Familjen till den kvinna som blev skjuten till döds i Malmö förra veckan har nu bekräftat att den mördade var läkaren Karolin Hakim.
31-åriga Karolin Hakim hade nyligen avslutat sin AT-tjänstgöring vid Värnamo sjukhus. Joakim Silva, HR-direktör vid Region Jönköpings län, uppger för Läkartidningen att en minnesstund för Karolin Hakim kommer att hållas inom några dagar.
Hur är stämningen på Värnamo sjukhus just nu?
– Det är många som spekulerar, och hela den här händelsen är fruktansvärt tragisk och väldigt ovanlig. Det är klart att det väcker stora känslor bland medarbetarna och det är det vi kommer att möta. Cheferna har i dag fått information att gå ut och prata med berörda medarbetare och kalla till minnesstund, säger Joakim Silva.
Har regionen eller sjukhuset satt in några andra åtgärder som krisstöd eller liknande?
– Det är samtal först, men sedan har vi en krisplanering och är det någon som mår dåligt så har vi en hantering runt det.
Poznan University of Medical Scenices i Polen uppger att de är chockade och fruktansvärt ledsna över den tidigare läkarstudenten Karolin Hakims tragiska död i Sverige. »Vårt innerliga deltagande går till hennes familj och nära i denna sorgliga tid«, skriver universitetet.
Mathias Lindblad, ST-läkare vid Värnamo sjukhus, studerade tillsammans med Karolin Hakim i Poznan i Polen. Senare blev de även kollegor på Värnamo sjukhus.
– Jag känner henne sedan länge eftersom vi pluggade tillsammans. Hon kom till Poznan två terminer innan mig, säger Mathias Lindblad.
På den tiden var det få svenskar som läste vid universitetet i Poznan.
– Vi var bara 10–15 svenska läkarstudenter och tandläkarstudenter utspridda på elva årskullar, säger Mathias Lindblad som berättar att han träffade Karolin Hakim ganska omgående efter att han flyttat till Polen.
– Första julen ordnade hon och en svensk tjej som studerade till tandläkare, som hon bodde med i början, en svensk julfest hos sig. Det var efter det jag lärde känna henne mer.
2013 startade Karolin Hakim och Mathias Lindblad en ny lokalavdelning till SLF student utland i Poznan. Hon blev föreningens förste ordförande, medan han hade rollen som vice ordförande.
– Hon var jätteomtänksam. Försökte alltid få med alla svenska studenter och se till att det hände något. Hon var en person som tog initiativ och det var mycket tack vare henne som vi svenskar började umgås och det blev en gemenskap.
Karolin Hakim tog sin läkarexamen ett år före Mathias Lindblad. Efter utbildningen fick han en tjänst som AT-läkare på Värnamo sjukhus, medan hon vikarierade som underläkare i Skåne väntan på AT.
– Hon tog kontakt och frågade hur det var i Värnamo. Jag berättade att det var en jättebra arbetsplats och sa att hon absolut skulle söka AT här.
När Karolin Hakim började som AT-läkare i Värnamo var Mathias Lindblad nästan färdig med sin AT och började strax därefter sin specialiseringstjänstgöring i anestesi och intensivvård.
– I Värnamo hade vi egentligen mest kontakt via jobbet. Hon pendlade mycket till Malmö under AT-tiden, säger Mathias Lindblad som var på semester i USA när han fick ett meddelande från en vän om att Karolin Hakim var död.
– Det kändes fruktansvärt. Jag kunde inte tänka på något annat än hur overkligt det var att något sådant här hade hänt henne.
Han beskriver henne som mycket driven och målinriktad – en person som visste vad hon ville och kämpade för att uppnå sina mål.
Under måndagen kom han tillbaka till Värnamo sjukhus efter sin semester.
– Folk som jobbar här på sjukhuset har vetat om detta några dagar men är allmänt chockade, säger han om stämningen på sjukhuset.
Läkartidningen har varit i kontakt med Karolin Hakims familj som har gett tillåtelse att publicera namn och bild. De vill gå ut med informationen för att hon inte ska förbli anonym.
Läs mer: