I JAMA:s temanummer om rökning och rökprevention presenteras en undersökning om rökning hos psykiatriska patienter. Studien bygger på kohorten Medical expenditure panel survey (MEPS) som är ett omfattande nationellt representativt material med amerikaner över 18 år. I studien har patienterna delats in utifrån om de har en psykisk sjukdom eller ej. Uppgifter om rökning är egenrapporterade. Den studerade perioden är 2004 till 2011.

Definitionen av psykisk sjukdom har varit att patienten under det senaste året besökt en psykiatrisk öppenvårdsmottagning eller fått en medicin förskriven mot sådan sjukdom, till exempel depression, bipolär sjukdom eller psykossjukdom. Patienter som skattat över vissa gränsvärden avseende psykiska symtom på två skattningsskalor (K6 distress scale samt patient health questionnarie 2) har också inkluderats. Totalt har man haft tillgång till uppgifter från 32 156 individer med och 133 113 individer utan psykisk sjukdom.

Det visade sig att rökprevalensen sjönk markant under 2004 till 2010 för dem som inte hade en psykiatrisk sjukdom, från 19,2 procent till 16,5 procent. För gruppen sjuka var bilden i det närmaste oförändrad; från 25,3 till 24,9 procent. Resultaten är justerade för faktorer som kön, ålder, inkomst och utbildningsnivå.

Det var vanligare att patienter med psykisk sjukdom som får behandling lyckas sluta röka jämfört med dem som inte får behandling. Viktigt att notera är att MEPS-kohorten inte inkluderat patienter som vid undersökningen vårdas inneliggande på psykiatrisk avdelning, men däremot patienter som tidigare kan ha vårdats inneliggande. Om även institutionaliserade/långtidsinlagda patienter varit representerade kunde resultaten ha visat på än större skillnader i rökprevalens, skriver författarna.

Resultaten sammanfattas med att strategier för att begränsa tobaksrökning inte varit effektiva för människor med psykiatrisk problematik. Ett av flera hinder är enligt artikeln att det bland vissa vårdgivare tycks leva kvar en tro att rökstopp skulle kunna ha negativa effekter på psykiatrisk behandling.