Än så länge står vårdpersonal som drabbas av covid-19 utan arbetsskadeförsäkring, vilket Läkartidningen tidigare har berättat. Arbetsskadeförsäkringen kan täcka exempelvis inkomstförluster och kostnader för sjukvård och läkemedel. Den kan också täcka sveda och värk samt eventuella bestående men.
Anledningen är att covid-19 ännu inte har förts in i den förordning som avgör vilka smittor som ska täckas av försäkringsskyddet. Det gjorde att Offentliganställdas förhandlingsråd (OFR), där Läkarförbundet ingår, i förra veckan begärde att covid-19 tas upp på listan över sjukdomar som arbetsskadeförsäkringen omfattar. Man vill också att kompletteringen görs med retroaktiv verkan.
»De tuffa prövningarna i det dagliga arbetet är fullt tillräckliga utan att de anställda dessutom ska behöva oroa sig för de eventuella följderna av att bli smittad och svårt sjuk på grund av coronaviruset. Ingen ska behöva drabbas ekonomiskt«, skrev OFR i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Och nu föreslår Socialdepartementet i en promemoria att förordningen uppdateras med covid-19. Departementet skriver också att förordningen ska tillämpas i fråga om skador som inträffat från och med den 1 februari i år.
Normalt sett krävs att sjukdomstillståndet ska kvarstå eller ge men 180 dagar efter att sjukdomen visade sig, för att försäkringen ska ge full ersättning. Vårdfacken har begärt att det kravet ska tas bort just för covid-19. Men något om det nämns inte i Socialdepartementets promemoria.
Förslaget går nu på remiss till exempelvis AFA Försäkringar, Försäkringskassan och fackförbunden inom vården. Remissinstanserna ska ha inkommit med svar senast fredag. En förändring av förordningen blir sedan en fråga för regeringen.
Läkare som blir sjuka kan som vanligt få sjuklön från arbetsgivaren, sjukpenning från Försäkringskassan och extra ersättning enligt kollektivavtal, som vid all sjukdom. Men då sjukpenningen har ett tak skulle arbetsskadeförsäkringen kunna täcka upp för en del av det inkomstbortfall som exempelvis reducerad arbetstid skulle innebära. Försäkringen kan också ge ett efterlevandeskydd.
Promemorian finns på regeringskansliets webbplats.
(uppdaterad 2020-04-16)