Denna webbplats vänder sig till läkare

Facket fick gehör och ett slutdatum för omtvistat arbetslag

Dålig arbetsmiljö och underläkare som bäddar sängar gjorde att facket begärde förhandling. Nu har Östra Skånes läkarförening fått igenom sina krav och spikat slutdatum för ett sjuksköterskelöst arbetslag på Lasarettet i Ystad.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-19)

För ungefär ett år sedan inrättades ett tillfälligt arbetslag på Lasarettet i Ystad. Anledningen var att sjukhuset trots sjuksköterskebrist ville behålla sex vårdplatser för utskrivningsklara patienter som väntade på rehabilitering, kommunalt korttidsboende eller liknande.

»Lila vårdlag« bemannades av underläkare och undersköterskor. Bland underläkarnas arbetsuppgifter fanns utdelning av läkemedel och att förbereda utskrivningar.

Till en början fungerade det bra. Men det sista halvåret har den bilden förändrats. Bland annat upplever vissa läkare att personkemin mellan läkare och undersköterskor är dålig.

– Det som har varit mest anmärkningsvärt för oss är att trivseln har varit så himla dålig. Arbetsmiljön har i det avseendet fått klart underkänts av underläkargruppen. Vissa har haft det jobbigt och tyckt att det har varit ångestladdat att jobba där, säger Steve Lu, ledamot i Östra Skånes läkarförening.

En annan del av problematiken är att underläkare har blivit ombedda att utföra basala omvårdnadsuppgifter, som att bädda sängar.

I en enkät som lokalföreningen skickat till underläkarna svarade nio av tio att de inte utförde rätt arbetsuppgifter i relation till deras utbildning.

– Det har blivit för många gånger där underläkare förväntats eller blivit ombedda att utföra sådana uppgifter, säger Steve Lu.

I februari beslutade arbetsgivaren vid ett samverkansmöte att förlänga försöket med Lila vårdlag i sin nuvarande tappning. Men det accepterade inte läkarföreningen, som begärde en central förhandling.

Nu har den hållits och arbetsgivaren har gått med på att tillmötesgå läkarföreningens krav på förändring och ett definitivt slutdatum den 30 september.

– Vi hade en bra dialog och samsyn kring vad det egentligen är underläkare ska utföra – att det primärt är läkaruppgifter inklusive läkemedelsutdelning, säger Steve Lu.

Det ska bli formellt tydligt att underläkarna är teamledare. De ska endast i undantagsfall utföra basala omvårdnadsuppgifter, och arbetsgivaren ska se till att rutinerna faktiskt följs.

Underläkarna ska få tid till administrativa uppgifter och som mest vara schemalagd i vårdlaget 25 procent av en schemaperiod. Därtill ska paramedicinare involveras mer i arbetet och deras arbetsuppgifter ska föras in i rutinerna.

Och orsaken till vårdlagets uppkomst – bristen på vårdplatser – ska också angripas. En medicinsk ledningsgrupp ska ta fram en långsiktig plan.

– Det är en framgång för oss som fackliga representanter och våra medlemmar, men även för patienterna. Vi tror att det blir en bättre vård när det är en bra arbetsmiljö, säger Steve Lu.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-03-19)
Från startsidan

Pandemin väckte en tanke om vikten av kontinuitet i primärvården

Pandemin väckte en tanke om kontinuitet i primärvården

Kontinuitet i primärvården för astma- och KOL-patienter är temat för ett doktorandprojekt som fått årets stipendium av Sjukhusläkarna. Initiativtagaren och stipendiaten är inte »sjukhusläkare« utan ST-läkare i allmänmedicin.

Lågkonjunkturen håller i sig – flera regioner tros gå back

Lågkonjunkturen håller i sig – flera regioner tros gå back även i år

Osäkerheten i omvärlden ligger som en våt filt över regionernas ekonomiska återhämtning, enligt SKR:s nya ekonomirapport. »Vi kommer befinna oss i en lågkonjunktur i en längre tid«, säger chefsekonom Emelie Värja.

Politiskt storbråk i Blekinge riskerar att försvåra rekrytering

Politiskt storbråk i Blekinge riskerar att försvåra rekrytering

Inte bara en, utan två sjukskrivna regiondirektörer inom loppet av en vecka har tvingat Region Blekinge att aktivera särskild krisledning. Det politiska storbråket med anklagelser om kränkningar riskerar nu att försvåra rekryteringen av både chefer och läkare, varnar läkarföreningens ordförande Jonas Andersson.

Lungfunktionsundersökningar vid utredning av astma

Lungfunktionsundersökningar vid utredning av astma

För att bekräfta den kliniska astmamisstanken och ställa diagnos krävs ofta att flera olika lungfunktionsundersökningar utförs, där dynamisk spirometri med bronkdilatationstest i regel är förstahandsval.

Platsbristen på eAT-provet löst – men hanteringen sågas av läkare

Platsbristen på eAT-provet löst – men hanteringen sågas av läkare

På bara ett par veckor lyckades läkare inom NU-sjukvården vaska fram nära hälften av de skrivplatser som saknades till nästa veckas eAT-prov. Eftersom många läkare dessutom gick med på att skjuta upp sitt prov till senare är nu platsbristen löst. Men Sylf (Sveriges yngre läkares förening) imponeras inte av provarrangörens hantering.

Företaget bakom taligenkänning i VGR: »Tar kritiken på stort allvar«

Företaget bakom taligenkänningen i VGR: »Tar kritiken på stort allvar«

Leverantören av det program för taligenkänning som används i Västra Götalandsregionen svarar nu på kritiken. »Vi tar självklart kritiken på stort allvar. Samtidigt vet vi att många användare upplever en mycket hög tillförlitlighet i systemet«, säger Jesper Hessius, medicinskt ansvarig på Microsoft Norden, som äger leverantören Nuance. (3 kommentarer)

Läkarförbundet står fast vid kraven: »SKR erbjuder bara försämringar«

SLF står fast vid kraven: »SKR erbjuder bara försämringar«

Förhandlingarna mellan Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och regioner fortsätter att kärva. Ingen vill vika sig, enligt ordförande Sofia Rydgren Stale. »Båda parter är benhårda med sina krav«, säger hon. (4 kommentarer)

Tummen ner för omtalat ALS-läkemedel

NT-rådet säger nej till omtalat ALS-läkemedel

NT-rådet avråder regionerna från att använda Qalsody (tofersen) vid ALS. Enligt rådet finns det inte tillräcklig evidens för en tydlig patientnytta. Behandlingen är också fortfarande för dyr, trots prisförhandlingar. Peter Andersen, ALS-läkare i Umeå, är djupt kritisk.

Tuffa prioriteringar i sjukhustält när kriget kom till Västerviks sjukhus

Läkare fick triagera i sjukhustält när Västervik övade på krig

Västerviks sjukhus blev första stoppet när Försvarsmedicincentrum genomförde sin första stora årliga totalförsvarsövning. De läkare som deltog säger att det var en värdefull erfarenhet.

Befogad kritik mot handläggning av tonsillit besvaras inte

Myndigheter besvarar inte vår kritik mot handläggningen av tonsillit

Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten undviker att redogöra för det medicinska underlaget bakom beslutet att dra tillbaka den kompletterande rekommendationen för handläggning av faryngotonsillit, skriver fem läkare i en slutreplik.

Immunologi vid astma

Immunologi vid astma

Inflammationen vid astma drivs av ett komplext och patologiskt samspel mellan luftvägsepitelet och immunförsvaret.

Beslut om Sollefteå sjukhus har överklagats 400 gånger – fler väntas

Beslut om Sollefteå sjukhus har överklagats 400 gånger

Regionfullmäktige i Västernorrlands beslut om att flytta den specialiserade vården från Sollefteå sjukhus har överklagats närmare 400 gånger till förvaltningsrätten. »Vi har buntar med handlingar som vi inte hunnit registrera in ännu«, säger Karin Granholm, rådman på Förvaltningsrätten i Umeå.

Dubbel seger för Läkartidningen när bästa fackpressjournalistiken utsågs

Dubbel seger för Läkartidningen när facklig journalistik prisades

»Bästa bevakning« och »Bästa grepp«. Läkartidningens redaktion kunde fira en dubbelvinst när Föreningen Fackförbundspressen delade ut priser för bästa journalistik. »Det är fantastiskt roligt och jag är verkligen otroligt stolt över hela redaktionen«, säger Läkartidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Åsa Uhlin. 

Gävleborgsläkare: »Allvarligt fel i Cosmic åtgärdas inte«

Gävleborgsläkare: »Allvarligt fel i Cosmic åtgärdas inte«

Det förekommer ett allvarligt fel i Cosmic som kan innebära risker för både patienter och läkare. Det menar Torun Swenning, ST-läkare på Praktikertjänsts hälsocentral i Gävle. Leverantören Cambio bekräftar att man fått in rapporter om felet från fler håll, men att man ännu inte lyckats hitta orsaken.

Astma i primärvården

Astma i primärvården

Diagnostik och uppföljning av majoriteten av patienter med astma sker i primärvården.  Patientutbildning är avgörande för god astmakontroll. Optimal astmakontroll innebär normal lungfunktion, symtomfrihet och avsaknad av exacerbationer. Detta ska alltid bedömas. 

Samtalen om specialistläkares kompetens behövs

Samtalen om specialistläkares kompetens behövs

Vi träffar dagligen företrädare och studierektorer som är oroliga för att kvaliteten kan komma att förändras med en kortare »resterande ST-tid«, skriver Jonas Lindbäck och Caroline Mellberg i en slutreplik. (1 kommentar)

Överföringen från barn- till ­vuxensjukvård av unga med astma

Överföringen från barn- till vuxensjukvård vid astma

Unga med astma riskerar att tappa kontakten med sjukvården under överföringen från barn- till vuxen­sjukvård och ett övergångsprogram för gruppen saknas. Genom att förbereda unga med astma för egenvård kan man förbättra deras hälsorelaterade livskvalitet, öka symtomkontrollen och minska risken för försämringsperioder.