Inför hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionens möte i veckan var planen att besluta om ekonomiska sanktioner mot de 22 utpekade vårdcentralerna.

Anledningen till sanktionerna är att vårdcentralerna enligt en oberoende granskning  medvetet försökt påverka sin ACG-poängen genom irrelevant diagnosregistrering. Syftet har varit att få större ekonomisk ersättning inom vårdvalsmodellen. Vårdcentralerna beräknas tillsammans ha fått 105 miljoner kronor mer än de skulle ha fått, enligt lokala medier.

Sanktionsförslaget var att varje enhet skulle få den lägsta registrerade ACG-poängen under 20 månader. Enligt Skövde Nyheter skulle det handla om 800 000 kronor för varje vårdcentral.

Ärendet återremitterades dock. Men det betyder inte att det inte kan bli sanktioner framöver, säger hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson (L) till Skövde Nyheter:

– Ifall någon av här 22 vårdgivarna vill hävda att det föreligger ett tydligt missförstånd så vill vi ge dem möjlighet att komma med synpunkter innan vi utdömer sanktioner om tre veckor.

En som redan kommit med synpunkter är distriktsläkaren Andreas Thörneby. I en intervju berättar han för Läkartidningen varför ACG-systemet borde ska tas bort.

Läs också:

Sanktioner planeras mot vårdcentraler i Västra Götaland

SFAM-ordföranden vacklar om ACG

ACG-systemet tvingar fram onödiga diagnoser

»ACG är inte konstruerat för ekonomiska incitament« 

Tvärfacklig kamp mot ACG-systemet