjänst.

Inte heller Capio har fattat något centralt beslut om att stänga drop-in vid sina vårdcentraler, men i nuläget har en eller ett par av deras vårdcentraler har tagit ett sådant beslut. Det uppger Henrik Brehmer, presskontakt hos Capio, för Läkartidningen.

– Vi följer regionernas rekommendationer i den här frågan, säger han.

Senaste artiklarna:

Mötesförbud sätter stopp för stora medicinska möten

Karolinska går upp i förstärkningsläge

Ingen karantän för symtomfri personal i Stockholm och Västra Götaland

Fem medarbetare på intensiven i Varberg sjuka i covid-19

Läkemedelsverket beviljar beredskapslicens för remdesivir

WHO: Nu är detta en pandemi

Första dödsfallet med covid-19

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-15)
Från startsidan

Frän revisorskritik i Helsingborg: De mest ihärdiga har gått först

Hård revisorkritik i Helsingborg: De mest ihärdiga har gått först

Patienter i Helsingborg som inte getts vård i rätt tid har inte informerats om möjligheten till vård någon annanstans. Bara de som har stått på sig har fått samordning. Nu får sjukhusstyrelsen svidande kritik av revisorerna. »Den som haft för ont, varit ensam eller inte känt till sina rättigheter har hamnat sist i kön«, säger revisorernas ordförande Peter J Olsson.

Facken kräver att arbetsmiljön under Millennium granskas

Facken begär granskning av arbetsmiljön under Millennium

Regionstyrelsens beslut om olika utredningar kring Millennium i Västra Götalandsregionen är bra – men facken saknar en utredning. »Vi saknar en granskning av hur arbetsgivaren skött sitt arbetsmiljöansvar under den här processen«, säger Emelie Hultberg, ordförande för Västra Götalands läkarförening.

Deltagare om AT/BT-stämman: »Kravlöst och engagerande«

Deltagare om AT/BT-stämman: »Kravlöst och engagerande«

Schemat är fullspäckat med allt från föreläsningar och seminarier till mer praktiska »verkstäder«. Den medicinska utbildningskonferensen AT/BT-stämman pågår till och med lördag på Münchenbryggeriet i Stockholm. Läkartidningen var på plats och pratade med deltagare.

»Efter nattjourerna gick jag hem och övade på recepten«

»Efter nattjourerna gick jag hem och övade på recepten«

Till vardags jobbar Karin Jamil som öron-, näs- och halsläkare på Karolinska universitetssjukhuset, men under några veckor har hon synts som deltagare i tv-programmet »Sveriges mästerkock«.

Primärvården bör återgå till sitt kärnuppdrag – att vårda sjuka

Primärvården bör återgå till sitt kärnuppdrag – att vårda sjuka

Primärvården bör vårda sjuka och förebygga sjukdom hos dem med högst risk. Prevention för lågriskpopulationer har större chans att lyckas i samhället än i sjukvården. (2 kommentarer)

Stora prisskillnader mellan vanliga prov – billigast i Stockholm

Stora prisskillnader mellan vanliga labbprov – billigast i Stockholm

Priset som primärvården betalar för laboratorieprov skiljer sig kraftigt åt över landet, visar en ny kartläggning som diagnostikföretaget Unilabs har gjort. Exempelvis kostar ett PSA-prov på Gotland nära fem gånger så mycket som i Stockholm.

Rekommendationen gäller okomplicerad faryngotonsillit

Rekommendationen gäller okomplicerad faryngotonsillit

Invasiva grupp A-streptokockinfektioner (iGAS) ska tas på allvar, skriver företrädare för Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten i en replik. Att Folkhälsomyndigheten nyligen drog tillbaka sina kompletterande råd avseende faryngotonsillit berodde på att de riskerade att skapa otydlighet för hälso- och sjukvårdspersonal i deras dagliga arbete.

Ålder svag indikator för förekomst av dysplasi och cancer

Ålder var en svag indikator för förekomst av dysplasi och cancer

Äldre patienter uppvisar fler endoskopiska förändringar, men dessa är nästan alltid benigna, enligt en retrospektiv observationsstudie. Den låga förekomsten av dysplasi och cancer tyder på att ålder som enskild faktor är en svag indikator för malignitet.

SLF stämmer Karolinska för att ha straffat läkare för fackligt arbete

SLF stämmer Stockholm: »Ett angrepp mot oss som förbund«

Läkarförbundet stämmer Region Stockholm på en halv miljon kronor för att ha avslutat en läkares uppdrag på grund av hens fackliga engagemang. En högt uppsatt chef ska också ha sagt sig vilja »slå läkaren på käften«.

Handelstullar kan slå mot svenska vården

USA:s nya handelstullar kan drabba svenska vården

USA inför handelstullar på 20 procent på varor från EU, något som riskerar att slå även mot den svenska vården. I dagsläget verkar visserligen läkemedelsbranschen slippa tullar, men mycket är fortfarande oklart, enligt SKR:s chefsekonom Emelie Värja.

Beslut: Expertgrupp ska utreda framtiden för Millennium i VGR

Beslut: Expertgrupp ska utreda framtiden för Millennium i VGR

En ny expertgrupp ska utreda alternativen för framtiden när det gäller Millennium i Västra Götalandsregionen. Det beslutade regionstyrelsen i går. Dessutom ska en extern genomlysning av tystnadskulturen i regionen göras. (2 kommentarer)

Nätläkarbolag krävs på miljonbelopp för annonskartell

Nätläkarbolag får betala böter på mångmiljonnivå för annonskartell

Fyra välkända bolag som specialiserat sig på digitala vårdtjänster har ingått överenskommelser för att inte konkurrera med varandra i digital annonsering. Det menar Konkurrensverket, som nu kräver tre av bolagen på totalt 26 miljoner kronor. Det fjärde anmälde självt överenskommelserna och slipper betala.

Nya europeiska riktlinjer för behandling av förmaksflimmer

Nya europeiska riktlinjer för behandling av förmaksflimmer

De nya riktlinjerna betonar vikten av en holistisk syn på patienter med förmaksflimmer, med fokus på att behandla riskfaktorer och samsjukligheter, förebygga stroke med oral antikoagulation och lindra symtom genom individanpassad frekvens- och rytmreglering.

Läkare misstog cancer för IBS och stress – får Ivo-kritik

Läkare misstog tunntarmscancer för IBS och stress – får kritik av Ivo

I ett halvår sökte mannen vid upprepade tillfällen vård för svåra diarréer som gjort att han rasat i vikt. Men läkaren på vårdcentralen tolkade besvären som IBS till följd av stress. Senare visade det sig att patienten led av tunntarmscancer.

Kloka kliniska val bör introduceras på läkarutbildningarna i Sverige

Kloka kliniska val bör ingå i läkarutbildningarna i Sverige

Konceptet Kloka kliniska val – att avstå vård som inte är till nytta för patienten – bör introduceras redan under grundutbildningen. Författarna menar att en kombinerad förändring av utbildningen, dels uppifrån genom ett målinriktat och systematiskt arbete hos programråden, dels underifrån genom att studenter identifierar lärsituationer där Kloka kliniska val kan integreras, skulle vara en framkomlig väg. (1 kommentar)

Svensk ICD-11 snart klar – utan qi, meridianer och ayurveda

Svensk version av ICD-11 snart klar – utan qi och ayurveda

I den elfte och senaste versionen av diagnosmanualen ICD införde WHO för första gången traditionell kinesisk medicin med begrepp som qi och meridianer. Nu har Socialstyrelsen gått ut med en preliminär svensk översättning av ICD-11 – och där finns inte det hårt kritiserade kapitlet med.

Socialstyrelsen ska starta register över donerade könsceller

Socialstyrelsen ska starta nationellt register över donerade könsceller

Inom kort får Socialstyrelsen i uppdrag att starta ett svenskt register för donation av spermier och ägg, rapporterar Dagens Nyheter. »Det är väldigt glädjande. Det ligger helt i linje med vår rekommendation«, säger Smers ordförande Sven-Eric Söder till Läkartidningen.