Denna webbplats vänder sig till läkare

Drop-in på vårdcentraler stänger på flera håll

Region Uppsala och Region Örebro län har beslutet att stänga drop-in vid vårdcentralerna med anledning av det nya coronaviruset. Ett klokt beslut, anser Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-15)

I går beslutade Region Örebro län att vårdcentralernas drop-in stängs från och med i dag, fredag, med anledning av situationen kring det nya coronaviruset.

Syftet är att undvika att personer med luftvägssymtom sprider smitta vidare. Personer som behöver kontakta primärvården för en bedömning uppmanas att i stället ringa till sin vårdcentral eller till 1177.

– I detta läge är det extra viktigt att skydda äldre, och personer med andra sjukdomar, säger Ewa-Lena Sjöberg, områdeschef i Region Örebro län, i ett pressmeddelande.

Region Uppsala har också beslutat att stänga all drop-in-verksamhet vid länets vårdcentraler, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

– Läget har ändrat sig drastiskt i och med beskedet från Folkhälsomyndigheten om att risken för spridning nu är mycket hög så det kommer att bli olika åtgärder, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, till SVT.

Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO), som ansvarar för den offentligt drivna primärvården i Region Stockholm, är det upp till varje mottagning att själv bestämma om man ska ha drop-in eller inte.

– Det är inget vi styr på central nivå. Det gör också att varje enskild mottagning själv styr huruvida de vill flytta över drop-in-mottagningen till att i stället bemöta patienterna via telefon. Men det vi ser är att de flesta ställer om till att ta emot patienterna telefonledes, och det något vi anser att man bör göra, säger Jessica Fremnell, pressansvarig på SLSO, till Läkartidningen.

Det är inget centralt direktiv från SLSO, men en rekommendation?

– Vi tänker att det ligger i sakens natur med de direktiv och riktlinjer vi har nu, det vill säga att patienternas första möte med vården primärt behöver vara via telefon.

Marina Tuutma, ordförande i Distriktsläkarföreningen, tycker att besluten att stänga drop-in vid vårdcentralerna är bra.

– På många ställen finns inte separata väntrum och i hela världen ser man riskerna med att patienter kommer oanmälda till vårdcentralen. Då måste man försöka bedöma patienterna i telefon, video och chatt och på så sätt försöka minimera okontrollerade patientflöden till vårdcentralerna. Jag tycker det är ett klokt beslut.

Borde alla regioner fatta ett sådant beslut?

– Det ser olika ut i olika regioner. På många ställen finns inte drop-in-mottagningar på det här sättet, och därför har man kanske inte gått ut med ett sådant beslut. Men det är samtidigt väldigt viktigt att det finns information på hemsidan – också på fler språk än svenska och engelska – samt att det finns andra kontaktvägar till sin vårdcentral.

Praktikertjänst, med omkring 80 vårdcentraler i landet, har ännu inte fattat något centralt beslut kring drop-in-besök.

– Däremot har vi gått ut med en rekommendation att man ska se över om det verkligen är nödvändigt att ha en drop-in. Om man kan lösa det på annat sätt så bör man fundera på det, säger Erik Magni, presschef hos Praktiktertjänst.

Inte heller Capio har fattat något centralt beslut om att stänga drop-in vid sina vårdcentraler, men i nuläget har en eller ett par av deras vårdcentraler har tagit ett sådant beslut. Det uppger Henrik Brehmer, presskontakt hos Capio, för Läkartidningen.

– Vi följer regionernas rekommendationer i den här frågan, säger han.

Senaste artiklarna:

Mötesförbud sätter stopp för stora medicinska möten

Karolinska går upp i förstärkningsläge

Ingen karantän för symtomfri personal i Stockholm och Västra Götaland

Fem medarbetare på intensiven i Varberg sjuka i covid-19

Läkemedelsverket beviljar beredskapslicens för remdesivir

WHO: Nu är detta en pandemi

Första dödsfallet med covid-19

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-15)
Från startsidan

Regeringsförslag: Lagändringar ska ge fler forskarutbildade läkare

Regeringsförslag: Lagändringar ska ge fler forskande läkare

Det måste bli lättare att röra sig mellan akademi och andra sektorer i samhället, framför allt tidigt i karriären. Det menar regeringen och föreslår lagändringar på området. På Läkarförbundet ser man positivt på förslaget och hoppas att det ska kunna ge fler forskande läkare.

Visselblåsare i Europadomstolen: Fallet är principiellt viktigt

Visselblåsare i Europadomstolen: Fallet är av stor principiell vikt

Fallet med Karolinska institutets fällning av forskare i Macchiarini-ärendet förtjänar helt klart en prövning enligt Europakonventionen. Och inte bara det – ärendet bör få särskild principiell status. Det menar forskarna och Centrum för rättvisa i en ny inlaga till Europadomstolen gällande fallet »Grinnemo and Others v. Sweden«.

Allt fler svenska läkare vill till Norge

Allt fler läkare vill jobba i Norge

Det har skett en dramatisk ökning av svenska läkare som har siktet inställt på att arbeta i Norge. Det visar en sammanställning av ansökningar om norsk legitimation som Dagens Medicin har gjort. (1 kommentar)

Läkare utan gränser: Krisen i Sudan är en bortglömd katastrof

Läkare utan gränser: Krisen i Sudan är en bortglömd katastrof

Den humanitära katastrofen i Sudan är enorm och får inte den uppmärksamhet den borde få. Det säger Läkare utan gränser och larmar om att största delen av landets hälso- och sjukvård är helt raserad.

Operationer ställs in på flera håll efter Vårdförbundets blockad

Operationer ställs in på flera håll efter Vårdförbundets blockad

Åtta regioner har börjat ställa in planerade operationer efter Vårdförbundets övertidsblockad, visar en enkät som Ekot har gjort.

Region Stockholm kräver neurolog på miljoner för felaktig ersättning

Region Stockholm kräver läkare på miljoner för fel i ersättningen

Jaan Albo krävs på nära fem miljoner kronor av Region Stockholm efter att en utredning slagit fast att han mottagit ersättning för onödiga läkarbesök. Men han vare sig kan eller vill betala. »Jag har inte gjort mig skyldig till något som ens är i närheten av förskingring av offentliga medel, vilket regionen hävdar utan att säga det rakt ut«, säger han. Nu har regionen stämt honom.

Kartläggning: Hälften av regionerna saknar mål om fast läkarkontakt

Hälften av regionerna saknar beslutat mål om fast läkarkontakt

Bara hälften av landets regioner har tagit politiska beslut om att arbeta mot det nationella riktvärdet på 1 100 invånare per specialistläkare. Det visar Läkarförbundets egen kartläggning.

360 miljoner kronor till vården i Region Jönköpings län

360 miljoner till vården i Jönköping

Politikerna i Region Jönköpings län satsar 360 miljoner på investeringar inom sjukvården. Det handlar bland annat om ett förstärkt elkraftsystem och ombyggda lokaler för hjärtverksamheten och ögonkliniken.

Illojalitetens kostnad

Illojalitetens kostnad

»Jag är illojal. Min lojalitet ligger hos patienten och kollegor som står upp för det som är rätt, och vågar höja rösten för att adressera en dysfunktionell ledning och arbetskultur.« skriver Kaberi Mitra. (4 kommentarer)

Läkare fick gå efter att ha larmat om problem – förlikning i domstol

Läkare fick gå efter att ha larmat om problem – förlikning i rätten

En medicinskt ansvarig läkare larmade om att personal på en västsvensk vårdcentral gav medicinska råd utan vårdutbildning. Men läkaren fick gå från jobbet och anmälde arbetsgivaren för avsked utan grund. Nu har parterna kommit till en förlikning i domstol om nära 300 000 kronor. (1 kommentar)

Kritiserad omorganisation inom Värmlands psykiatri sätts på paus

Kritiserad omorganisation inom Värmlands psykiatri pausas

Planerna på en omorganisation inom psykiatrin i Region Värmland sätts på paus till efter sommaren. »Om regionen pausar för att man vill ha dialog är det positivt. Om man ändå går vidare med planerna i höst är det bara ett spel för galleriet«, säger läkarnas fackliga ombud Fredrik Rosenqvist.

Nato varnar för hackerattacker mot sjukhus inför EU-valet i sommar

Nato varnar för hackerattacker mot sjukhus inför EU-valet

Sjukhus tillhör de största målen för hackare och fler attacker kan väntas inför EU-valet. En bidragande orsak är att vårdens investeringar gått till medicin och utrustning – medan datorerna är ålderdomliga och enkla att hacka, säger Mart Noorma, som leder Natos kunskapscenter för cyberförsvar, till Ekot.

Lön och fackligt arbete i fokus på Sylfs fullmäktigemöte

Lön och fackligt arbete i fokus på Sylfs fullmäktigemöte

Sylf ska verka för att göra det lättare att arbeta fackligt under utbildningstid och för att fackligt arbete ska kunna ingå som skäl för specialistlön vid förlängning av ST-tjänster. Det är några av besluten som togs på föreningens fullmäktigemöte i helgen.

Sjukvården viktigaste frågan för väljarna i ny opinionsmätning

Vård viktigaste frågan i ny mätning

Sjukvården är väljarnas viktigaste fråga, enligt en ny mätning som Indikator Opinion gjort för Ekot. »Vi har under våren sett mycket debatt kring nedskärningar runt om i landet och det spelar in här«, säger opinionschef Per Oleskog Tryggvason.

Ingen effekt hos vaccinerade med riskfaktorer i ny Paxlovid-studie

Ingen effekt hos vaccinerade med riskfaktorer i ny Paxlovid-studie

Det primära utfallsmåttet var tid till förbättring avseende symtom på covid-19. Hospitalisering eller död fanns med som sekundärt utfallsmått. (1 kommentar)

Konflikten ställer ansvarsfrågor inom läkarkåren på sin spets

Konflikten ställer ansvarsfrågor inom läkarkåren på sin spets

Vårdförbundets stridsåtgärder har fått en del inställda operationer som följd. För läkarkåren kommer konflikten exempelvis ställa ansvarsfrågor om bakjourer på sin spets. »Det som göms i snö, kommer upp i tö«, säger Hanna Kataoka, överläkare och huvudskyddsombud på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Om dödsbegreppet och organdonation

Om dödsbegrepp och donation

Det finns bara en död, brukar det sägas. En människa har dött då »hjärnans samtliga funktioner totalt och oåterkalleligt har fallit bort«. Det är i en mening sant. Det är nämligen vad som stipuleras i svensk lag. Men hur ska man se på denna stipulation? skriver Torbjörn Tännsjö. (4 kommentarer)

Hon föreslås ta över Läkaresällskapet

Hon föreslås ta över Läkaresällskapet

Nu är det klart att valberedningen föreslår Catharina Ihre Lundgren som ny ordförande för Svenska läkaresällskapet efter Tobias Alfvén som lämnar posten i juni.