Denna webbplats vänder sig till läkare

Sex läkare tar plats i rådgivande referensgrupp

Nu är det klart vilka som utgör Folkhälsomyndighetens rådgivande referensgrupp med anledning av den pågående pandemin med covid-19.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-04-20)

Sex externa experter ska utgöra Folkhälsomyndighetens rådgivande referensgrupp, enligt beslut av myndighetens generaldirektör Johan Carlson som publicerats på myndighetens webbplats i dag. Gruppen ska vara ett rådgivande komplement till myndighetens egen expertis och inte fatta egna beslut.

De sex personerna i gruppen är:

  • Tomas Bergström, professor, överläkare, klinisk mikrobiologi, Sahlgrenska akademin
  • Blenda Böttiger, överläkare, specialist i klinisk virologi, Lunds universitet
  • Hans Fredlund, docent, f d smittskyddsläkare, Örebro
  • Anders Lindberg, f d smittskyddsläkare i Halland
  • Magnus Lindh, professor, överläkare, klinisk virologi, Göteborgs universitet
  • Anders Sönnerborg, professor, överläkare, klinisk virologi, Karolinska institutet

– Vi har träffats fyra eller fem gånger, vi träffas ungefär en gång i veckan, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid torsdagens presskonferens.

Mötena har gett väldigt mycket, sa han.

– Vi har diskuterat olika ämnen, bland annat äldreboenden och mer åtgärder där, vi har diskuterat mer tekniska ämnen som serologi. Så vi har ett antal ämnen som vi får input i från experter på väldigt många olika områden, både var utvecklingen finns och vad vi kan tänka oss framåt inom de områdena.

Publicerad:
Lakartidningen.se
(uppdaterad 2020-04-20)
Från startsidan

Uppsalaläkare vill inte se tvång på tillsvidareanställda chefer

Uppsalaläkare vill inte se tvång på tillsvidareanställda chefer

Alla chefer som anställs i Region Uppsala från och med 1 januari 2025 tillsvidareanställs. Beslutet fattades av regionens ledningskontor i november och upprör flera i Upplands allmänna läkarförening. »Det riskerar att bli en elefantkyrkogård av dåliga chefer«, säger Anna-Karin Agvald, ordförande i föreningen.

Möt chefen som rondar varje jul eller nyår – och synkar med clownteam

Möt chefen som rondar varje jul eller nyår – och synkar med clownteam

Jul och nyår på sjukhus är inget önskvärt scenario för någon patient eller anhörig. Men Svante Norgren, barnläkare och chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus, försöker liva upp stämningen så gott det går. Varje år besöker han barnavdelningarna, antingen på julafton eller nyårsafton – i år blir det kanske både och.

Studie: Reklamförbud och skatt på läsk kan minska övervikt hos barn

Reklamförbud och skatt på läsk kan minska övervikt hos barn

Begränsad marknadsföring av ohälsosam mat och sänkt skatt på frukt och grönt är effektiva sätt att minska övervikt och obesitas hos barn. Det visar en ny översiktsstudie från Nordic Cancer Union (NCU) som via Nordens cancerorganisationer presenterar rekommendationer med syftet att minska risken för cancer på sikt. (1 kommentar)

Enbart vaccin räcker inte för att utrota cervixcancer till 2027

Förlängd vaccinationskampanj inte nog för att nå 2027-målet

Det är bra att vaccinationskampanjen mot HPV nyligen förlängdes, men med tanke på den låga täckningsgraden i många av landets regioner krävs förmodligen även andra grepp för att utrota livmoderhalscancer senast 2027, skriver Matea Lapanje.

Läkare bakom ny app: Vi måste kunna mäta forskningen

Läkare bakom ny app: Vi måste kunna mäta forskningen

En grupp läkare och läkarstudenter i Göteborg har sjösatt en app som gör det möjligt att med hjälp av AI följa och analysera svensk medicinsk forskning i detalj. »Genom att mäta det vi gör kan vi göra forskningen ännu bättre«, säger Araz Rawshani, docent och ST-läkare i kardiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som leder projektet.

»Man kan inte dra alla utlandsstudenter över en kam«

»Man kan inte dra alla utlandsstudenter över en kam«

Möjligheten eller intresset för att ta emot utlandsstudenter är svalt på många håll i Sverige – men desto större i grannländerna. SLF student utland kämpar för att svenska studenter som studerar till läkare utomlands ska få praktik i Sverige. »Vi har blivit tvungna att hitta alternativa vägar till praktik«, säger André Esho Bagir, region- och praktikansvarig på SLF student utland.

Läkarförbundet vill ha mer än märket för yngre läkare

Läkarförbundet vill ha mer än märket för yngre läkare

Läkarförbundet vill att läkare tidigt i karriären, före specialistbevis, får högre löneökningar än industrimärket. Man vill även ta bort möjligheten för enskilda att avtala bort sin övertidsersättning. Det stod klart när fackförbundet och arbetsgivarorganisationerna bytte yrkanden med varandra på fredagen. »Reallöneökningar och övertidsfrågan har varit ett tydligt medskick från våra medlemmar«, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale. (1 kommentar)

Utlandsstudenter om svårigheterna med att få praktik i Sverige

Fem utlandsstudenter: Det är en kamp att söka praktik i Sverige

Att studera till läkare utomlands kan göra det svårare att etablera sig på hemmaplan. Flera läkarstudenter som Läkartidningen har pratat med upplever att det är en utmaning att få praktik i Sverige – och både fördomar och regelverk beskrivs som hinder. (3 kommentarer)

Ivo sågar 3D-printade skallbensimplantat i Lund

Ivo sågar 3D-printade skallbensimplantat i Lund

Skånes universitetssjukhus i Lund gick ut med att som första sjukhus i världen ha satt in ett eget 3D-utskrivet skallbensimplantat hos en patient. Nu slår Ivo fast att vårdgivarens produkt inte uppfyller kraven när det gäller vare sig hållfasthet, renhet eller risk för biverkningar och komplikationer.

VGR utökar sin granskning av egenvårdsfakturering

VGR utökar granskning av fakturering av egen vård

I januari utökar Västra Götalandsregionen, VGR, granskningen av fakturering av egen vård. »Nu breddar vi till att granska både läkare och fysioterapeuter«, säger Levi Siljemyr på VGR. På Region Stockholm pågår också en utredning av privatläkarnas ersättning. (2 kommentarer)

Studie: Kirurger var mer fingerfärdiga – och mer fula i mun

Studie: Kirurger var mer fingerfärdiga – och svor mer

Kirurger lyckades bättre än andra läkare när de tog sig igenom ett elektriskt trådlabyrintspel – men de svor också mer under uppgiften. Den slutsatsen drar brittiska forskare bakom en färsk studie i BMJ:s julnummer.

Lönefrågan berör inte bara läkare tidigt i karriären, utan hela samhället

Förbundet kräver lönesatsning på läkare tidigt i karriären

Sveriges läkarförbund förstår den frustration kring löner som finns bland läkare tidigt i karriären och delar i stort deras beskrivning av läget, skriver Sofia Rydgren Stale, Lars Rocksén och Hanna Kataoka i en replik. Därför kräver förbundet i den avtalsrörelse som inleddes på fredagen en särskild lönesatsning utöver »märket« för läkare tidigt i karriären. (1 kommentar)

Fler regioner HPV-testar kvinnor som fallit mellan stolarna

Fler regioner ska HPV-testa äldre kvinnor som fallit mellan stolarna

Fler regioner säger nu att de avser att erbjuda kvinnor födda mellan 1947 och 1952 HPV-testning, eftersom de föll mellan stolarna när det nya mer effektiva testet introducerades.

Kvinna i tvångsvård dog av lungemboli – Ivo kritiserar vården

Kvinna dog av lungemboli inom tvångsvård – Ivo riktar kritik

En patient som tvångsvårdades inom psykiatrin avled oväntat efter att ha drabbats av lungemboli. Det går inte att utesluta att patientens symtom berodde på biverkningar av antipsykotiska läkemedel, anser Ivo, och kritiserar vården för att inte ha säkerställt patientens diagnos.  

Ett år efter stängningen i Lidköping: »Borde ha gjort på ett annat sätt«

Ett år efter stängningen: »Borde ha gjort på ett annat sätt«

Efter stängningen i Lidköping blev nystarten för akutmottagningen i Skövde turbulent med flera dödsfall och larm om ohållbar arbetsmiljö. I dag, ett år senare, beskrivs läget fortfarande som ansträngt av både fack och arbetsgivare. »Det är lätt att vara efterklok, men jag undrar om man inte borde ha gjort på ett annat sätt«, säger verksamhetschef Hans Hallén.

Vem bär ansvaret för det dåliga resultatet på det senaste eAT-provet?

Varför kuggades en av fyra på det senaste eAT-provet?

Andelen underkända av dem som har skrivit eAT-prov har i år ökat markant: 26 procent klarade inte av novemberprovet, konstaterar Jonas Lindbäck. Efter att ha analyserat vad det kan bero på kommer han fram till att det nog inte är fel på dem som examineras. (6 kommentarer)

Efter Millennium-haveriet i VGR – Skåne ändrar plan för införande

Efter Millennium-haveriet i VGR – Skåne ändrar införandeplan

Region Skåne skjuter fram sitt införande av vårdinformationssystemet Millennium, begränsar införandet till ett sjukhus och involverar fler från sjukvårdsprofessionerna. »Vi behöver justera kursen«, säger regiondirektör Lars-Åke Rudin. (2 kommentarer)